Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tu esi slepenās varas marionete

Visas sazvērestības teorijas balstās uz apgalvojumu, ka ir kāds noslēpums, kāda nezināma lieta, ko no plašākas sabiedrības kāds cits slēpj. Jautājums ir: kas ir šie slepenie spēki, kuri slēpj faktus par vakcīnām, par tehnoloģijām un pat Zemes formu? Kas ir tie, kuri nopelna uz tautas nezināšanas un nevarēšanas rēķina? Izķidājot sazvērestības teorijas un meklējot, kuri tad ir tie visuvarošie ļaundari, pārsteidzoši bieži izrādās, ka pie visa tiek vainoti ebreji.

Antisemītismam ir ilga un šausmām pilna vēsture. Mārtins Gudmens raksta, ka jau Romas imperatora Tiberija laikā milzīgajā valstī tika izdoti likumi, kas uzskatāmi par antisemītiskiem. Imperators, kurš iebilda pret citu tautu reliģijām, no diženās pilsētas padzina ebrejus un piespieda lielu skaitu jauno vīriešu kļūt par karavīriem, kuri tika nosūtīti uz attāliem impērijas nostūriem. Līdzīga rīcība pieredzēta arī viduslaikos, kad eiropieši ebrejus vainoja pie mēra izplatīšanas, aku indēšanas un neskaitāmām citām ļaundarībām, kas noveda pie vardarbības un masu slepkavībām.

Ebreju vainošana turpinājās, un nevar nepieminēt sešus miljonus nonāvēto ebreju Otrā pasaules kara laikā nacistu kontrolētajās koncentrācijas nometnēs.

Cauri traģiskajai vēsturei ir mijušās dažādas leģendas un mīti par ebrejiem. Piemēram, kā raksta portāls The Independent, baumas par slaveno Rotšildu ģimeni ir izsekojamas līdz pat XIX gs. sākumam, kad izplatījās dažādi stāsti par to, kā ģimene tikusi pie ievērojamās bagātības. Bet mūsdienās apkārt ceļo vairākas versijas, kā šī un citas ebreju ģimenes kontrolē visas pasaules valdības, daži apgalvo, ka galvenā kontrole ir pār Pasaules Banku, kas tad izdara sazvērniekiem vajadzīgo spiedienu uz noteiktām valdībām un lēmumu pieņēmējiem. Pat 2018. gadā, kā ziņo The Washington Post, kāds Vašingtonas pilsētas politiķis publiskā uzrunā dalījās ar sazvērestības teoriju, kā Rotšildi kontrolē dabas katastrofas, lai pēc tam varētu ''nopirkt'' cietušās pilsētas.

Dažādas rasistiskas organizācijas regulāri apgalvo, ka, piemēram, ASV valdību kontrolē slepenas ebreju grupas. Tā ebrejus vaino pie vēlmes atņemt ieročus, patriotu nolaupīšanas, ASV pilsoņu kara vēstures pārrakstīšanas, finanšu līdzekļu kontroles, centieniem pārveidot konstitūciju, nacionālās pašnoteikšanās tiesību atdošanas Apvienoto Nāciju Organizācijai, narkotiku kontrabandas, nodokļu paaugstināšanas, vides piesārņošanas un āriešu kultūras mantojuma noliegšanas.

Bieži vien šo teoriju piekritēji arī noliedz holokaustu un apgalvo, ka tā ir daļa no sazvērestības un ebreju izplatītajiem meliem.

Latvijā pazīstamākās šāda veida teorijas visbiežāk izskan saistībā ar Ungārijā dzimušo finansistu Džordžu Sorosu, kurš tiek vainots pie plaša spektra problēmām – sākot ar politiskiem un beidzot ar sadzīves jautājumiem. Tomēr šī problēma ir sastopama daudzviet Eiropas Savienībā. 2018. gada ES Pamattiesību aģentūras aptaujā divpadsmit ES valstīs secināts, ka 89% ebreju ir izjutuši antisemītisma pieaugumu. Tajā pašā gadā Francijā antisemītisku noziegumu skaits palielinājās par 70 procentiem, bet Vācijā – par 20 procentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata