Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Lamāties negribas… tikai kaut kā ik pa laikam sanāk. Un droši vien bez tā neiztikt – tīri līdzsvaram, jo kā tad citādi pašam par saviem daudzajiem neizdošanās brīžiem pirms tik ilgi gaidītās virsotnes pasmieties?

Bembista sapņi

Cik bieži jūs lamājaties? Esat piefik­sējuši, kuros gadījumos bez stiprā­ka vārda neiztiekat un kad atklājat jaunus apvāršņus savā leksikas krājumā? Iemeslu jau netrūkst – va­sara pārāk īsa, uz ceļiem bedres un kur-tie-velosipēdisti-skatās, politiķi ne tādus lēmu­mus pieņem, vajadzīgajā brīdī neviens nepalīdz, un vispār – arī laika vienmēr par maz, apkārt vieni vienīgi nejēgas… Tiešām jāatzīst – ir mirkļi, kad bez tāda sulīga, patiesi un no sirds nākuša, vārda nu­dien nekādi neiztikt.

Bet kāds tam sakars ar šīs nedēļas rakstu varo­ņiem? Gluži vienkārši viņi liek aizdomāties, cik negaidīti pārvēršas un izvēršas situācijas mūsu priekšā. Tas, par ko tikko vēl sūkstījāmies un nebei­dzām cepties, jau drīz šķiet apbrīnas cienīgs un vērtīgs. Vecais kļūst par ko jaunu, nopelnot vēl otru, bet varbūt jau trešo dzīvi. Kādas ēras beigas izrādās negaidīts sākums. Vecas, neviena negribētas ēkas ar seniem stāstiem pārtop pavisam jaunā iedvesmā, ļaujot dzīvībai atkal kūsāt. No futbolista var kļūt arī par pasaulslavenu čellistu, no kājāmgājēja – par īstu bembistu ar visiem no tā izrietošajiem sapņiem.

Un beigu beigās, protams, izrādās, ka izdošanās vien­mēr, vienmēr vispirms ir un būs atkarīga no domā­šanas. Domāšanas maiņas.

"Šodien, 71 gada vecumā, es jūtos daudz jau­nāks nekā tad, kad man vēl bija četrdesmit gadu. Es jūtos nesalīdzināmi labāk nekā pirms 46 gadiem, kad emigrēju no Padomju Savienības. Toreiz es sāku jaunu dzīvi un 25 gadu vecumā jutos ļoti vecs, jo viss atkal bija jāsāk no paša sākuma," sarunā ar SestDienu saka Miša Maiskis. "Tolaik dzīvoju ar nervozu, stresa pilnu sajūtu, ka esmu visu nokavējis un man ir ļoti, ļoti jāsteidzas."

Skaidrs, ka gribas jau vēl noķert tos mūsu īsās vasaras garos vakarus; gribas kā tam nelabojama­jam un jau piesauktajam bembistam blakus joslā spiest gāzi grīdā un uzreiz un tūlīt aizbraukt līdz pasaules malai, pat ja realitātē tas nozīmē – līdz nākamajai policijas patruļai; gribas paspēt tās visaugstākās vibrācijas saklausīt un jaunus apvār­šņus pašam sevī atklāt. Gribas iedvesmot un pašam iedvesmoties. Lamāties negribas… tikai kaut kā ik pa laikam sanāk. Un droši vien bez tā neiztikt – tīri līdzsvaram, jo kā tad citādi pašam par saviem daudzajiem neizdošanās brīžiem pirms tik ilgi gaidītās virsotnes pasmieties?

Šīs SestDienas,  16.  – 22. augusta, numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Preču stacijas jaunais mētelītis. Durvis ver arhitekta Reiņa Liepiņa projektētais Hanzas perons – kultūras ēka, vieta koncertiem, izstādēm, konferencēm. Vecām ēkām jādod iespēja dzīvot savu otro un arī trešo dzīvi, viņš saka.

POLITIKA. Lukašenko varianti. Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko savas 66. jubilejas priekšvakarā gaida būtiska izšķiršanās. Pagaidām gan var tikai minēt, kurā virzienā viņš izlems doties, taču jau šā gada nogalē, kad darbu sāks jaunā sasaukuma parlaments, būs zināma vismaz daļa atbilžu uz neskaidrajiem jautājumiem.

PASAULĒ. Duelis par daiļo Kašmīru. Kārtējo reizi ir saasinājies kodolvalstu Indijas un Pakistānas strīds par sadalīto reģionu, kura dēļ kaimiņi jau vairākas reizes ir karojuši. Indijas lēmums anulēt autonomiju tās kontrolē esošajai Kašmīrai var vēl vairāk destabilizēt situāciju reģionā.

SestDienas SALONS. Vislaimīgākais čellists. Es jūtos daudz jaunāks nekā pirms 46 gadiem, kad emigrēju no Padomju Savienības. Esmu vislaimīgākais cilvēks – apgalvo pasaulslavenais Rīgā dzimušais čellists Miša Maiskis (71). Līdztekus galvu reibinošajai čellista karjerai viņš ir sešu bērnu tēvs, un divi no viņiem ir profesionāli mūziķi. Festivālā Rīga Jūrmala 16. augustā viņš jau otro reizi Latvijā koncertēs kopā ar meitu pianisti Liliju Maisku (32) un 18. augustā uzstāsies arī ar Krievijas Nacionālo orķestri un diriģentu Mihailu Pļetņovu.

MANTOJUMS. Spārni un akmens. Ir cilvēki, kuri tālu un ilgi plāno, un ir cilvēki, kuri vienkārši seko savām sajūtām. Pēteris un Kristīne Stumburi pieder pie pēdējiem. Viņu pirms septiņiem gadiem tobrīd bez tālejošākas idejas izsolē iegādātā Airītes dzelzceļa stacija no ēkas, kurā cauri jumtam varēja redzēt debesis, pārtapusi par mājīgu atmiņu krātuvi, kura pievelk gluži kā magnēts.

DIENASGRĀMATA. Mīla pret auto un deviņiem vīriešiem. Jeb kā vasaras svelmē bez rūgtuma dvēselē atteikties no alus, atklāt sevī bembistu, kas tur vienmēr snaudis, padarīt pasauli ne tikai krietni plašāku, bet arī krāsaināku un, galu galā, – tikt pie autovadītāja tiesībām laikā, kad sen jau vairs neesi vidusskolēniem pieskaitāms.

CEĻOJUMS. Divas nedēļas, 6200 km un motocikls. Rumānijā pirmo reizi manā motociklista pieredzē aiz kalnu līkuma pretī nāca lācis. Un kalnu serpentīnā iekūlāmies tādā miglā, ka tikai navigators līdzēja tikt uz priekšu. Taču piedzīvojumu prieks no tā tikai audzis, un jau lēnām sākam domāt par nākamā gada plāniem. Stāsta BMW Motorrad zīmola vadītājs Latvijā Jurģis Bergs.

Kā arī ŠONEDĒĻ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA , NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Tas, ka cilvēks 71 gada vecumā JŪTAS LABĀK, nekā jauns būdams... tas ir pilnīgi normāli. Tā būtu jābūt ar visiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata