Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Nekur prom no impērisku revanšistu valdītās Krievijas mēs neesam aizkuģojuši

Labrīt!

Iznāks atkārtošanās, bet neko darīt – mani māc bažas, ka aukstā un slapjā laika atgriešanās Latvijas sabiedrībai var izrādīties lielāks psiholoģisks trieciens nekā Saskaņa valdībā, lai gan siltais laiks, reiz aizgājis prom, kaut kad noteikti atgriezīsies, bet Saskaņa grib nokļūt valdībā tikai ar vienu mērķi – lai paliktu tur uz mūžiem.

Taču šā gada neredzēti siltais un saulainais maijs un nu jau arī jūnija sākums nevar neiemidzi­nāt pat daudz pieredzējušu iezemiešu atmiņu. Kad aukstie lieti nāks, noteikti būs šoks, lai arī ar prātu ir elementāri skaidrs, ka nekur blakus Spānijai mēs pa globusu vēl neesam pārvietoti. Tas pats attiecas arī uz politiku, uz rudenī gaidā­majām Saeimas vēlēšanām ar liktenīgo numuru 13. Nekur prom no impērisku revanšistu valdītās Krievijas mēs neesam aizkuģojuši, un izlikties, ka Krievija, kas ietekmējusi vēlēšanas Amerikā un Eiro­pas lielajās valstīs, to nedarīs Latvijā, būtu ne tā labākā taktika. Lai gan pašlaik silts vējiņš žūžo ne tikai birzīs un norās, bet arī politiskajā ainavā un tik ļoti gribas ļauties ilūzijai, ka tā varētu būt vienmēr..

Žurnāla SestDiena 15. – 21. jūnija numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Slēpties, kamēr vairs nepazīst. Izpārdotajā Nacionālā teātra izrādē Mežainis režisors Valters Sīlis pēta, cik vērta ir pretošanās nenogalinot.

VĒLĒŠANAS 2018. Bordāna paša partija. No politiskā spēka, par kuru 12. Saeimas vēlēšanās nobalsoja 0,7% vēlētāju, Jaunā konservatīvā partija ir izaugusi par organizāciju ar vairāk nekā 1000 biedriem. Tā guva pārsteidzošus panākumus Rīgas domes vēlēšanās, cerot uz ne mazāku veiksmi arī 13. Saeimas vēlēšanās. JKP ir ideoloģiski radniecīga valdības partijām, bet visvairāk var apdraudēt Nacionālo apvienību.

FOKUSĀ BALTIJA. Ierindnieks baltietis. Baltijas valstis netieši sacenšas aizsardzības spēju stiprināšanā. Mērķis viens, ienaidnieks arī. Tikai starta punkts un taktika katrai citāda. Kas mūs vieno un kas šķir?

PASAULĒ. Itālijas bīstamie lāpītāji. Varu eirozonas trešajā lielākajā ekonomikā ir pārņēmuši populisti, kas iepriekš aģitēja par Itālijas atteikšanos no eiro, sola aizstāvēt valsti no migrantiem un vēlas draudzēties ar Krieviju.

PORTRETS. Uguns sabiedrotais - Džordijs. Jau rīt Valmiermuižā norisināsies gadskārtējais Etnofestivāls Sviests, kura ietvaros notiks gan vietējo mājražotāju un amatnieku tirdziņš, gan amatnieku meistardarbnīcas un spēles bērniem, gan arī dažādi kultūras pasākumi, lai izzinātu un no jauna izceltu baltu tradīcijas. Viens no festivāla dalībniekiem ir arī Džordijs Navaro Navarete, kurš Latvijā nav pirmo reizi. Lai noskaidrotu, kāpēc Džordijam patīk šeit atgriezties un kur slēpjas uguns spēks, SestDiena devās uzmeklēt mākslinieku Drabešos.

DABA. Pasaule mainās acu priekšā. Klimata izmaiņas un cilvēku darbības tiešas sekas pārveido mūsu planētas seju un uzvedību.

PIEREDZE. Sapnis par pašiem savu šampanieti. Ja jānosauc latviešu nacionālais dzēriens, droši vien daudzi tiešām nosauktu alu. Taču jādomā, ka latvieši vēl aizvien ar to nelepojas. Pilīs un smalkās dinejās burbuļo franču šampanietis, un, kamēr visvairāk pārdotā alus vidū ierindojas tas, kurš ir plastmasas pudelēs un lielākā tilpumā un stiprumā, iespējams, atgriezt alum svinīgu svētku nozīmi ir grūti. Valmiermuižas alus saimniekam Aigaram Ruņģim ir sapnis to mainīt.

CEĻOJUMS. Lavas mežģīnes okeānā. Terseira ir neparasta sala. Tās centrālā pilsēta pēc atdzimšanas no drupām iekļuvusi UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Te atrodamas kāpnes, kas ieved vulkāna krāterī. Reliģiskie svētki aizstāj teātra izrādes, bet sportiski noskaņotie salinieki veiklībā sacenšas ar vēršiem.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Islāma radikāļi no... Tadžikistānas

Saistībā ar radikālajiem islāmistiem regulāri izskan bijušās PSRS valsts Tadžikistānas vārds. Eksperti jau vairākus gadus pauž bažas, ka šī salīdzinoši nelielā un ārkārtīgi nabadzīgā valsts var ...

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata