Muhammaras mērcīte
Mērce, smēriņš, dipiņš vai kā nu vēl šo ēdienu var nosaukt, bet lietojams tas ir daudzveidīgi un līdzīgi kā humoss. Izcelsme šai receptei meklējama austrumu zemēs, bet sastāvdaļas ir visnotaļ labi pazīstamas arī pie mums. Nosaukums "muhammara" nāk no arābu vārda ahmar, kas burtiski nozīmē "sarkans", tātad skaidrs, ņemam sarkanās paprikas!
10minūšu (+paprikas grillēšanas laiks) / vairākiem cilvēkiem /pie maizītēm, grillētas gaļas, zivīm... / vienkārši
Sastāvdaļas
- 2 palielas sarkanās paprikas
- 4 ēd. k. olīveļļas
- 150 g valriekstu kodolu
- 1 ķiplokdaiviņa
- 2,5 ēd. k.tomātu pastas
- sauja baltmaizes grauzdiņu jeb 4 ēd. k. rīvmaizes
- ½ tējk. Kajennas piparu
- ½ tējk.cukura
- 1 tējk.sumaha
- ½ tējk.sāls
- ½ tējk. kūpinātas paprikas
- 2 ēd. k. citrona sulas
- 1–2 ēd. k. medus
Gatavošana
1. Grilētajām vai izceptajām paprikām novelk apsvilušās miziņas (nepārcenšas!) un liek blendējamā traukā.
2. Pielej trīs ēdamkarotes labas olīveļļas (nevajadzētu pārāk rūgtas garšas), pieber pannā apgrauzdētus valriekstus, maizes grauzdiņus, piparus, cukuru, sagrieztu ķiplokdaivu un visas pārējās sastāvdaļas. Sablendē viendabīgā pastā (pēc vēlēšanās var mazliet graudaināku vai pavisam viendabīgu).
3. Pasniedzot vēl pārlaista mazliet labas olīveļļas, pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem, baziliku vai drupinātiem valriekstiem.
Recepti var variēt, gatavojot to bez maizes grauzdiņiem, mainot garšvielas utt.
Aukstā zupa ar grilētām paprikām
Lieliski atspirdzinoša zupa karstā dienā, turklāt atšķirīga no latviešiem ierastā varianta – biešu aukstās zupas. Ideālais variants ir šo zupu pasniegt atdzesētu un vēl ar pāris ledus gabaliņiem šķīvī. No zaļumiem piestāvēs baziliks, bet tas, protams, ir gaumes jautājums.
5 minūtes (+paprikas grilēšanas laiks) / 2 porcijas / viegli
- Sastāvdaļas
- 2 palielas sarkanās paprikas
- 2 tomāti – svarīgi, lai tiem būtu garša, piemēram, aveņu tomāt
- 2 ēd. k. tomātu pastas
- krietna sauja svaigu bazilika lapiņu
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc sajūtas
- 1 ēd. k. sojas mērces
- Tabasko mērce – arī pēc sajūtas
- Svaigs, tvirts gurķis un maizes grauzdiņi – dekoram
Gatavošana
1. Grilētās paprikas ar visām miziņām liek blendējamā traukā, pievieno ceturtdaļās sagrieztus tomātus, kam izņemtas cietās kātiņa vietas.
2. Liek klāt baziliku, tomātu pastu, pieber sāli, piparus, pielej sojas mērci.
3. Visu smuki sablendē un regulē garšu ar sāli, tabasko mērci un cukuru. Pirms pasniegšanas ieteicams atdzesēt ledusskapī. Un pasniedz ar maizes grauzdiņiem, sīki sagrieztu gurķi un baziliku!
Paprikas cepeškrāsnī
Ja paprikas cep cepeškrāsnī, lai lieki netērētu elektrību, abām receptēm nepieciešamo daudzumu var izcept vienā piegājienā – pat ja abas receptes negatavo vienā ēdienreizē, atdzesētas un noslēgtā traukā ieliktas, grilētas paprikas var droši uzglabāt ledusskapī pāris dienu. Paprikas sagriež gareniski ceturtdaļās, izņem sēklas, liek bļodā un pārslaka ar eļļu. Pieber arī sāli, apmaisa, lai visas saeļļojas, tad izliek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 10–15 minūtēm, līdz miziņa apcepas un parādās apdeguma tulznas.
Ja gribas viendabīgu, "smalkā stila" zupu, paprikām var novilkt apsvilušās miziņas un arī tomātus var noblanšēt un nomizot.