Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ko svarīgi zināt par skriešanu, lai sportošana nebeigtos slimnīcā

Tuvojoties pēdējos gados tik populāro maratonu sezonai, līdz ar pavasari ielās un mežu takās arvien biežāk sastopami skrienoši cilvēki. Vēl vairāk par skriešanu atgādina sociālie tīkli, kuros skrējēji labprāt dalās ar saviem sasniegumiem. Varētu pat teikt, ka skriet un nodarboties ar sportu kļuvis stilīgi.

Tomēr gan atsevišķi bēdīgi piemēri, gan speciālisti liek atcerēties – nekritiska attieksme pret sportošanu var beigties pat letāli.Rīgas mērs Nils Ušakovs, šķiet, ir slavenākais skriešanas "upuris". Piedaloties 2011. gada Rīgas maratonā, viņš dažus simtus metru pirms pusmaratona finiša zaudēja samaņu, nonāca reanimācijā, vēlāk tika pārvests uz klīniku Berlīnē un atpakaļ ierindā bija vien jūlijā. Noteiktā diagnoze – rabdomiolīze.


"Pietiekoši ilgi nodarbojos ar skriešanu amatiera līmenī. Taču, ja tu labi vari noskriet desmitnieku, tas nav tas pats, kas noskriet 21 kilometru. Starpība nav divreiz. Starpība ir nesalīdzināmi lielāka," tagad, atskatoties uz savu bēdīgo piemēru, uzsver Ušakovs, kurš šobrīd, šķiet, izstudējis skriešanas būtību un cilvēka ķermeņa iespējas un rūpīgi seko līdzi negadījumiem maratonos. "Pat ja tu vari noskriet ļoti labi desmit, divpadsmit un 15 kilometrus, tas tik un tā nav 21 kilometrs."

Uzmanīties no liktenīgā kilometra ap divdesmit mudina arī speciālisti. Tiesa, katrs organisms ir citāds, tomēr vidēji pēc 20 kilometriem vai divu stundu skriešanas ķermenis ir nodedzinājis glikozes rezerves un sāk lūkoties neceļos. "Tas sāk ņemt enerģiju no taukvielām un olbaltumvielām, taču, tās pārveidojot par enerģiju, rodas blakus produkti, kas ir kaitīgi organismam," skaidro sporta ārste Lolita Kalniņa- Havraneka.

"Patiesība ir tāda, ka ātrums, ne attālums nogalina," saka Marta Zumberga, kura savu pirmo pusmaratonu noskrēja gadā, kad tas gandrīz letāli beidzās Ušakovam. Pilsētā klīst leģendas, ka viņa, negatavojusies, puķainos šortos un futbola bučos, vienkārši aizgājusi un noskrējusi – divās stundās un dažās minūtēs. "Es negatavojos skriešanai, taču esmu bijusi aktīva visu laiku," skaidro Marta, kura šobrīd ir ātrākā ultramaratoniste Latvijā.

Fizioterapeite Līga Māķēna noteikti neiesaka izvēlēties Martas Zumbergas ceļu un uzsver – skriešanai ir jāgatavojas. Jāpievērš uzmanība ne vien pašiem skriešanas treniņiem, bet arī pareizi jāiesildās, jānostiprina muskuļi, locītavas. Arī skriet jāiemācās pareizi. Viņa saka, ka 21 kilometrs ir robeža, kam īpaši jāgatavojas.

"Jānostiprina muskulatūra, īpaši gūžas rotatori, kas atrodas gurna ārmalā," stāsta speciāliste, kuras klienti ir arī skriešanas entuziasti. "Sāniņš bieži tiek atstāts novārtā. Ja nedomā par skriešanas tehniku, skrienot notiek pārāk daudz kustību laterāli." Pārtulkojot nespeciālistam saprotamā valodā – tas izskatās nedaudz pēc soļotāja, kam gurnu grozīšana savukārt ir nepieciešama.

Būtiski esot izvēlēties arī pareizo skriešanas stilu. Līga skaidro, ka ir skriešana caur papēdi, skriešana ar pilnu pēdu un skriešana caur pirkstgalu. Elites klases sportisti visi skrienot caur pirkstgalu, kas nozīmē arī kārtīgu atspērienu. Ja cilvēka skriešanas stils ir caur papēdi, var parādīties jau pieminētā nevēlamā kustība sānos.

"Gurniņš ir jātrenē. Jāguļ un jāpilda, kā puiši saka, meiteņu vingrinājumi – jāceļ caur sānu kāja gaisā. Pēc tam vēl stiepšanās vingrinājumi, un tad var skriet," nesatricināmi noskaita Līga.

Visu rakstu ar profesionāļu padomiem par to, kā pareizi sākt "jaunu dzīvi", proti, sportot tā, lai nekaitētu veselīvai, lasiet žurnāla SestDiena 11.-17.marta numurā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata