Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Literatūra

Andras Neiburgas piemiņai. Šīs izmaiņas klusuma dzīvajā ādā © DIENA

"Tas nevar vairs nenotikt. Tāpat kā vārdus nevar paņemt atpakaļ bezvēja plašajā nepateiktajā. Nē. Šīs izmaiņas klusuma dzīvajā ādā, tur, kur tu nozudi nedzīvībā, nekad-vairs-nekad-mūžāvairs – nē – nekad vairs starp radībām, nē, nekad vairs tāda kā tu – tas maina klusumu, tas tagad jāsauc – izzušana – izgaišana – šis jaunais uz mūžu [..] tas nevar vairs būt nepateikts nenoticis nenodomāts nezināms neatpazīts neatzīts."

Andras Neiburgas piemiņai. Ne literatūra man ir prātā © DIENA(4)

Andras draugu bariņā es ieprecējos kā neofīts no laukiem, bet piederības sajūta sanāca tik stipra, ka reizēm šķiet – es arī tajā 5. vidusskolas klasē esmu gājusi, jo vairāk tad, kad bijušo klasesbiedru bērni arī nonāca vienā skolā un pat vienā klasē.

Andrai © DIENA

Andras Neiburgas negaidītā aiziešana ir lielais, melnais tukšums – tā viņa sauca melno caurumu, kas aprakstīts arī viņas stāstos. Taču šoreiz tas savā skumju atvarā iesūcis mūs – sērojošos. "Kā murgs, kā bezjēdzīgs sapnis, kas beidzas ar rīta iestāšanos." Mierinājumu nesniedz banalitātes, ka sāpes pāries, ka kļūs vieglāk, ka skumjas taps gaišas un tas viss, protams, prasīs laiku. Jo mēs, palikušie, negribam šo lielo, melno tukšumu. Mēs gribam Andru. Mēs gribam viņas "dzelteno prieku", taču vistuvāko draugu sāpes ir skaudras, jo jārod atbilde – kā lai dzīvo tālāk?

Mirusi rakstniece Andra Neiburga

62 gadu vecumā mūžībā devusies rakstniece Andra Neiburga, ziņo vietne Satori.lv. Informāciju savā Facebook kontā apstiprina arī rakstnieks Pauls Bankovskis.

Ikstena, Joņevs un citi rakstnieki šonedēļ piedalās Viļņas grāmatu tirgū

Laikā no 21. līdz 24. februārim Lietuvā jau 19. reizi norisināsies Viļņas grāmatu tirgus, kura laikā tiks prezentētas Noras Ikstenas, Jāņa Joņeva, Zanes Zustas, Alvja Hermaņa un Visvalža Lāča grāmatas lietuviešu valodā, kā arī notiks citi pasākumi ar latviešu autoru un tulkotāju dalību, informēja platformas Latvian Literature pārstāvji.

Zibvārdi zib, influenceri aplipina © DIENA

Par gada vārdu 2018 ir nosaukts "zibmaksājums", kas apzīmē banku klientiem pieejamos ātros maksājumus. Tas nav dzimis tukšā vietā – salīdzinoši nesen valodā ir ienākusi gan "zibatmiņa", gan "zibakcija".

Akcijā Dūmoj ar komatim! popularizē latgaliešu literatūru

Latgaliešu kultūras aktīvisti sākuši latgaliešu literatūras un valodas popularizēšanas akcija Dūmoj ar komatim!, kurā ar video un pastkaršu palīdzību pievērš uzmanību latgaliski radītiem literāriem darbiem un latgaliski rakstītiem tekstiem, aģentūru LETA informēja projekta vadītāja Edīte Husare.