Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Literatūra

Muzeju naktī Aspazijas mājas dārzā norisināsies pastaiga Spēles bez robežām

Muzeju naktī, kas norisināsies 15.maijā, no plkst. 18 Aspazijas mājas dārzā apmeklētājus aicina uz stilizētu pastaigu, uz kuru jāierodas 20. gs. sākumam raksturīgā tērpā. Žūrija starp pastaigas dalībniekiem izraudzīsies divus uzvarētājus - šī pavasara Aspazijas mājas dārza karalieni un galveno kavalieri.

Nosaukti Latvijas Literatūras gada balvas 2021 laureāti. Labākais prozas darbs – Jāņa Joņeva stāstu krājums Tīģeris

Piektdien, 30. aprīlī, Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) balvu pasniegšanas raidījumā LTV1 kanālā tika atklāti un apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2021 laureāti piecās kategorijās, sveikti speciālbalvas ieguvēji – festivāla Prozas lasījumi 2020 komanda rakstnieces Ingas Žoludes vadībā, kā arī godināti Latvijas Literatūras gada balvas Mūža balvas laureāti – valodniece un rakstniece Lalita Muižniece un literatūrzinātnieks Gunārs Bībers.

Sadzird satraucošos faktus. Konstruktīva divu ministriju sadarbība lasītprasmes veicināšanā © DIENA

Gandrīz katrā Eiropas valstī ir izstrādāta lasīšanas veicināšanas stratēģija ar mērķi īstenot izglītības, kultūras un labklājības jomu ciešu sadarbību lasīšanas popularizēšanā un kvalitatīvas literatūras un bibliotēku pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā. Latvijā to īsteno Latvijas Nacionālā bibliotēka, un nav zināma cita lasīšanas iniciatīva ar tik plašu ģeogrāfisko pārklājumu kā Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijai – 2020. gadā tās bija 604 bibliotēkas Latvijā un 68 diasporas centri 29 pasaules valstīs, aptverot 20 000 lasītāju lielu auditoriju.

ES balvai literatūrā nominēti četri Latvijas autoru darbi

Eiropas Savienības (ES) balvai literatūrā nominēti četri Latvijas autoru darbi - Janas Egles Dzimšanas diena, Lauras Vinogradovas Upe, Rasas Bugavičutes-Pēces Puika, kurš redzēja tumsā un Svena Kuzmina Hohma, informēja Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) pārstāve Kristiāna Šuksta.

Klajā nāk grāmata Latvijas kultūras vēsture

Šis pavasaris tiks iezīmēts ar nozīmīgu notikumu 21. gadsimta kultūras dzīvē Latvijā. Apgāds Jumava klajā laiž unikālu, monumentālu izdevumu – grāmatu Latvijas kultūras vēsture. Tas ir visaptverošs vēstījums par kultūrmantojumu un kultūras procesiem Latvijā daudzu gadsimtu garumā, iekļaujot aktuālās norises arī par pēdējām desmitgadēm. Aprīlī tiek izsludināta iepriekšparakstīšanās uz šo unikālo izdevumu, kad grāmatu iespējams pasūtīt par draudzīgāku cenu. Grāmatu plānots izdot maijā.

Izsludina ikgadējo Garās pupas dzejoļu konkursu bērniem un pusaudžiem

Biedrība Ascendum un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) izsludina dzejoļu konkursu, kurā ar saviem darbiem aicina piedalīties 5–15 gadus vecus bērnus un pusaudžus no visas Latvijas. Labākie darbi tiks publicēti dzejas gadagrāmatā bērniem Garā pupa 2021, kas iznāks septembrī, Dzejas dienu laikā, informēja konkursa organizatori.

Sāk pūļa finansēšanas kampaņu Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu izdošanai

Biedrība Ascendum kopā ar LGBT un viņu draugu apvienību Mozaīka uzsākusi pūļa finansēšanas kampaņu, kurā vāc līdzekļus Kaspara Aleksandra Irbes dienasgrāmatu pirmā sējuma Slēptā dzīve. Homoseksuāļa dienasgrāmatas 1927-1949 izdošanai, informēja interneta žurnāla Satori projektu vadītājs un redaktors Andrejs Vīksna.

Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas nominanti. Mūža balvu saņem Lalita Muižniece un Gunārs Bībers

Otrdien, 30. martā, nosaukti Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominanti piecās kategorijās. Speciālbalva piešķirta starptautiskā literatūras festivāla Prozas lasījumi 2020 komandai Ingas Žoludes vadībā, savukārt mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā ekspertu komisija nolēmusi piešķirt diviem laureātiem – valodniecei un rakstniecei Lalitai Muižniecei un literatūrzinātniekam Gunāram Bīberam.

Lielie lasīšanas svētki šogad notiks tiešsaistē

Otrdien, 30. martā, plkst. 15 tiešsaistē Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Facebook lapā un YouTube kanālā būs skatāma lasīšanas veicināšanas programmas Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020 apbalvošanas ceremonija. Tie būs pirmie digitālie Lielie lasīšanas svētki – noslēguma pasākums gadu ilgušam lasīšanas maratonam, informēja LNB sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts.