Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Kolāžas no bildēm

Kamēr visā pasaulē valstis vēl skaitīja medaļas un dzīvoja līdzi sportistu uzvarām un zaudējumiem, šajās dienās notika būtisks pavērsiens Krievijas sāktajā karā Ukrainā. Ukraina sasparojās atbildēt. Nevis vienkārši atbildēt uz uzbrukumiem, bet atbildēt ar uzbrukumu.

Vai tas nozīmēs arī būtisku pavērsienu visā karā un tiešām novedīs pie ātrākām miera sarunām, kas tiek minēts kā viens no iemesliem, vēl pateikt grūti. Šķiet, visprecīzākais šā brīža raksturojums šajā karā šobrīd ir "strauji mainīga situācija". Tam vēl sekosim līdzi un mēģināsim iezīmēt detalizētāku panorāmu nākamnedēļ, taču šonedēļ atskats uz pagājušo – par to, kā analītiķi vērtē pērno gadu Ukrainas centienos turēties pretim agresoram, un par Rietumu atbalstu tai.

Uz šī fona vēl arī Ungārija, kuras politika, lai arī nav neizprotama, liek kritiski izvērtēt ne tikai šīs valsts lēmumus, bet arī mūsu visu kopīgi veidotās Eiropas iespējas uz tiem reaģēt un tos ietekmēt.

Tā pamazām no atsevišķām bildēm arī veidojas kolāža, kas iezīmē kopainu. Gluži kā fotogrāfs Jānis Deinats, atskatoties uz saviem deviņdesmito gadu sākuma piecgades fiksētajiem mirkļiem, nu spēj salikt kopā vienu Latvijas vēstures zudušo laiku.

"Visu nav iespējams saglabāt, un, pēc man pieejamās informācijas, pēc sešiem miljoniem gadu te būs okeāns," sarunā ar SestDienu viņš saka, vienlaikus minot arī, ka "atcerēšanās ir identitātes apzināšanās".

Uz šīs nots vēl atgriežoties pie sportistiem un divām aizvadītajām olimpiskajām nedēļām, uz nākotni gribas raudzīties cerīgi, par Losandželosu domājot nevis sakāves, bet iespēju zīmē.

Un te laikam arī jāapstājas, raugoties uz kopējo bildi, kas šajā piecgadē vēl tiek zīmēta un nav pabeigta. Lai kolāža veidojas cerīgi! 

Šīs nedēļas, 16.-22. augusta, žurnālā Sestdiena lasiet:

 

SestDienas SALONS. Deinata melnbaltā jaunība

Fotogrāfs Jānis Deinats par savu atmodas laika fotopieredzi, atmiņas nozīmi valsts eksistencē un par to, kas jādara ar saulrietu

 

FOKUSĀ. Losandželosas cerības meklējot

Latvijas sportisti no Parīzes olimpiskajām spēlēm mājup atgriezās bez medaļām. Otro reizi pēc neatkarības atgūšanas pjedestāls palika nesasniegts. Nākamā vasaras olimpiāde norisināsies 2028. gadā Losandželosā

 

PASAULĒ. Orbana Viseiropas iznāciens

Ne tikai kļūšana par Eiropas Savienības padomes prezidējošo valsti, bet virkne citu valstu kritiski vērtētu lēmumu likuši Ungārijai un tās premjera Viktora Orbana vārdam pastāvīgi būt starptautisko ziņu virsrakstos. Ko īsti viņš vēlas panākt?

 

TĒMA. Pretuzbrukums 2023: mācības nākotnei

Kas aizgāja greizi ar Ukrainas ilgi gaidīto pretuzbrukumu pērn, un kādas mācības nākotnei no tā var paņemt? Pētnieku analīze norāda uz vājajiem posmiem Rietumu atbalstā Ukrainai un ļauj iezīmēt nepieciešamo nākotnes stratēģijas izveidei

 

LAIKA MAŠĪNA. Pirmais apbērētais ledājs

Pirms pieciem gadiem vairāk nekā 100 zinātnieki, vides aizsardzības aktīvisti, politiķi un vietējie iedzīvotāji pulcējās Islandē, Auka vulkāna pakājē, lai oficiāli apbedītu par Aukēkidlu saukto ledāju. Vēl pagājušā gadsimta sākumā tā platība sasniedza 16 kvadrātkilometrus, taču mazliet vairāk nekā 100 gadu laikā ledājs ir izzudis

 

PRIEKŠĀ. Kā nepārkliegt klusumu

"Klusums nenozīmē bezskanību, tāpēc  neuztversim klusumu kā mēmu izolāciju. Tikai atrodot klusumu sevī, var droši iet pasaules troksnī," aicinot uz Klusuma festivālu, kas no 16. līdz 18. augustam norisināsies Bauskas pilskalna parkā, saka aktrise Raimonda Vazdika

 

TEĀTRIS. Putni dzied Ukrainā

Jaudīgā sinerģijā frīkšova formātā sastopas grupa Dakh Daughters, The Tiger Lillies un trīs Dailes teātra aktrises, runājot par laikmetu, kas atkal izgāzies no eņģēm

 

IZPĒTĪTS. 170 tūkstoši par cerību atdzimt

Vācijas jaunuzņēmums sekmīgi pārdod ideju sasaldēt mirušos cilvēkus, lai kaut kad tālā nākotnē tos atdzīvinātu

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Noteikti vajag cīnīties

Pulkvedis Normunds Baranovs par atšķirīgo šā gada visaptverošas valsts aizsardzības mācībās Namejs, Ukrainas mācībām, Krievijas militārā resursa ilgtspēju un par mūsu zemes priekšrocībām karā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata