Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Viedtelefons pārvēršas planšetdatorā

Ņemot vērā, ka bez dažādām ierīcēm, kas nodrošina mūsu virtuālo saziņu, vairs nudien ne tikai negribam, bet arī nevaram iztikt, SestDienā turpmāk ik pa laikam Tehnoloģiju rubrikā varēsiet atrast arī ziņas par jaunumiem un godīgus to vērtējumus

Nu jau tālu pagātnē palikušā 2014. gada februārī šo rindu autoram Pasaules Mobilo tehnoloģiju kongresa (MWC) laikā Barselonā bija iespēja Baltijas žurnālistu delegācijas sastāvā tikties ar augstu tā brīža Samsung dizaineru komandas amatpersonu. Sarunas laikā speciālists vēlējās uzzināt, ko tehnoloģiju žurnālisti nākotnē sagaida no viedtālruņiem, un cītīgi pierakstīja atbildes. Arī manu fantāziju par to, ka varētu atdzīvināt reiz populāros atlokāmos telefonus, lai tādējādi dāvātu lietotājiem lielāku ekrānu un atbrīvotu no nepieciešamības nēsāt līdzi tobrīd populāros planšetdatorus.

Gadus trīs četrus vēlāk no Samsung puses sāka izskanēt miglaini mājieni par šādas idejas realizāciju, un aizpērn tie jau kļuva taustāmi, kad korejieši prezentēja viedtālruni Fold. Toreiz tas līdz Latvijai neatnāca, taču otrā, krietni uzlabotā paaudze – Galaxy Z Fold 2 – ir tikusi arī līdz mums.


Kā divi savienoti telefoni

Tā gabarīti ir patiešām iespaidīgi. Lai kā Samsung dizaineri un izgudrotāji centu­šies telefonu padarīt pēc iespējas kompaktāku, viņi spēj operēt tikai pašreizējo tehnoloģisko iespēju robežās. Rezultātā salocīts Z Fold 2 ir gandrīz kā divi kopā salīmēti viedtālruņi. Skaitliskā izteiksmē tā biezums ir 1,68 centimetri. Aptuveni tik biezs ir moderns klēpjdators. Attiecīgi komplektā nāk arī 282 gramu svars.

Kā jau var noprast, ikdienas lietošanā šāda ierīce nav diez ko ērta, jo biezo korpusu kabatā nav viegli paslēpt un, ja sekundārais, lielais ekrāns netiek aktīvi izmantots, būtībā jānēsā līdzi lieks svars.

Pateicoties 6,23 collu vāka displejam, Z Fold 2 var lietot kā parastu viedtālruni, lai atbildētu uz zvaniem, izlasītu ienākošās ziņas un veiktu citas ikdienišķas darbī­bas. Super AMOLED tehnoloģijas ekrāns ir ar labu 816 x 2260 pikseļu izšķirtspēju, tādēļ tajā var kaut skatīties video un spēlēt spēles. Vienīgā nelaime, ka šis ekrāns ir neproporcionāli šaurs, jo ietilpināts tikai 6,8 centimetrus platā korpusā. Virtuālā QWERTY klaviatūra vertikālā stāvoklī ir tik saspiesta, ka atbildēšana uz ziņojumiem ir mokoša, tādēļ rakstīšanai ērtāk ierīci atvērt, kas lietotājam sniedz 7,6 collu galveno ekrānu. Skaitļi šeit gan ir mānīgi mērīšanas īpatnību dēļ. Patiesībā lielais displejs ir nevis par collu, bet gandrīz divas reizes lielāks par mazo. Vienkārši nestandarta malu attiecība noved pie šāda mērījumu rādītāja.


 Neparasts, mīksts ekrāns

Parasti viedtālruņa displeju klāj aizsarg­stikls, savukārt Foldable Dynamic AMO­LED 2X ekrāna virskārta drīzāk atgādina mīkstu, neslidenu plēvi. Locījuma vietā ir izveidojusies neliela iedobe, ko labi var saskatīt, kad displejs ir izslēgts, vai sajust ar pirkstu. Taču, tiklīdz ekrānā ''danco'' raibs saturs, grope tikpat kā nav pamanā­ma un netraucē.

Izturība gan ir šaubīga. Ierīce nav sertificēta atbilstoši kādam ūdensdrošības standartam, un arī ņemt to līdzi uz pludmali bez papildu aizsardzības nav prātīga doma.

SestDienas veikto izmēģinājumu laikā eņģē pamanījās iekļūt kāds smilšu grauds, iespējams, no kabatas, un pāris dienu čarkstēja, kamēr metāla mehā­nisms to samala putekļos vai izgrūda ar eņģes tīrīšanas tehnoloģiju. Tā ka arī par kabatas saturu īpaši jāpiedomā, ja tajā plānojat nēsāt Z Fold 2. Pat maksājumu kartes vai monētas ielīšana pāris milimet­ru spraugā starp salocīto ekrānu var novest pie mīkstās plēves sabojāšanas.


Gandrīz kā planšete

Tomēr piesardzīgiem lietotājiem Z Fold 2 kopumā sagādās pozitīvas emocijas – kaut vai tāpēc, ka ievērojami atšķiras no tirgū dominējošajiem, gandrīz identiska­jiem viedtālruņiem. Lielais ekrāns ar 1768 x 2208 pikseļu izšķirtspēju, kas veido 373 punktus uz collu blīvumu, ir ideāli pie­mērots, lai skatītos filmas, TV raidījumus, mūzikas klipus vai sociālo tīklu saturu. Datorspēļu cienītāji novērtēs lielo laukumu un 120 Hz atsvaidzes ātrumu. Rakstīšana ir ļoti parocīga, un arī teksta, attēlu vai video rediģēšanai ir vairāk vietas nekā citos tālruņos. Jāpiebilst, ka tālruni var atlocīt arī 90 grādu leņķī un izmantot gluži kā klēpjdatoru – pamatnes daļā atverot digitālo tastatūru, bet augšdaļu lietojot kā monitoru. Eņģe ir gana stingra, lai noturētu korpusu izvēlētajā stāvoklī.

Veiktspējas niansēs pat nav vērts sīki iedziļināties. Pietiks ar faktu, ka Qualcomm Snapdragon 865+ ir viens no ātrākajiem šobrīd tirgū pieejamajiem procesoriem un sadarbībā ar 12 GB operatīvo atmiņu ātri paveic visus uzdevumus, ko tam uzticēsiet. No biometrijas risinājumiem pieejama ir sejas atpazīšana un pirkstu nospiedumu lasītājs, kas iestrādāts ieslēgšanas pogā sānos.


Kamera atstāta novārtā

Diemžēl 12 megapikseļu triju kameru sistēma nav tik iespaidīga kā šā gada Samsung Galaxy S20 Ultra, kaut arī tai atvēlēts pamatīgs, uz āru izvirzīts bloks. Tās galvenais pluss ir iespēja sevis fotografēšanai izmantot nevis nelielo 10 megapikseļu aci virs ekrāna, bet gan atvērt ierīci un bildēt sevi ar lielāko kameru. Attēlu kvalitātes atšķirība ir dramatiska, jo īpaši vājākā apgaismojumā. Kopumā gan galvenās kameru sistēmas uzņemto fotogrāfiju kvalitāte ir laba, krietni pārāka par vidusmēra planšetdatoru iespēto, taču skaidri redzams, ka fotografēšana nav bijusi Samsung prioritāte šajā modelī. Jau piesauktais S20 Ultra spēj vairāk un glītāk.

Arī 4500 mAh akumulators liek domīgi pakasīt galvu. Negribas ticēt, ka tik biezā korpusā neatradās vieta ietilpīgākai baterijai. Tai galu galā jāpabaro divi ekrāni un jaudīgs procesors. Tie prasa daudz, tādēļ izmēģinājumu nedēļās Z Fold 2 nācās lādēt katru vakaru.


Inovāciju demonstrācija

Attieksmi pret Samsung Galaxy Z Fold 2 nav viegli noformulēt. No vienas puses tas ir gatavs un visnotaļ noslīpēts produkts, ko inovāciju cienītāji var lietot jau šodien. Vairākas ar šo tālruni kabatā pavadītās nedēļas ir nepārprotams pierādījums, ka pamatīgie gabarīti nesagādā pārmērīgas neērtības. Turklāt tas ir ļoti efektīvs līdzpilsoņu skatienu magnēts.

Konceptuāli tas arī izpilda misiju apvienot viedtālruni ar planšeti, jo atvērtā stāvoklī ekrāns ir pietiekami liels un parocīgs, lai bez acu sasprindzināšanas skatītos filmas, apstrādātu bildes vai pat darītu vairākas lietas reizē, jo vienā darbvirsmā vienlaikus var atvērt pat trīs logus.

Tomēr augstā cena no šāda pirkuma atturēs ne vienu vien entuziastu. Būsim godīgi, 2000 eiro ir pa kabatai tikai ļoti turīgiem pircējiem. Un, pat ja tālrunis apvieno divas ierīces vienā, tad finansiāli no tā lielas jēgas nav. Par šādu cenu var nopirkt ļoti labu telefonu un ne sliktāku planšeti. Un vēl pāri paliks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata