Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Kas atliek? Sekot līdzi notikumiem, ieklausīties veselajā saprātā un pacietīgi vienu pēc otras lobīt ideoloģijas un propagandas sīpolu mizas, lai vismaz pats priekš sevis varētu noformulēt un atrast to īsto patiesības graudu, pēc kura tad vadīties tālāk.

Bokseru miega zāles

Pasaki man, kas ir tavi draugi, un es pateikšu, kas esi tu. Kad tā padomā, šis vecais labais teiciens par to pašu kopbildes ieraudzīšanu vien runā.

Un plašāk – to attiecinot jau uz valstīm, ne vien atsevišķiem cilvēkiem – mēs varam runāt par globālo politiku, draugiem un nedrau­giem starptautiskajā arēnā, tādējādi nonākot arī pie lielākajiem riskiem un nedrošības veidotājiem mūsu mazajā planētā. Un spektrs te plašs: sākot no savienībām un organizācijām, kurās gribam kā līdzīgi lemt, ar citiem kopā sēžot pie viena galda, līdz pat valstu iekšējiem un ārējiem konfliktiem, kurus apkārtējie gaužām vienkārši var izmantot sava spēka audzēšanai un demonstrācijai.

Opozīcijas protesti Krievijā, pašmāju politiķu pēkšņi paziņojumi par atteikšanos no oficiāli nostiprinātām saitēm ar līdzšinējiem sirdsdraugiem vienlaikus ar pavisam citādiem valstu iekšējiem konfliktiem tepat Eiropas saimē, lielvaru savstarpē­jām attiecībām un kaut kur tam visam fonā arī nemitīgiem atgādinājumiem par reāliem kodoliero­čiem, kuru spēks pavisam viegli visu mūsu mazo zemeslodi varētu aizslaucīt kaut kur melnajos caurumos vai pašu par tādu melno caurumu pada­rīt. Pēdējā laikā tas viss kaut kā savijies vienotā veselumā, īsti neļaujot vairs saprast – kas vairāk pie­derīgs sazvērestības teoriju cienītājiem, kas realitā­tei, līdz vairs nezini – smieties vai ieklausīties pastardienas un apokalipses gaidītāju brīdinājumos un pārspīlētajos scenārijos.

Kas atliek? Sekot līdzi notikumiem, ieklausīties veselajā saprātā un pacietīgi vienu pēc otras lobīt ideoloģijas un propagandas sīpolu mizas, lai vismaz pats priekš sevis varētu noformulēt un atrast to īsto patiesības graudu, pēc kura tad vadīties tālāk. Jo tā tik pirmajā brīdī var šķist, ka tas, kas notiek tur "kaut kur aiz robežas" un citās valstīs, mūsu pasauli neskar. Skar un pavisam tieši. Tāpēc jau arī tik svarīgi apzināties tos principus un vērtības, kuriem pretī nolikta nauda un vara nespēj kaitēt.

"Bokseriem pirms cīņas mēdzot piejaukt miega zāles. Ja tu piekrīti, lai pretiniekam tās piejauc, tātad jūties vājāks. Krievija šo metodi ir izmantojusi regulāri, tātad tā jūtas vājāka," komentējot procesus un lielās kaimiņvalsts aktivitātes šajā SestDienā, saka pētnieks Andis Kudors. Atliek to atcerēties un nekad neļaut sevi iemidzināt, jo, ja kāds to mēģina, tas nozīmē, ka spēks patiesībā ir šajā pusē. Un, ja to apzināsimies, varbūt spēsim ne tikai izturīgas sadarbības tīklus noaust, bet pat kosmosu izpētīt.

Šīs SestDienas, 13. - 19. oktobra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Krievija jūtas vājāka par Rietumiem. Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors par Saskaņas un Vienotās Krievijas līguma deaktualizēšanas patiesajiem iemesliem, par to, kurās vēlēšanās ir vērts piedalīties, un to, kas paliek pāri, ja noloba Krievijas garīguma sīpolu.

FOKUSĀ. Pretrunīgais Navaļnijs. Krievijas redzamākais nesistēmiskās opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs ir pretrunīga personība, kurai piemīt arī trūkumi, tomēr cita tikpat spilgta līdera opozīcijai vienkārši nav.

LATVIJAI VAJAG Stipru sabiedrisko mediju. Latvijas Radio nule kā ticis pie jaunas vadības, to turpmāk vadīs Una Klapkalne. Sabiedriskajiem medijiem, viņasprāt, nākotnē jāattīsta dažādi formāti.

TĒMA. Attīrīt pasauli no atombumbām. Nobela Miera prēmiju saņēmusī koalīcija turpina aukstā kara laikā iesākto cīņu pret kodolieročiem, taču valstis turpina bruņoties.

DIENASGRĀMATA. Katalonijas vilšanās. Aculiecinieka skats - par to, kā patlaban Katalonijā notiekošo izjūt un redz tie, kas pēdējās nedēļās tur notiekošo izdzīvojuši savā ikdienā.

PASAULĒ. Pastardienai gatavi. Tūkstošiem amerikāņu, baidoties no iznīcinošām dabas un cilvēku izraisītām katastrofām, nodrošinās, lai vajadzības gadījumā varētu patverties un kādu laiku dzīvot bez palīdzības.

TUVPLĀNĀ. Ievest Baltiju kosmosā. ASV dzimusī un augusī latviešu izcelsmes kosmosa pētniece Amara Grapa pirms pieciem gadiem ieradās uz dzīvi Latvijā, lai šeit audzinātu savu meitu un palīdzētu Latvijas un Baltijas kosmosa pētniekiem atrast savu vietu starp pasaules zinātniekiem.

PORTRETS. Vīna nieze. "Kvalitātei nav jāiet roku rokā ar cenu. Tu vari nopirkt pudeli kvalitatīva vīna arī par cenu, kas zemāka par desmit eiro," ir pārliecināts vīnzinis Jānis Volkinšteins. Viņaprāt, ir daudz mītu, kas apvij savulaik par dievu dziru dēvēto dzērienu, un viens no viņa profesionālajiem uzdevumiem ir tos atspēkot.

CEĻOJUMS. Galīciju meklējot. Šī vēsturiskā novada teritoriju nu sadala Eiropas Savienības robeža, un ne vienā, ne otrā pusē lielu nostalģiju pēc vecajiem laikiem nejūt. Protams, ukraiņi gribētu, lai šīs robežas pēc iespējas ātrāk nebūtu, taču ne jau senās kopdzīves vārdā. No Eiropas kartēm senā Galīcija pārcēlusies uz restorānu ēdienkartēm un vēstures grāmatām, bet ir gatava atklāties un palikt atmiņā tiem, kuri to meklē

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata