Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Literatūra

LNB aicina skolēnus piedalīties skaļās lasīšanas sacensībās

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sadarbībā ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi arī 2021. gadā turpina skaļās lasīšanas sacensības. Šobrīd 5. klašu skolēni visā valstī var sākt gatavoties aizraujošam pirmās kārtas konkursam, sadarbojoties ar savu skolu vai bibliotēku, informēja LNB pārstāvji.

Izsludina pieteikšanos jauno rakstnieku romānu konkursam

Lasīšanas veicināšanas projekts Bibliotēka izsludina pieteikšanos jauno rakstnieku romānu konkursam, kā rezultātā ar ilggadēja latviešu literatūras mecenāta Baltic International Bank atbalstu tiks izdots viens agrāk nepublicēta autora darbs. Pieteikties konkursam var līdz šī gada 1. aprīlim, manuskripti jāiesniedz līdz šī gada 31. augustam.

Patības atkailināšanās. Erotiskās dzejas lasījumi ar sešu dzejnieču oriģināldarbiem © DIENA

"Erotika ir nepelnīti ikdienā piemirsta – vai drīzāk neizprasta – cilvēciskās pieredzes daļa. Tas ir neskaidrs jēdziens, kas daudzos raisa pretrunīgas reakcijas, jo bieži vien tiek nevietā vulgarizēts vai padarīts par reklāmas rīku," sešas latviešu dzejnieces ielūdz uz tiešsaiknes erotiskās dzejas lasījumiem, kuru pirmizrāde notiks šodien, 15. februārī, plkst. 19 sociālajā tīklā Facebook.com un kuri pievērsīsies mūsdienu latviešu literatūrā izsīkušajam žanram, kura viens no spilgtākajiem pārstāvjiem ir Edvarts Virza (1883–1940).

Rakstniecības un mūzikas muzeja jaunā mājvieta - nams Mārstaļu ielā 6

Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) krājums ir daudzpusīgs un plašs un tā vien gaida, kad visā krāšņumā un moderna dizaina stila veidā varēs atrādīties apmeklētājiem. Šeit saistošus stāstus un aizraujošas leģendas atradīs gan bērni, skolēni un pieaugušie, gan profesionāļi un interesenti.

Sešas latviešu dzejnieces aicina uz tiešsaiknes erotiskās dzejas lasījumiem

Pirmdien, 15. februārī, plkst. 19 Facebook tiešsaistes pirmizrādē sešas darbu autores - dzejniece, māksliniece Jeļena Glazova, dzejniece, māksliniece Evelīna Andžāne, dzejniece, antropoloģe Krista Anna Belševica, dzejniece Paula Lūcija Lejiņa, dzejniece Kristiāna Šuksta, kā arī dzejniece un eksistenciālisma entuziaste Elīna Vendija Rībena - iepriekš sagatavotā videolasījumā dalīsies ar aptuveni 30 erotiskās dzejas oriģināldarbiem gan krievu, gan latviešu valodā, informēja pasākuma organizatori.

Sācies Aleksandra Čaka 120. jubilejas gads

2021. gada 27. oktobrī pasaules mēroga rakstniekam, pilsētas un sieviešu apdziedātājam, latviešu modernās dzejas pamatlicējam Aleksandram Čakam apritēs 120. jubileja. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālajam dzīvoklim-muzejam ir daudz ieceru skaistām A. Čaka 120. dzimšanas dienas svinībām.

Ar lekciju tiešsaistē Raiņa un Aspazijas mājā atsākas pasaules literatūras vakari

Ceturtdien, 28. janvārī, plkst. 19 tiešraidē no Raiņa un Aspazijas mājas notiks Kārļa Vērdiņa lekcija Ievads salīdzinošajā literatūrzinātnē jeb pasaules literatūra. Lekcija turpinās 2018. gadā aizsākto sarunu ciklu Pasaules literatūras vakari, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

Mainīgais kaleidoskops. Marta Selecka un Gustavs Terzens dodas ceļojumā uz astoņām galaktikām © DIENA

"Literatūre jeb ceļojums ar rakstnieku ir atklājis astoņas jaunas galaktikas, tajās viena ap otru rotē divas zvaigznes – šo laiku un to laiku rakstnieks," caur it kā ruporu skanošā žurnālista Gustava Terzena balss raidījumu cikla Literatūre reklāmas rullītī piesaka tā jauno sezonu. Šo zvaigžņu mirdzēšana ir vērojama katru otro sestdienu plkst. 17.30 Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā. Pirmā galaktika ar Rvīnu Vardi un Austru Skujiņu jau ir iegūlusi Replay.lv platformā, kur vērojama neierobežotu laiku.