Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Literatūra

Ģertrūdes ielas teātrī notiks sarunas par grāmatu dizainu un izdošanu

Piektdien, 8. novembrī, no plkst. 14 līdz 19 Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101 A) jau sesto reizi notiks literatūras eksporta platformas Latvian Literature organizētais pasākums Conversations jeb sarunas par grāmatu izdošanu un dizainu. Šoreiz konferencē ar iedvesmojošiem stāstiem viesosies nozares profesionāļi no Polijas, informēja platformas Latvian Literature pārstāve Anete Konste.

Latvijā viesosies Ziemeļvalstu Padomes balvas bērnu literatūrā laureāte ilustratore Linda Bundestama

Izdevniecība Liels un mazs laiž klajā zviedru rakstnieka Ulfa Starka (Ulf Stark) un Somijas zviedru mākslinieces Lindas Bundestamas (Linda Bondestam) ilustrēto dzejas grāmatu Zvēri, kurus neviens nav redzējis, tikai mēs. Grāmatu ar lielu iejūtību un asprātību no zviedru valodas atdzejojis Juris Kronbergs. No 11. līdz 14. novembrim Latvijā viesosies grāmatas ilustratore Linda Bundestama, lai Ziemeļvalstu Literatūras nedēļas laikā vadītu radošās darbnīcas bērniem bibliotēkās Brocēnos, Saldū un Liepājā, informēja izdevniecības Liels un mazs direktore Alīse Nīgale.

Novembrī Latvijas rakstnieki uzstāsies septiņās pasaules valstīs

Novembrī vienpadsmit Latvijas rakstnieki dosies uz septiņām pasaules valstīm, lai piedalītos 16 dažādos lasījumos, diskusijās un performancēs. Rakstnieki šomēnes apmeklēs Singapūru, Norvēģiju, Vāciju, Somiju, Itāliju, Igauniju, Lietuvu, kā arī Makao un Honkongu, informēja platformas Latvian Literature pārstāvji.

Raiņa un Aspazijas mājā notiks saruna par krievu dzeju ārpus Krievijas(1)

6. novembrī Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, turpināsies pasākumu sērija Pasaules literatūras vakari, un šoreiz vakars tiks veltīts krievu dzejai ārpus Krievijas. Sarunu vadīs literatūrzinātniece Svetlana Pogodina, tajā piedalīsies krievu dzejnieks, izdevējs, atdzejotājs Dmitrijs Kuzmins un krievu dzejniece, māksliniece no Austrālijas Tatjana Bonča-Osmolovskaja. Pasākums notiks krievu un latviešu valodā, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies Rīgas grāmatu svētki

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija jau 21. reizi organizē Rīgas grāmatu svētkus, kas šogad 25. un 26. oktobrī notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Savus lasītājus gaidīs 30 aktīvākie Latvijas izdevēji. Kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku izdevēji divu dienu garumā piedāvās kultūras programmu, kur sev saistošus pasākumus varēs atrast lasītāji ar visdažādāko gaumi. Grāmatu svētki ir iespēja iegādāties interesantas grāmatas, satikt iemīļotus autorus, kā arī uzzināt par jaunākajiem izdevumiem, informēja pasākuma organizatori.

Klausies Nacionālās enciklopēdijas šķirkļus!(2)

Atzīmējot Nacionālās enciklopēdijas drukātā sējuma Latvija pirmo gadadienu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Radio darbinieki dāvina sabiedrībai enciklopēdijas šķirkļu audio ierakstus, informēja LNB Sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts.

16. oktobrī sākas Frankfurtes grāmatu tirgus

Laikā no 16. līdz 20. oktobrim Latvija ar nacionālo stendu piedalās lielākajā izdevējdarbības izstādē pasaulē – Frankfurtes grāmatu tirgū (Frankfurter Buchmesse 2019). Šogad uz Frankfurti dodas arī kultūras ministrs Nauris Puntulis, lai tiktos ar tirgus vadību un runātu par Latvijas iespējām nākotnē kļūt par Frankfurtes grāmatu tirgus viesu valsti, ziņoja platformas _Latvian Literature pārstāvji.

Izdota literatūrzinātnieces Zandas Gūtmanes monogrāfija Totalitārisma traumu izpausmes Baltijas prozā

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgādā iznākusi literatūrzinātnieces Zandas Gūtmanes monogrāfija Totalitārisma traumu izpausmes Baltijas prozā, kas veltīta Baltijas valstu prozas un totalitārisma vēstures krustpunktiem, kā arī šo režīmu atstātās pieredzes un traumu literārajām reprezentācijām. Pētījumā fokusēta uzmanība uz līdz šim latviskajā kultūrvidē neizvērstu tematu – holokausta un deportāciju atstāto traumu literāro reprezentāciju paralēlu aplūkojumu.

Klajā nākusi grāmata par mākslinieci Aleksandru Beļcovu

"Viņa patiesi bija gara aristokrāte, un tā vislabākais liecinieks ir viņas māksla," tā par savu māti, mākslinieci Aleksandru Beļcovu rakstījusi Tatjana Suta. Grāmatas autore ir mākslas zinātniece, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāja Natālija Jevsejeva. Dizainu veidojusi Inga Ģibiete, informēja izdevniecības Neputns pārstāvji.

Notiks lekcija Aleksandra Čadaraiņa dzīve, literārā darbība un politiskās aktivitātes Krievijā (1917–1922)

Otrdien, 8. oktobrī, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26; ieeja caur pagalmu, 5. stāvs) ar lekciju Aleksandra Čadaraiņa dzīve, literārā darbība un politiskās aktivitātes Krievijā (1917–1922) viesosies A. Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja vadītāja Mg. art. Antra Medne, ziņoja LNMM preses centra vadītāja Natālija Sujunšalijeva.