Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Literatūra

Apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2020 laureāti(2)

Ceturtdien, 30. aprīlī, Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) balvu pasniegšanas Literatūres raidījumā kanālā LTV1 tika atklāti un apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2020 laureāti piecās kategorijās, sveikti speciālbalvas ieguvēji – dzejniecei Montai Kromai veltītā Punctum literatūras festivāla Monta. Tu. Monta. Es. veidotāji –, kā arī godināts Latvijas Literatūras gada balvas – mūža balvas – ieguvējs, rakstnieks Juris Zvirgzdiņš.

Grāmatniecības nozarē vērojams apgrozījuma kritums par 30%

Šī gada martā, salīdzinot ar 2019. gada martu, apgrozījums mazākajiem grāmatizdevējiem ir nokrities pat par 70%, bet jauno izdevumu skaits samazinājies trīs reizes. Nozarē vidēji vērojams apgrozījuma kritums par 30%. Aprīlī situācija turpina pasliktināties, informēja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Līva Ostupe.

Bērnus un pusaudžus aicina piedalīties Garās pupas ikgadējā dzejoļu konkursā

Biedrība Ascendum un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) izsludina dzejoļu konkursu, kurā ar saviem darbiem tiek aicināti piedalīties 5–15 gadus veci bērni un pusaudži no visas Latvijas. Labākie darbi tiks publicēti dzejas gadagrāmatā bērniem Garā pupa 2020, kas iznāks septembrī, Dzejas dienu laikā.

Imanta Ziedoņa muzejs atklāj digitālo muzeja apmeklējumu e-Dzirnakmeņi

Turpmāk ikviens interesents varēs apmeklēt Imanta Ziedoņa muzeju Dzirnakmeņi attālināti. E-Dzirnakmeņu tūrē Ziedoņa mājas stāsti apkopotas dzejniekam Imantam Ziedonim un viņa sievai aktrisei Ausmai Kantānei būtiskās vērtības, ko manifestē abu kopīgi celtā un iekārtotā vasaras māja, tās interjers un tajā esošie priekšmeti, informēja muzeja pārstāvji.

Sociālajos tīklos atsāk publicēt ziemeļvidzemnieka Emīla Pudeļa dienasgrāmatu

Trešdien, 1. aprīlī, LU LFMI Latviešu folkloras krātuves Autobiogrāfiju krājums sociālajos tīklos Twitter un Facebook atsāk publicēt Ziemeļvidzemes saimnieka, latviešu strēlnieka, Brīvības cīņu dalībnieka Emīla Pudeļa (1893–1969) pirms simt gadiem rakstīto dienasgrāmatu, informēja LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Sanita Reinsone.

Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti, mūža balvas un speciālbalvas ieguvēji

Otrdien, 31. martā, tiešsaistes preses konferencē tika paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti piecās kategorijās, kā arī mūža balvas un speciālbalvas ieguvēji. Šogad speciālbalvu par īpašu veikumu literatūrā saņems festivāls Punctum, savukārt Mūža balvu ekspertu komisija nolēma piešķirt rakstniekam Jurim Zvirgzdiņam par izcilu ieguldījumu Latvijas bērnu literatūrā.

Marta beigās interneta tiešraidē paziņos Latvijas Literatūras gada balvas nominantus

31. martā Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) Facebook un YouTube kontos tiešraides konferencē balvas ekspertu komisija iepazīstinās ar labākajiem literārajiem darbiem, kas nākuši klajā pagājušajā gadā, nosauks mūža balvas ieguvēju un speciālbalvas ieguvēju, informēja Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste.

Aspazijas daiļrade mūzikā, sarunās, dzintarā © DIENA(1)

Atzīmējot latviešu dzejnieces Aspazijas 155. dzimšanas dienu, martā Jūrmalā – Aspazijas mājā, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā, Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā un Dubultu baznīcā – norisināsies viņas dzīves un daiļrades atceres pasākumi, – laikrakstu Diena informēja Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Inese Krieviņa.

Raiņa un Aspazijas mājā notiks Aspazijas dzimšanas dienai veltīts sieviešu stendaps Diena, kad Aspazija bija Rainis

18. martā plkst. 18 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, gaidāma sieviešu komiķu apvienības Sieviešu stendaps programma Diena, kad Aspazija bija Rainis, kas aicinās no neierasta skatpunkta palūkoties uz dzejnieku biogrāfiju, sadzīvi un leģendām apvītiem notikumiem, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

Jāņa Akuratera muzejā notiks Leonam Briedim veltīts sonetu vakars

Jāņa Akuratera muzejs (Rīga, Ojāra Vācieša iela 6a) trešdien, 11. martā, plkst. 18 aicina uz dzejniekam Leonam Briedim un dzejniecei Laimai Agitai Akuraterei veltītu atceres un sonetu vakaru Vai tevi saukt par pavasara dienu? (Viljams Šekspīrs), informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.