Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Smalkiem un saldiem svētkiem

Priecīgus, mīļus un garšīgus Ziemassvētkus! Droši vien jau lielais vairums ir izdomājuši tos deviņus ēdienus, ko celt svētku vakara galdā, tāpēc šoreiz te recepte lieliskai kūkai, kas būs piemērota ciemiņu uzņemšanai un ciemos iešanai visu svētku laiku, kā arī padomi ikru pagatavošanai mājās!

Mājās iesālīti foreļu ikri

Brīvdienas rīts ar ikru maizītēm ir burvīgs, bet, lai prieku neaptumšotu ikru cena, labāk tos iegādāties svaigus un iesālīt pašam – sanāks izdevīgāk. Ja izdodas nopirkt, ikrus vēlams gatavot uzreiz, nevis turēt ledusskapī.

Pagatavošanas laiks: vismaz stunda

Daudzums: pāris mazu burciņu delikateses

Sarežģītības pakāpe:  ir ko noņemties

Sastāvdaļas:

  • 500 g svaigu ikru
  • sauja parastā rupjā sāls
  • 1 ēd. k. sāls
  • ½–1 tējk. cukura

Sasālītos ikrus ledusskapī var glabāt vismaz nedēļu – varbūt ilgāk, bet nav tādas pieredzes.

Pagatavošana:

1. Ikrus liek bļodā un pārlej ar karstu (ne verdošu!) ūdeni, kurā izšķīdināta sauja sāls. Ikriem jābūt nosegtiem ar ūdeni. Ļauj, lai minūtes piecpadsmit pastāv.

2. Tad sākas piņķerīgā sadaļa – ikri jāatbrīvo no saistaudu plēvēm, un šis process ir diezgan laikietilpīgs.

3. Attīrītos ikrus pēc tam ber sietā un kārtīgi noskalo zem tekoša karsta ūdens, irdinot ar pirkstiem, lai atbrīvotos no plēvju atlikumiem. Tad sietu uz brīdi atstāj, lai kārtīgi notecinās.

4. Pārliek delikatesi traukā, pievieno ēdamkaroti sāls un cukuru, ar pirkstiem izmaisa un vēlreiz ber sietā, lai sasālītie ikri notecinās. Tad pilda burciņās un priecājas!


Karameļu tarte ar valriekstiem 

Brīnumgarda kūka saldummīļiem – jā, cukurs te nav taupīts, bet, kā saka, vienreiz jau var! Pirmkārt, lai būtu laba karamele, bez cukura grūti iztikt; otrkārt, kūka ir kūka un, ja reiz salda, tad kādēļ ne patiešām patīkami salda? Ieteikums baudīt ar labu, rūgtu kafiju.

Pagatavošanas laiks: ap 50 minūtēm

Daudzums: 8 - 10 gabaliņu (26 - 28 cm diametra forma)

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Sastāvdaļas:

  • gabaliņš sviesta un šķipsna miltu cepamformas sagatavošanai
  • 300 g smilšu mīklas (šoreiz izmantoju gatavu, no konditorejas Drusti)
  • 400 g valriekstu kodolu
  • 350 g cukura
  • 300 ml saldā krējuma
  • 1 ēd. k. medus

Valriekstus var kombinēt ar citiem riekstiem, tikai tiem vēlams būt līdzīgiem struktūrā – der pekanrieksti un Indijas rieksti, kā arī makadēmijas rieksti, kas visi ir puslīdz līdzīgi, mīksti sakožami. Tomēr valriekstus vajag vairumā, jo tie ar savu rūgteno noti labi balansē karameles saldumu.

Pagatavošana:

1. Ieslēdz cepeškrāsni un uzkarsē uz 180 grādiem. Iesmērē cepamo formu ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Izrullē smilšu mīklu un ieklāj to formā, izveidojot ap 3 cm maliņas uz augšu. Pamatni vietām sadursta ar dakšiņu.

2. Valriekstu kodolus sakapā parupjos gabaliņos. Cukuru ieber katliņā un maisot izkausē. Kolīdz cukurs sāk brūnēt, ņem no plīts nost, iemaisa saldo krējumu un medu. Atkal liek uz plīts un, nepārtraucot maisīšanu, vāra, līdz cukurs atkal izkūst.

3. Tad cukura un krējuma masā iemaisa sakapātos valriekstus un visu lej cepamajā formā uz smilšu mīklas. Nogludina un mīklas maliņas pielīdzina, uzspiežot ar horizontāli turētu dakšiņu visapkārt pa perimetru.

4. Liek kūku 180 grādos sakarsētā krāsnī un cep apmēram 20–25 minūtes. Atdzesē un griež gabaliņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Un balvu saņem...

Spēlmaņu nakts kaislības reizi gadā uzsit augstāko vilni – pagājušās sezonas laureātu vārdus atklās sestdien Valmieras teātrī.

Pēda nācijas pašapziņai

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (42) pēc valsts svētkiem aicina mazāk koncentrēties uz to, cik zaļa zāle ir aiz sētas, un vairāk rūpēties pašiem par savu vidi. Gan ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata