Ātrā un sātīgā gaļas un nūdeļu zupa
Zupa, kuru var uzvārīt ikviens – varētu teikt "pat bērns", taču baidos, ka bērniem šāda zupa tomēr nebūs mīļākais ēdiens. Jauniešiem gan varētu garšot, īpaši tiem, kuri jau iepazinuši un iemīļojuši Āzijas virtuvi. Un, protams, visiem pieaugušajiem, kuriem tīk viegli pikantas nūdeļu zupas.
20 minušu / 3 porcijas / vieglāk par vieglu
Sastāvdaļas
- 100 g rīsu nūdeļu
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 tējk. koriandra sēklu (piestā saberztas)
- ½ Ķīnas kāposta
- 150 g saldētas liesas gaļas filejas (jēra, liellopu)
- 450 ml dārzeņu buljona
- 300 ml pašvārītas tomātu mērces (var arī konservētus tomātus savā sulā)
- saišķītis kinzas
- 2 ēd. k. zivju mērces
- sāls un pipari pēc garšas
- sauja jauno biešu lapiņu
Gatavošana
1. Rīsu nūdeles izvāra atsevišķi pēc instrukcijas, nokāš, mazliet samaisa ar eļļu, lai nesalīp, un noliek maliņā.
2. Katlā uzvāra buljonu un pašvārīto tomātu mērci (vai sablendētus konservētos tomātus savā sulā), pievieno caur spiedni izspiestas ķiploka daiviņas un piestā saberztas koriandra sēklas, kā arī sakapātus kinzas kātus (lapiņas atstāj pasniegšanai).
3. Ļoti plāni sagriež gaļu un liek verdošajā buljonā. Vāra piecas minūtes un tikmēr diezgan rupji sakapā Ķīnas kāpostu, ko arī pievieno katlā. Pavāra vēl piecas minūtes.
4. Pieliek zupai nokāstās nūdeles, vēlreiz uzvāra, tad iemaisa zivju mērci, sauju jauno biešu lapiņu, sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar sakapātu kinzu.
Gaļa var būt arī svaiga, taču saldētai ir tāds pluss, ka to var sagriezt izcili plāni, kas ātri pagatavojamai zupai ir no svara.
Tortiljas ar garnelēm
Ātri pagatavojama, lepna uzkoda, kā radīta saulainam piknikam dārzā. Šajā receptē kinza brīnišķīgi saspēlējas ar laima sulas svaigumu – šo spirgto pārīti der atcerēties visas vasaras garumā!
20 minūtes/ 2 porcijas / vienkārši
Sastāvdaļas
- 2 mazās tortiljas
- 10 tīģergarneļu (vārītas, saldētas)
- ¼ ledussalātu
- sauja ķirštomātiņu
- saišķītis kinzas
- mazliet rīvēta cietā siera
- 2 daiviņas laima
- skābais krējums (ja vēlas)
Marinādei:
- 1 ēd. k. olīveļļas
- šķipsna ķiploku pulvera
- šķipsna kūpinātas paprikas pulvera
- šķipsna maltu kumīna sēklu šķipsniņa
- čili pulvera
- sāls un pipari pēc garšas
Gatavošana
1. No visām sastāvdaļām samaisa marinādi. Garnelēm noņem kaulainās astes, liek bļodiņā, pārlej ar marinādi un ar rokām kārtīgi apviļā. Noliek maliņā, lai iemarinējas.
2. Rupji sakapā ledussalātus, ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm un, ja tie gadījušies lielāki, vēl uz pusēm. Kinzu sīki sakapā.
3. Iemarinētās garneles apcep pannā burtiski pāris minūšu.
4. Uz sausas pannas viegli apgrauzdē tortiljas no abām pusēm, liek piemērotos traukos un pilda: ieber ledussalātus, apceptās garneles, ķirštomātiņus. Pārkaisa rīvēto sieru un katrā tortiljā ieliek arī laima daiviņu, lai pirms ēšanas var pārslacīt sulu. Ja vēlas, pievieno arī pa karotei skābā krējuma.
Pērkot "uz svara", lielās garneles nesanāk nemaz tik dārgas – 10 gabali maksāja 2,40 eiro.