Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pret impērijas olām

Ukraina piecēlās kājās diezgan ātri, saka Latvijas armijas majors Jānis Slaidiņš un vienlaikus atzīst, ka ukraiņiem bijušas arī kļūdas, par kurām jau "asins nodevas" samaksātas.

"Krievijas ambīcijas attiecībā uz savas varenības atjaunošanu, sauksim tās par impēriskām, nevar pastāvēt bez Ukrainas. Ukrainā jau bija iedētas impērijas olas, bija radīti visi priekšnosacījumi, lai Krievijas ieceres izdotos. Ar neizdošanos – karš iet jau divus gadus – viņi gandrīz droši nebija rēķinājušies," viņš norāda.

Protams, Ukrainā notiekošais nepārtraukti ietekmē aktuālos lēmumus arī Latvijā. Cita starpā, piemēram, pēdējās nedēļās visdažādākie viedokļi izskanējuši par deviņdesmito gadu beigās parakstīto Otavas konvenciju. Kā rīkoties Latvijai? Palikt pie humānisma ideāliem vai briesmu brīdī izvēlēties kaut nežēlīgu, toties salīdzinoši lētāku līdzekli ienaidnieka atvairīšanai? Kāda ir pareizā atbilde?

Kamēr tā tiek meklēta, speciālistiem un politiķiem diskutējot un pierādot katram savu taisnību, SestDienā atskatāmies uz to, kāpēc savulaik vispār šāds līgums bija vajadzīgs, kā pie tā nonāca un pret ko tas sargā. Kas mainījies tagad? Esam sajutuši reālus draudus. Tātad, lai atbildētu uz jebkuru citu jautājumu, vispirms jāsaprot, cik lielām "asins nodevām" esam gatavi kaut tīri teorētiski.

Taču tam visam pa vidu gribas runāt arī par ko iedvesmojošu. Un tādi arvien no jauna izrādās cilvēki mums apkārt. Šoreiz par tiem, kuri dažādu iemeslu dēļ no Latvijas aizbraukuši, par savu ikdienas valsti izvēloties kādu citu. To, cik svarīga ir diasporas aktivitāte un ka tai var būt īpaša nozīme, pierādījusi nebūt ne sena vēsture, kad arī tautieši trimdā piedalījās ar savu ieguldījumu Latvijas atmodas veicināšanā un neatkarīgas valsts atjaunošanā. Taču ko diaspora var izdarīt un kāda ir tās nozīme tagad?

"Man svarīgi, ka ir interesanti un varu būt noderīga citiem," uzsver Skaidrīte Aguļēviča, kura nu jau vairāk nekā trīsdesmit gadu dzīvo Austrālijā un aktīvi piedalās latviešu diasporas darbā. Man bijis tas gods viņu satikt arī personīgi, tādēļ varu droši teikt: tik lielu enerģiju, spēju degt un iestāties par svarīgo novēlu ikvienam gan Latvijā, gan ārpus tās dzīvojošam. Jo vairāk būs šādu latviešu, vienalga, kurā valstī, jo pārliecinātāk un stingrāk Latvija varēs stāvēt uz savām kājām. Tad nekas to nevarēs notriekt pie zemes.

Gribas tam ticēt.

 

Šīs nedēļas, 26. janvāra - 1. februāra, žurnālā SestDiena lasiet:

 

SestDienas SALONS. Neitralizēt Krievijas iedētās olas

NBS majors Jānis Slaidiņš par to, cik tālu ies Putins, Ukrainas kara prognozēm un par nepieciešamību neitralizēt Krievijas iedētās olas

 

FOKUSĀ. Mīnas, kas nešķiro

Bažas par iespējamu Krievijas agresiju veicinājušas diskusiju arī par to, vai Latvijai nebūtu jāizstājas no 1997. gada Otavas līguma, kas paredz kājnieku mīnu aizliegumu. Kādēļ šāds jautājums radās, un ar ko šīs mīnas atšķiras no citām?

 

PASAULĒ. Jauna fronte cīņā pret narkobiznesu

Janvāra sākumā uzmanības centrā negaidīti nonāca Dienvidamerikas valsts Ekvadora. Cīņai ar vairāk nekā 20 narkokarteļiem valstī uz 60 dienām tika oficiāli izsludināts ārkārtas stāvoklis. Notikušais rada virkni jautājumu – gan par to, kā valsts var nonākt līdz šādai situācijai, gan par iespējām uzvarēt karā ar narkobiznesu

 

CILVĒKS = VALSTS. Latvieši visur pasaulē

Ir gana daudz latviešu, kas dzīvo citviet, taču turpina uzturēt saikni ar dzimteni un pat tai palīdzēt. Diasporas kopienas darbojas visā pasaulē, rūpējoties ne tikai par kultūras un tradīciju saglabāšanu, bet arī pārstāvot Latvijas valsts un latviešu intereses visdažādakajās jomās. Par šo organizāciju darbu stāsta latviešu diasporas vadītāja Austrālijā Skaidrīte Aguļēviča un Pasaulas brīvo latviešu apvienības vadītājs Pēteris Blumbergs

 

TEĀTRIS. Visi binokļi rāda vienu

Visas viņas Dailes teātrī – interesanta pieredze tiem, kam patīk prātot par dzīvi, valodu un modernisma variācijām

 

PRIEKŠĀ. Tuvāk ērģeļu „plaušām”

28. janvārī, kad tiks svinēta Rīgas Doma ērģeļu 140 gadu jubileja (instrumenta pirmais koncerts notika 1884. gada 31. janvārī jeb pēc vecā stila – 19. janvārī), nebūs ne tortes ar 140 svecītēm, ne grandiozu svinību. Taču Rīgas Doma mūzikas direktors un katedrāles ērģelnieks Aigars Reinis ikvienu aicina Ciemos pie ērģelēm, solot daudz interesanta

 

LAIKA MAŠĪNA. Angļu valoda Oksfordas gaumē

Pirms 140 gadiem pārdošanā nonāca Oksfordas angļu valodas vārdnīcas pirmā burtnīca, taču pagāja vēl gandrīz pusgadsimts, līdz bija sagatavots un pilnībā nopublicēts viss pirmais izdevums. Tobrīd vārdnīca jau bija novecojusi tiktāl, ka nekavējoties nācās gatavot jaunus papildinājumus

 

TEHNOLOĢIJAS. Roboti tuvojas!

Patērētāju elektronikas izstādē CES 2024 goda vietā bija visdažādākie mākslīgā intelekta risinājumi un autonomas ierīces. Kādas tendences tajās vērojamas, un vai tiešām ar robotiem var jau dejot?

 

IZPĒTĪTS. Ar mūžzaļiem kokiem pret gaisa piesārņojumu

Britu zinātnieki noskaidrojuši, kādu sugu augi visefektīvāk piesaista un novada augsnē kaitīgās daļiņas no automašīnām

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata