Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 15. novembris
Undīne, Leopolds, Unda

Grilēta paprika

Vasara beidzot ir sākusies arī siltu dienu veidolā, tāpēc varam baudīt jauko pikniku sezonu. Ēdieni uz grila ir viena no sezonas baudām, un šoreiz galvenajā lomā grilēta paprika. Vai krāsnī cepta, ja nu grils nav pieejams, jo galvenais ir paprikas apgrilēšana, kā rezultātā tā iegūst īpašu garšu un top par īstu "garšaugu".

Muhammaras mērcīte 

Mērce, smēriņš, dipiņš vai kā nu vēl šo ēdienu var nosaukt, bet lietojams tas ir daudzveidīgi un līdzīgi kā humoss. Izcelsme šai receptei meklējama austrumu zemēs, bet sastāvdaļas ir visnotaļ labi pazīstamas arī pie mums. Nosaukums "muhammara" nāk no arābu vārda ahmar, kas burtiski nozīmē "sarkans", tātad skaidrs, ņemam sarkanās paprikas! 

10minūšu (+paprikas grillēšanas laiks) / vairākiem cilvēkiem /pie maizītēm, grillētas gaļas, zivīm... / vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 2 palielas sarkanās paprikas
  • 4 ēd. k. olīveļļas
  • 150 g valriekstu kodolu
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • 2,5 ēd. k.tomātu pastas
  • sauja baltmaizes grauzdiņu jeb 4 ēd. k. rīvmaizes
  • ½ tējk. Kajennas piparu
  • ½ tējk.cukura
  • 1 tējk.sumaha
  • ½ tējk.sāls
  • ½ tējk. kūpinātas paprikas
  • 2 ēd. k. citrona sulas
  • 1–2 ēd. k. medus

Gatavošana 

1. Grilētajām vai izceptajām paprikām novelk apsvilušās miziņas (nepārcenšas!) un liek blendējamā traukā.

2. Pielej trīs ēdamkarotes labas olīveļļas (nevajadzētu pārāk rūgtas garšas), pieber pannā apgrauzdētus valriekstus, maizes grauzdiņus, piparus, cukuru, sagrieztu ķiplokdaivu un visas pārējās sastāvdaļas. Sablendē viendabīgā pastā (pēc vēlēšanās var mazliet graudaināku vai pavisam viendabīgu).

3. Pasniedzot vēl pārlaista mazliet labas olīveļļas, pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem, baziliku vai drupinātiem valriekstiem.

Recepti var variēt, gatavojot to bez maizes grauzdiņiem, mainot garšvielas utt.


 

Aukstā zupa ar grilētām paprikām

Lieliski atspirdzinoša zupa karstā dienā, turklāt atšķirīga no latviešiem ierastā varianta – biešu aukstās zupas. Ideālais variants ir šo zupu pasniegt atdzesētu un vēl ar pāris ledus gabaliņiem šķīvī. No zaļumiem piestāvēs baziliks, bet tas, protams, ir gaumes jautājums.

5 minūtes (+paprikas grilēšanas laiks) / 2 porcijas / viegli

  • Sastāvdaļas 
  • 2 palielas sarkanās paprikas
  • 2 tomāti – svarīgi, lai tiem būtu garša, piemēram, aveņu tomāt
  • 2 ēd. k. tomātu pastas
  • krietna sauja svaigu bazilika lapiņu
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc sajūtas
  • 1 ēd. k. sojas mērces
  • Tabasko mērce – arī pēc sajūtas
  • Svaigs, tvirts gurķis un maizes grauzdiņi – dekoram

Gatavošana

1. Grilētās paprikas ar visām miziņām liek blendējamā traukā, pievieno ceturtdaļās sagrieztus tomātus, kam izņemtas cietās kātiņa vietas.

2. Liek klāt baziliku, tomātu pastu, pieber sāli, piparus, pielej sojas mērci.

3. Visu smuki sablendē un regulē garšu ar sāli, tabasko mērci un cukuru. Pirms pasniegšanas ieteicams atdzesēt ledusskapī. Un pasniedz ar maizes grauzdiņiem, sīki sagrieztu gurķi un baziliku! 

Paprikas cepeškrāsnī

Ja paprikas cep cepeškrāsnī, lai lieki netērētu elektrību, abām receptēm nepieciešamo daudzumu var izcept vienā piegājienā – pat ja abas receptes negatavo vienā ēdienreizē, atdzesētas un noslēgtā traukā ieliktas, grilētas paprikas var droši uzglabāt ledusskapī pāris dienu. Paprikas sagriež gareniski ceturtdaļās, izņem sēklas, liek bļodā un pārslaka ar eļļu. Pieber arī sāli, apmaisa, lai visas saeļļojas, tad izliek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 10–15 minūtēm, līdz miziņa apcepas un parādās apdeguma tulznas.

Ja gribas viendabīgu, "smalkā stila" zupu, paprikām var novilkt apsvilušās miziņas un arī tomātus var noblanšēt un nomizot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Jau nobrieduši

Kopš Ukrainas kara sākuma Lāčplēša dienu un valsts svētkus atzīmēju savādāk. Ne tikai domas, arī sajūtas ir gluži citas. It kā pēkšņi mēs kā valsts būtu pieauguši. Un pēdējā laikā ko līdzīgu no apkār...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata