Vistas un sēņu zupa Āzijas gaumē
Vienkāršas sastāvdaļas, kas pārvēršas neparastās, pateicoties garšvielu buķetei, – tā varētu raksturot Āzijas virtuves pievilcību. Šī zupa ir tieši tāda. Vistas gaļa, šampinjoni, tomāti, makaroni – it kā nekas tāds, bet atliek piešaut ingveru, ķiploku un karija pastu, un zupa top īpaša!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 4 - 6 porcijas
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 6–7 palieli šampinjoni
- 1 sīpols
- 2 ķiplokdaiviņas
- ap 2–3 cm svaigas ingvera saknes
- eļļa cepšanai
- 6 vistu stilbiņi (var arī šķiņķīšus vai fileju)
- 1–2 ēd. k. sarkanās karija pastas (red curry paste, veikalos tā jāmeklē eksotisko garšvielu stendā)
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- ap 1 l buljona
- 1 mazā kārba konservētu tomātu savā sulā
- sāls un cukurs pēc garšas
- 1 kārba kokospiena
- 2–3 saujas sīko makaronu (vermicelli)
- 2 pakčoju salātu galvas laima daiviņas
- zaļumi pasniegšanai
Sīko makaronu vietā var izmantot arī rīsu vai tā dēvētās stikla nūdeles.
Gatavošana:
1. Sīpolu sīki sakapā, šampinjonus sagriež parupjos gabalos, ķiplokdaiviņas sagriež plānās šķēlītēs, ingvera sakni nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Pannā sakarsētā eļļā apcep sīpolus, pēc brīža pievieno ķiplokus, tad sēnes un ingveru. Visu maisot apcep, noliek maliņā.
2. Vistu stilbiņiem noņem ādu un gaļu atdala no kauliem. Katlā sakarsē mazliet eļļas un liek cepties vistas gaļas gabaliņus. Apmaisa, apbrūnina, pievieno karija pastu un tomātu pastu, maisot pacep visu kopā. Tad lej pāri karstu buljonu, kā arī konservētos tomātus savā sulā (tos var iepriekš sablendēt, ja veseli).
3. Katlā pārliek saceptās sēnes, samaisa zupu, pieber sāli un arī cukuru (lai neitralizētu skābumu) pēc garšas. Minūtes desmit uz nelielas uguns vāra, tad pielej kokospienu, uzvāra, pieber sīkos makaronus un rupji sakapātus pakčoju salātus.
4. Uz nelielas uguns vāra pāris minūšu, līdz makaroni gatavi. Pagaršo, vai vēl ko nevajag papildināt, un pasniedz ar zaļumiem un laima daiviņām.
Lielo, balto pupu salāti
Šos salātus var pasniegt atdzesētus, bet var arī siltus. Tie var būt kā uzkoda, piedevās ēdot kraukšķīgu, svaigu maizi un vēl šo to, bet tos var uzskatīt arī par pilnvērtīgu pamatēdienu, ja pasniedz kopā ar rīsiem, piemēram.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Daudzums: 1 patīkama izmēra bļodiņa
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Sastāvdaļas:
- 2 lielas sarkanās paprikas
- 400 g konservētu (vai pašu mērcētu un vārītu) lielo, balto pupu
- 2 vidēji sarkanie sīpoli
- ½ čili pāksts
- 1 ēd. k. aromātiska ogu balzametiķa (man bija meža aveņu)
- sāls
- svaigi malti melnie pipari
- šļuka labas olīveļļas
Salātiem var pievienot vēl kādus gardumus pēc gaumes – piestāvēs marinēti kaperi, olīvas utt.
Gatavošana:
1. Ieslēdz cepeškrāsni uz 210 grādiem. Paprikām iztīra sēklas un katru sagriež četrās līdz sešās daļās, viegli apviļā eļļā un izkārto (ar mizas pusi uz augšu) uz cepešpannas, kas pārklāta ar cepamo papīru. Šauj sakarsētā krāsnī uz piecpadsmit vai mazliet vairāk minūtēm, līdz mizas sāk vietām melnēt.
2. Kamēr paprikas cepas, sarkanos sīpolus sagriež pusgredzenos un pannā sakarsētā eļļā apcep zeltaini brūnus. Uz beigām pievieno ripiņās sagrieztu čili pāksti un mazliet apcep visu kopā. Pārlej ar balzametiķi, pieber sāli un piparus, vēl mazliet maisot apcep.
3. Ceptajām paprikām novelk mizu un pašas sagriež strēmelītēs. Liek salātu bļodā, pievieno lielās pupas un saceptos sīpolus ar čili. Pārkaisa sāli un svaigi maltus melnos piparus, pārlaista ar šļuku aromātiskas olīveļļas, samaisa un ceļ galdā.