Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Domā, ko tvīto

Eiropas Komisija un informācijas tehnoloģiju giganti vienojušies aktīvāk apkarot naidīgus izteikumus internetā. Vārda brīvības aizstāvji bažījas, ka turpmāk no tīmekļa var tikt izdzēsts arī likumīgs, bet pretrunīgs saturs.

Sociālo tīklu laikmetā, kad katrs no mums jebkurā diennakts laikā var dalīties ar visdažādāko informāciju vai izteikt viedokli, ir cilvēki un grupas, kas izmanto šo iespēju, lai paustu uzskatus, kuri citiem var šķist aizskaroši vai pat naidīgi. Daudzās Eiropas valstīs spēkā ir likumi, kas paredz kriminālatbildību par rasistisku, antisemītisku vai ksenofobisku viedokļu paušanu un atklātiem aicinājumiem uz vardarbību, tomēr plašajās interneta dzīlēs ne vienmēr ir iespējams konstatēt un izķert šādu saturu. Maija beigās Eiropas Komisija (EK) un četri informācijas tehnoloģiju lieluzņēmumi – Microsoft, Facebook, Twitter un YouTube – paziņoja, ka vienojušies par rīcības kodeksu cīņai pret "nelikumīgu naidīgu izteikumu izplatību tiešsaistē Eiropā".

Dokuments paredz, ka uzņēmumi operatīvi izvērtēs un nepieciešamības gadījumā izdzēsīs no savām tīmekļa platformām saturu, par ko būs ziņots kā par naidīgu. Ne visi priecājas par vienošanos, gluži pretēji – uzskata, ka tā apdraudēs vārda brīvību un diskusijas internetā.

Vienojas cēlam mērķim

Parakstot rīcības kodeksu, EK un informācijas tehnoloģiju giganti paziņoja, ka "ir kolektīvi atbildīgi un lepni par vārda brīvības sekmēšanu un palielināšanu tiešsaistes vidē", bet arī atzina, ka "nelikumīgu naidīgu izteikumu izplatīšana tiešsaistē negatīvi ietekmē ne tikai grupas vai personas, pret kurām tie ir vērsti, bet arī tos, kuri izsakās par brīvību, iecietību un nediskrimināciju mūsu atvērtajā sabiedrībā, un nelabvēlīgi ietekmē demokrātisku diskusiju tiešsaistes platformās". Vienošanās noslēgta, lai cīnītos pret internetā un sociālajos tīklos arvien pieaugošo rasismu un ksenofobiju pēc pēdējā gadā Eiropā notikušajiem radikālo islāmistu uzbrukumiem un milzīgā migrantu pieplūduma.

"Nesenie teroristu uzbrukumi mums ir atgādinājuši, ka ir steidzami jārisina jautājums par nelikumīgiem naidīgiem izteikumiem tiešsaistē," norādījusi Eiropas Savienības tieslietu komisāre Vera Jourova. "Diemžēl sociālie mediji ir viens no instrumentiem, ko teroristu grupas izmanto jauniešu radikalizēšanai un rasisti – vardarbības un naida izplatīšanai."

EK izstrādātais un Microsoft, Facebook, Twitter un YouTube parakstītais rīcības kodekss paredz, ka "uzņēmumi mazāk nekā 24 stundu laikā izskata lielāko daļu derīgu paziņojumu par nelikumīgiem naidī-giem izteikumiem un, ja nepieciešams, izņem šādu saturu vai bloķē tam piekļuvi". Uzņēmumi arī apņēmušies "izglītot lietotājus un palielināt viņu izpratni par to, kāda veida saturs nav atļauts", kā arī veidot "uzticamu ziņotāju tīklu" nevalstisko organizāciju personā, kas izvērtēs saņemtos paziņojumus par, iespējams, naidīgu saturu.

Visu rakstu lasiet 17. līdz 30. jūnija žurnāla SestDiena numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata