Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Augusta otrajā pusē norisināsies festivāls Dzeja bez robežām

Starptautiskais festivāls Dzeja bez robežām piekto reizi noritēs Latvijā no 18. līdz 21. augustam. Šoreiz uzstāsies dalībnieki no Latvijas un Ukrainas, informēja festivāla rīkotāji.

Festivāls Dzeja bez robežām Latvijā tiek rīkots kopš 2017. gada; tā viesi savulaik bijuši autori no Zviedrijas, Izraēlas, Baltkrievijas un Krievijas, savukārt 2020. gadā koronavīrusa pandēmijas dēļ festivāls ar krievu un ķīniešu dzejnieku piedalīšanos notika tiešsaistes video formātā starp Rīgu, Sanktpēterburgu un Pekinu. Tradicionāli ik gadu festivālā piedalās 12 autori, un dzejoļi skan trīs valodās – latviešu, krievu un gada valodā (šogad ukraiņu).

Festivālā prezentēs gan ukraiņu, gan krievu valodā rakstošie autori no Ukrainas. Ukraiņu valodā uzstāsies tā dēvētās divtūkstošo paaudzes spilgtas pārstāves Anna Maligona un Oļesja Mamčiča, kuras debitēja literatūrā šī gadsimta sākumā, daudzu konkursu un balvu ieguvējas; viņu darbos sievietes balss sasaucas ar maigumu un spēku, un, sākoties karam, tā bieži ieskanas ar metālisku pieskaņu. Ar Ukrainas krievvalodīgo dzeju, kas apliecinājusi savu oriģinalitāti un produktīvo dialogu ar ukraiņu kultūru, iepazīstinās Olga Bragina un Fridrihs Černiševs, krasi individuālās un pretrunīgās liriskās pozīcijas nesēji, kuras iekšējās sadursmes karš vērsis dramatiskākas un uzskatāmākas.

Ne visiem Ukrainas dzejniekiem šodien ir iespēja ceļot starptautiski, tāpēc festivālā neklātienē, tiešsaistē, uzstāsies trīs autori: viens no mūsdienu ukraiņu dzejas pamatlicējiem, 88 gadus vecais Jurijs Tarnavskis, kurš tiks pārraidīts no Ņujorkas, 30 gadus vecais Krimas iedzimtais Igors Mitrovs, kurš tagad aizstāv Ukrainu teritoriālās aizsardzības vienības rindās, un krievu dzejniece Marija Gaļina, kura šī gada februārī atgriezās dzimtajā Odesā.

No Latvijas puses uzstāsies dzejnieki Ruta Štelmahere, Liepa Rūce, Jānis Vadons un Raimonds Ķirķis, pārstāvot gan mūsdienu latviešu dzejas lirisko šķautni, kas gan nemainīgi saista cilvēka iekšējo pasauli ar nacionālo ainavu, gan meklējumus pēc vairāk metafiziska vai konceptuāla rakstniecības stila.

No Latvijas krievu dzejas scēnas uzstāsies Vladimirs Svetlovs no Orbītas, kurš savos dzejoļos, kā arī fotogrāfijās, atklāj mūsdienu cilvēka iekšējās pasaules hektisku hroniku.

Rīgas lasījumi notiks 18., 19. un 20. augustā CommonGround kopienas centrā (Andrejostas ielā 27) pulksten 19.00. Festivāla atklāšanas vakars 18. augustā noslēgsies ar muzikālu improvizāciju ar mūziķi Rostislavu Rekutu (Sound Meccano), kura elektroniskajā mūzikā skanēs dažāda ukraiņu dzeja krievu un latviešu valodās.

19. augustā pēc lasījumiem muzikālu improvizāciju sarīkos cits pazīstamais Rīgas mūziķis Kaspars Groševs, līdzās viņa mūzikai skanēs Ukrainai veltīti latviešu dzejnieku dzejoļi.

20.augustā plkst. 14.00 ar mazajiem klausītājiem (6–11 g. v.) tiksies arī ukraiņu dzejniece Oļesja Mamčiča, kas plaši pazīstama kā bērnu dzejniece.

21. augustā festivāla viesi – Oļesja Mamčiča, Anna Maligona, Olga Bragina un Fridrihs Černiševs – dosies uz Cēsīm, kur plkst.15:00 mākslas telpā Mala (Lenču iela 11) lasīs savus dzejoļus (ar tulkojumu latviešu valodā).

Sekojot festivāla rezultātiem, dzejnieki-dalībnieki aizklātā balsojumā izvēlēsies laureātu – dzejnieku, kura sniegums festivālā viņiem bijis iespaidīgākais. Laureāta balva būs grāmata, kas izdota tulkojumā vienā no festivāla valodām. 2022. gadā iznāca 2018. gada festivāla laureātes, izraēliešu dzejnieces Efratas Mišori krājuma bilingvāls krievu-latviešu izdevums – šī grāmata tiks prezentēta festivāla lasījumos.

Festivālu organizē biedrība Literatūra bez robežām (Latvija) ar Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansiālu atbalstu. Festivāla kuratori ir Jeļena Glazova, Kaspars Zalāns un Dmitrijs Kuzmins. Pie festivālā skanošo dzejoļu tulkojumiem strādāja Einārs Pelšs, Māris Salējs, Ingmāra Balode, Marianna Kijanovskaja, Jurijs Zavadskijs un Dmitrijs Kuzmins.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja