Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Literatūra

Paziņoti Jāņa Baltvilka balvas 2020 starptautiskie laureāti un nominācijas

Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome lēmusi, ka Jāņa Baltvilka balvas starptautiskās laureātes 2020. gadā ir rakstniece Jurga Vile, ilustratore Lina Itagaki un tulkotāja Dace Meiere par nozīmīgo lietuviešu bērnu literatūras darbu Sibīrijas haiku. Nosaukti arī nominanti ilustrācijā un rakstniecībā, kā arī nominācijas Jaunaudze pretendenti.

Sākts darbs pie jauna Džeimsa Džoisa Ulisa tulkojuma latviešu valodā(2)

16. jūnijā Rīgā, par godu pasaulē atzīmētajai Blūma dienai, tika aizvadīta īru rakstniekam Džeimsam Džoisam un viņa darbam Uliss veltīta konference. Tajā līdzās ieceres autoram, LZA goda doktoram un Saeimas deputātam Atim Lejiņam, Īrijas vēstniekam Latvijā Džimam Henesijam, piedalījās Latvijas Universitātes (LU) profesors Ojārs Lāms, prozaiķis Alberts Bels, kā arī citi. Tika diskutēts par jaunu Ulisa tulkojuma latviešu valodā, kuru uzņēmusies veikt Ieva Lešinska-Geibere. Pēc oficiālās daļas, rakstnieka un žurnālista Mika Koljēra pavadībā tika iedibināta jauna tradīcija – pastaiga Vecrīgas ielās ar īsiem romāna fragmentu lasījumiem.

Iztulkot gandrīz neiespējami. Rīgā norisinās Džeimsam Džoisam veltīta konference un Blūma diena(2)

Stāsts par vienu dienu dažu īru dzīvē – 1904. gada 16. jūniju. Džeimsa Džoisa Uliss tiek uzskatīta gan par XX gadsimta ievērojamāko darbu angļu literatūrā, gan arī par visu laiku garlaicīgāko grāmatu. Tā ir pilna asprātībām, jokiem, vārdu spēlēm, muzikālu skaņu virknēm, dažādiem valodas stiliem un vienlaikus – ļoti precīzu saturu. Iztulkot to jebkurā citā valodā ir gandrīz neiespējami. Tulkotājam nemitīgi jācīnās ar šo neiespējamību, ņemot palīgā visus pieejamos izteiksmes līdzekļus, valodas slāņus un runas veidus, nākas plest savu mātes valodu un tās iespējas, piedabūt to runāt tā, kā nekad agrāk tā nav runājusi, – pēcvārdā 2012. gada izdevumam ar mākslinieka Ilmāra Blumberga vāka ilustrāciju rakstījusi rakstniece Nora Ikstena.

Nedēļas nogalē durvis vērs Memoriālo muzeju apvienības muzeji

Pēc vairāk nekā divu mēnešu pārtraukuma Memoriālo muzeju apvienības 10 muzeji atkal ver durvis apmeklētājiem, aicinot ciemoties rakstnieku, mākslinieku un sabiedrības darbinieku memoriālajās telpās un dārzos, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

Aleksandra Čaka memoriālajam muzejam 20 gadu jubileja

18. maijā Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs svinēs 20 darbības gadu jubileju, savukārt no 19. maija muzejs atkal būs pieejams apmeklētājiem, informēja muzeja direktore Antra Medne.

LNB: Izdevējdarbības nozarē vērojamā lejupslīde var ieilgt

Latvijas Nacionālā bibliotēka ir apkopojusi Latvijas izdevējdarbības statistiku par 2019. gadu. Paralēli prognozējot 2020. un 2021. gada izdevējdarbības tendences Covid-19 pandēmijas ietekmē un salīdzinot pašreizējo situāciju ar 2007. gadā sākušos globālo finanšu krīzi, LNB prognozē, ka nozarē gaidāma lejupslīde.

Lai patīk manam iekšējam bērnam. Saruna ar grāmatas Kiosks autori Aneti Meleci © DIENA

Kioska pārdevēja Olga ir tik resna, ka kādu dienu, ķerot zaglēnus, ar visu kiosku apgāžas un iesprūst tajā. Taču Anetes Meleces Kiosks nebūt nav par resnumu, bet par cilvēka spēju neiesprūst savā dzīvē un neveiksmēs, bet, pieņemot apstākļus, kādi tie ir, un, pievienojot mazliet dūšīgas mērķtiecības, līgani pa Rīgas kanālu kioskā aizpeldēt uz savu sapņu salu, kur okeāna krastā kioskā zem kārotajām palmām avīžu vietā var jauki tirgot saldējumu.