Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Gan ieguvumi, gan riski

Laikmetā, kad mākslīgā intelekta (MI) un ar to darbināmo rīku jomā ir vērojama strauja attīstība, ir svarīgi rast līdzsvaru starp MI pozitīvo aspektu izmantošanu un iespējām sevi pasargāt no riskiem. Safabricētas sarunas, nozagta balss vai nozagta vizuālā identitāte – šie ir tikai daži riski, ar ko saskaramies jau patlaban un saskarsimies nākotnē, ja nebūsim pietiekami informēti par to, kā sevi pasargāt.


Veicot aptauju Latvijas satura veidotāju vidū, ir noskaidrots, ka aptaujātie saskata risku tajā, cik ātri attīstās MI. Uz jautājumu, vai satura veidotāji paši izmanto MI rīkus, vienotas atbildes nebija, bet tie, kas ir izmantojuši, norādīja, ka saturs kļūst bezpersoniskāks. Citi aptaujātie atbildēja: "Izmantoju MI, lai ģenerētu satura idejas, taču tas neattaisno cerības." Jautāti par to, vai viņi savu saturu aizsargā, piemēram, ar ūdenszīmēm (angļu valodā – watermarks), influenceri atbildēja vienbalsīgi – nē! –, bet daži no aptaujātajiem atzina, ka par šādu iespēju nemaz nav iedomājušies, vai arī norādīja, ka neviens tāpat neizmantos viņu saturu vai balsi, vai identitāti, jo, vērtējot pasaules mērogā, viņu sekotāju skaits nav liels.

Jāuzsver, ka ir ļoti svarīgi informēt savus sociālo tīklu sekotājus un arī citus cilvēkus par to, ka ne viss internetā atrodamais ir patiesība – balss, attēli un arī video var būt safabricēti. Aizsargāt savu balsi pret klonēšanu var būt sarežģīti, taču ir dažas lietas, ko satura veidotāji var darīt, lai samazinātu risku. Savos audioierakstos var iestrādāt jau pieminētās ūdenszīmes, kuras MI rīkiem būtu grūti atdarināt. Var izmantot uzticamas un drošas platformas, kurās balss ieraksti tiek augšupielādēti. Tāpat arī uz foto un video materiāliem var izvietot neredzamās ūdenszīmes un vienmēr marķēt pašu izveidotos darbus.

Protams, MI ir arī medaļas otra – ļoti pozitīvā – puse. MI spēj izanalizēt lielu datu apjomu īsā laikā, atklāt neīstus sekotājus internetā un saskatīt īstos iesaistes datus. MI var arī palīdzēt atrast uzticamus un konkrētai nepieciešamībai atbilstošus digitālā satura veidotājus. Tāpat satura veidotājs var izmantot dažādus MI rīkus, lai veidotu autentisku saturu. Izmantojot MI sniegtās priekšrocības, satura veidotājiem, zīmoliem un mārketinga aģentūrām ir iespēja analizēt jau esošo saturu un gūt idejas tam, kādu saturu labāk ģenerēt turpmāk. Jau patlaban MI spēj analizēt, kādā tonī, balsī un stilā tiek runāts. Izmantojot iegūtos datus, ir iespēja radīt saturu, kas piesaistīs auditoriju un palīdzēs saglabāt saturu svaigu un saistošu.

Rezumējot jāteic, ka MI tiešām var būtiski atvieglot satura veidotāju, zīmolu un mārketinga aģentūru ikdienu, taču ir arī svarīgi, lai Latvijas influenceri vairāk sāktu domāt par to, kā aizsargāt sevi un savu darbu, jo katrs no viņiem ir unikāls.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses