Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Protams, pastāvēs, kas mainīsies, tomēr šad tad šķiet – vai nemēģinām par daudz tos jaunos riteņus izdomāt? Vai tomēr nevajadzētu mēģināt mazgāt vecos, nevis taisīt jaunus?

Sēnes un vibrācijas

Pietika Latvijai ar dažām tiešām karstām dienām, lai būtu arī pārkarsušie. Tā jau laikam vienmēr – galu galā to, kas pa vidu, tak sen zināms, ka izspļaus. Tātad – vai nu karsts, vai auksts. Vidus nekam neder.

Un tā tie karstuma/aukstuma viļņi ik pa laikam šovasar jūtami – ne tikai laikapstākļos. Kamēr vieni karsē augsni un gatavojas kaismīgiem lēcieniem politikā, tikmēr citiem vēl rīkles un emocijas karstas no dziedāšanas. Kamēr viens festivāls beidzas, cits jau sākas. Tā tā vasara skrien.

Varbūt tāpēc tik ļoti pietrūkst to siena gubu ainavā – tās joprojām šķiet kā tāds noteikta, tomēr rimta, mierpilna ritma simbols. Zāle uzdīgst, aug, tā jānopļauj un jāsakrauj kaudzēs. Tad tās vēl stāvēs uz lauka, atgādinot mazus slēpņus vai klaiņojošu mākslinieku romantiku. Pietrūkst arī to govju, kas, klusi gremodamas un nez ko neizdibināmi domādamas, groza gājējam līdzi savas lielacainās galvas. Protams, pastāvēs, kas mainīsies, tomēr šad tad šķiet – vai nemēģinām par daudz tos jaunos riteņus izdomāt? Vai tomēr nevajadzētu mēģināt mazgāt vecos, nevis taisīt jaunus? Kazi, ja nu tomēr tajos vecajos doma bijusi? Tas gandrīz kā ar tējām – nu, jāļauj tam karsti kūpošajam dzērienam ievilkties un tad jābauda nesteidzoties. Tikai tad īstās smaržas nianses varēs sajust, ārstniecisko spēku līdz galam uzņemt un galu galā – vienkārši neapplaucēties.

Kaut gan, protams, arī mūsdienīgums un kas nebijis vajadzīgs. Kaut vai mākslā, kur izstāde vai mūzika jau sen vairs nav iesprostota četrās noteiktās sienās. Tagad tā, ja tikai cilvēks pats atvērsies un ļausies, ne tikai emocionālās stīgas aizskars, bet arī pavisam tieši veselas ēkas spēs ievibrēt un mūzikā pārvērst. Skaists un ļoti liels spēks tas ir, kuru vērts iepazīt no visām pusēm – ne tikai Liepājā, kur tas kā nedēļas nogalē ar skaļu vasaras skaņu vilni sāksies, tā līdz nākamās nedēļas beigām ar visdažādāko mākslinieku devumu vibrēs un rezonēs.

Un ja vasara, tēja, siena kaudze (vai vismaz pļava), mūzika, māksla un sarunas ir, tad ko vidējam latvietim vēl vajag? Protams, sēni. Jo, kā zināms, sēnes ir varen smalki organismi, un varbūt mēs pat nenojaušam, kādas gudrības tās sevī sasūkušas. Varbūt, kā min galvenā Latvijas mikoloģe Inita Dāniele, tās spēj pat nojaust, ka pēc kāda laika apstākļi to augšanai būs vēl labāki? Un atliek tikai novēlēt, lai arī politikā, tautsaimniecībā un mākslā esošajiem tik smalki jutekļi piemistu. Vienlaikus gan vērts atcerēties arī, ka vienmēr būs kāds, kurš pat vissmalkāko micēliju neatzīs. "Ja kādam garšo sēnes, okei, lai viņš ēd. Man sēnes negaršo," strikti saka dziedātājs Arturs Šingirejs jeb Dons. Un lai – tā jau tā domu dažādība rodas un tā mēs to toleranci mācāmies. Galvenais, lai vibrācijas gaisā, tad arī melodijas tos īstos vārdus varēs atrast un ne tikai ēkas, bet visu zemi sakustināt.

Šīs SestDienas, 28. jūlija - 3. augusta, numurā lasiet:


SestDienas SALONS. Dons un vīriņš bahilās. Dziedātājs Dons gatavojas lidojumam festivālā Summer Sound, atklāj savus Pavlova suņa refleksus un arī to, kā gandrīz kļuva par Polu.

TĒMA. Izzūdošais siena gubu siltums. Savulaik daudz apdziedātas, tagad siena kaudzes Latvijas ainavā manāmas arvien retāk. SestDiena pēta, vai tas nozīmē, ka vietā nākušas labākas metodes siena savākšanai vai arī tas ir piemērs, kā nenovērtējam kādreizējo saimnieku gudrību.

TUVPLĀNĀ. Ērikmānijas Visuma skaņa. Sadarbojies ar popmūzikas ikonām, ieguvis neskaitāmas balvas un izveidojis virtuālo kori, kas strauji kļuvis populārs, amerikāņu komponists un diriģents Eriks Vitekrs stāsta gan par saviem iespaidiem Rīgā, gan to, kā atklājis sev kormūziku un kāpēc mākslu nevajag izmantot politiskiem mērķiem.

PASAULĒ. Nestandarta prezidents. Mākslinieks, cīņas sporta meistars, uzņēmējs un viens no Mongolijas bagātākajiem cilvēkiem Hatmaagijns Batulga šīs valsts prezidenta amatā stājies samērā klusi, lai gan ir neordinārs un pretrunīgi vērtēts politiķis, kurš var būtiski mainīt savas valsts turpmāko likteni.

PIEREDZE. Tējošanai vajag laiku. Lai gan saspringtais dienas ritms bieži vien neļauj izkopt senas un stabilas tējas dzeršanas tradīcijas, kūpošais dzēriens arī pie mums ir iecienīts. Zemnieku saimniecības Rūķīšu tēja saimnieks Raimonds Lignickis ar ģimeni no tā attīstījuši arī biznesu – pārņemot sievastēva interesi par ārstniecības augiem, viņi izveidojuši tēju un nu jau arī ievārījumu un sulu ražotni.

PRIEKŠĀ. Ļauties vibrācijām. Māksla spēj padarīt cilvēku labāku, tā ir vieta, kur satikties un ieklausīties sevī, ir pārliecināta Baiba Bartkeviča. No 3. līdz 6. augustam viņa visus aicina uz Liepājas mākslas forumu, kurā būs iespēja baudīt gan vizuālo mākslu, mūziku, performances un teātri, gan audiovizuālo un multimediju mākslu.

Kā arī CEĻOJUMS, ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata