Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Vasaras vidus labumi

Joprojām ir pagrūti izšķirties, kurus dārza labumus izvēlēties recepšu lapām, jo viss ir garšīgs, smaržīgs un svaigs. Tirgū vispār var pamatīgi apjukt – it kā aizgāji pēc zaļajiem zirnīšiem, bet "nopirkās" arī meža mellenes, kabacīši, krāsaini tomāti, jaunie kartupeļi, gailenes, cūku pupas…

Cūku pupu smēriņš

Vasara nav notikusi, ja nav notikusi vismaz viena kārtīga cūku pupu saēšanās, vai ne tā? Vispirms pa vienkāršo – pamērcējot pupas sālī un piedzerot kefīru vai rūgušpienu… Bet pēc tam var tapt arī šādas un līdzīgas "smalkākas" uzkodas! 

Pagatavošanas laiks: 5minūtes (ja pupas jau vārītas un izlobītas)

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: pilns neliels trauciņš

 

Sastāvdaļas:

  • ap 300 g izlobītu cūku pupu
  • 150 g rikotas (pupu un siera attiecība nav akmenī iekalta, var arī uz aci)
  • sauja svaigu bazilika lapiņu
  • šļuciņa olīveļļas
  • sula no ½ citrona (vai pēc garšas)
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 1 ķiplokdaiviņa (ja vēlas)

Ja gribas pikantāku garšu, rikotas vietā var lietot fetu.

 

Pagatavošana:

1. Ar visām pākstīm novārītas cūku pupas atdzesē un izloba ne tikai no pākstīm, bet arī no miziņām.

2. Pupas ber blendējamā traukā un pievieno rikotu, bazilika lapiņas, šļuku olīveļļas un visu sablendē viendabīgā masā (ja vēlas graudaināku struktūru, masu var saspaidīt ar dakšiņu).

3. Pēc garšas pieber sāli un piparus, piespiež citrona sulu un, ja vēlas, arī ķiplociņu caur spiedni.

4. Samaisa, pagaršo, vai kā netrūkst, un – gatavs! Lieliski garšo uz grauzdētām maizītēm.


Klasisks aveņu ievārījums

Neesmu, kā saka, uz ievārījumiem, bet aveņu zapte ir viena no tām retajām, kuru ziemā mēdz sagribēties. Tāpat vien, ar karoti no burciņas, piedzerot kādu zāļu tēju. Tad nu taujāju mammai pēc receptes un vārīju.

Pagatavošanas laiks: 30 - 40 minūtes (un vēl nakts pirms tam)

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: vairākas omulīgas burciņas

 

Sastāvdaļas:

  • 1 kg aveņu
  • 1 kg cukura

 

Pagatavošana: 

1. Svaigas avenes lielākā bļodā pārber ar cukuru. Lai labāk sasulojas, var bērt kārtās: ogas, cukurs, ogas, cukurs utt.

2. Atstāj ledusskapī uz vairākām stundām (visērtāk uz nakti), lai cukurs izšķīst un izdalās ogu sula.

3. Ogas ar cukuru ber katlā un uz nelielas uguns vāra, ik pa laikam apmaisot.

4. Ievārījumu vāra apmēram pusstundu vai ilgāk. Mammas padoms: zapte ir gatava, kad, uzpilinot uz avīzes, piliens neizplūst!

Avenes ir ļoti trauslas ogas – īpaši, ja salasītas jau pārgatavas, tās ļoti ātri sāk pelēt, tāpēc ar cukura uzbēršanu labāk pasteigties. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Un balvu saņem...

Spēlmaņu nakts kaislības reizi gadā uzsit augstāko vilni – pagājušās sezonas laureātu vārdus atklās sestdien Valmieras teātrī.

Pēda nācijas pašapziņai

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (42) pēc valsts svētkiem aicina mazāk koncentrēties uz to, cik zaļa zāle ir aiz sētas, un vairāk rūpēties pašiem par savu vidi. Gan ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata