Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pielāgot darbu cilvēkam

Vēl pirms dažiem gadiem darba tirgus ļoti stingri ievēroja klasisku pieeju – darbinieki tika meklēti atbilstoši noteiktam amatam nepieciešamām prasmēm un zināšanām. Par pagrieziena punktu var uzskatīt Covid-19 pandēmijas laiku, kas pierādīja, ka strādāt var arī citādi. Tas ir raisījis diskusiju par to, vai mēs, darba devēji, neesam aizkavējušies pagātnē, vienmēr cenšoties iekārtot cilvēkus ar atšķirīgām prasmēm ļoti konkretizētos amatos, mazāk aizdomājoties, ka šo procesu var īstenot arī otrādi.

Nav šaubu, ka īstie cilvēki viņiem atbilstošās pozīcijās palīdz biznesam augt. Taču darba devējiem ir jābūt arvien vairāk gataviem pielāgoties, atrodot jaunu, veiksmīgāku sadarbības modeli ar darbiniekiem. Kompānijas Deloitte pētījums liecina, ka uzņēmumiem, kuri ir orientēti uz darbinieku prasmju izzināšanu un amatu pielāgošanu, ir par 98% lielāka iespēja saglabāt konkurētspējīgus darbiniekus.

Pozīciju pielāgošana ir būtiska gan darbinieka attīstībā un motivācijā, gan uzņēmuma konkurētspējas palielināšanā. Piemēram, ja uzņēmumā ir darbinieks ar izcilām komunikācijas prasmēm, taču viņa darba pienākumi ir saistīti ar vienveidīga tehniska darba veikšanu, kur komunikācija ar citiem kolēģiem vai klientiem ir tikai pavisam neliela daļa no ikdienas, laika gaitā zaudētāji būs abi – gan darbinieks, gan uzņēmums. Laikam ejot, darbinieks kļūst neapmierinātāks ar savu darbu, zaudēs motivāciju un domās par jauna darba meklēšanu, savukārt uzņēmums riskēs pazaudēt potenciālu, kas spētu uzrādīt lieliskus rezultātus citā amatā. Tas pats arī pretēji – introverts cilvēks, kuram piemīt precizitāte un pacietība, var izrādīties veiksmīgāks ar finansēm vai tehnoloģijām saistītos amatos nekā pārdošanā vai mārketingā.

Pētījumi liecina, ka darbā pieņemšana, balstoties uz prasmēm, ļauj piecas reizes labāk prognozēt darbinieka sniegumu nekā balstīšanās uz viņa iegūto izglītību. Nesen veiktā American Student Assistance un Jobs for the Future aptauja atklāja, ka 72% darba devēju iegūto izglītību neuzskata par pilnīgu darbinieku snieguma kritēriju. Protams, tas neattiecas uz pilnīgi visiem amatiem, jo aizvien ir virkne tādu specialitāšu, kur bez atbilstošas izglītības un pieredzes neiztikt. Taču kopumā darbinieka prasmju izzināšana, viņam uzsākot darbu, ir vitāli svarīga. 

Ikvienam darba devējam ir jāsaprot, ka darbinieku prasmju pielāgošana amatiem ir ilgtermiņa process, kas konsekventi jāattīsta. Cilvēkam uzsākot darbu uzņēmumā, ne vienmēr uzreiz ir pilnībā skaidri nosakāmas visas viņa prasmes, un mēdz būt, ka darba ņēmēja talanti atklājas tikai laika gaitā. Tādēļ darba devēja svarīgākais uzdevums ir nepalaist garām īsto brīdi, lai palīdzētu darbiniekiem identificēt savus talantus un prasmes un atrast veidus, kā tās izmantot uzņēmuma labā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses