Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Desertam, rotājumam un noskaņai

Sveiciens trešajā svētku gaidīšanas nedēļā! Šoreiz divas receptes ar mazliet veclaicīgu noskaņu – iedomājos, ka šādu citronu želeju un piparkūku vīriņus varētu gatavot kāda kundzīte pagājušā gadsimta sākumā angļu romānos. Kāpēc šāda asociācija? Vienkārši ienāca prātā! Jo ir taču noslēpumainais svētku laiks…

Citronu želeja ar ingveru 

Skābi salda ar pikantu ingvera noti – šī želeja varētu patikt feinšmekeriem, kuri labprāt izvēlas pagatavot kaut ko mazliet citādu. Smaržīga un ziemai ļoti piestāvoša, šāda burciņa var noderēt arī kā jauka dāvaniņa

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 1 burciņa

Sarežģītības pakāpe: viegli

Sastāvdaļas:

  • 3 citroni
  • 10–15 g svaigas ingvera saknes
  • 1 tējk. svaigi norīvētas citrona miziņas
  • 150 g ievārījuma cukura
  • ūdens

Pagatavošana:

1. Citronus rūpīgi nomazgā, nosusina un no viena smalki norīvē dzelteno miziņu. Norīvēto miziņu ieber katliņā.

2. Ingvera sakni nomizo un ar ķiploku spiedni iespiež katliņā pie citrona miziņas. Var arī ingveru sīki sakapāt, ja nav spiednes un gribas, lai želejā ir gabaliņi.

3. No trim citroniem izspiež sulu, ielej mērtraukā un tad pielej ūdeni, lai kopējais šķidruma daudzums būtu 250 ml. Pēc tam to visu pārlej katliņā pie miziņas un ingvera.

4. Pievieno ievārījuma cukuru, samaisa un uzvāra. Uz nelielas uguns vāra četras minūtes, pa laikam apmaisot. Tad karstu pilda burciņā.

Ja vēlas, lai želeja būtu dzidrāka un bez mizām un gabaliņiem, tā burciņā jālej caur smalku sietiņu.


Piparkūku vīriņi 

Visā raibajā un mirdzošajā mūsdienu svētku jūklī vienkāršais piparkūku vīriņš ar miltainiem sāniņiem izskatās kā no citiem laikiem, kad sniegs bija baltāks, zāle zaļāka un bērni priecājās par daudz pieticīgākām dāvanām. Var, protams, dekorēt ar glazūru, bet man patīk atstāt, kā ir – brūns un parasts.

Pagatavošanas laiks: pusotra stunda

Daudzums: vairāki vīriņi (atkarīgs no izmēra)

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Sastāvdaļas:

  • 500 g miltu
  • 1 tējk. sodas ½ tējk. sāls
  • 2 tējk. malta kanēļa
  • 2 tējk. ingvera pulvera
  • ½ tējk. maltu krustnagliņu
  • ¼ tējk. malta muskatrieksta
  • 125 g sviesta
  • 125 g cukura
  • 1 ola
  • 200 g zeltainā cukura sīrupa
  • 2 ēd. k. auksta ūdens

Pagatavošana:

1. Bļodā ber miltus, sodu un visas garšvielas. Rūpīgi samaisa. Citā bļodā mīkstu sviestu saputo ar cukuru, iemaisa olu un zeltaino cukura sīrupu.

2. Miltu maisījumu pievieno sviesta maisījumam, pielej arī divas ēdamkarotes auksta ūdens. Ar rokām samīca mīklu, līdz tā sāk mazliet spīdēt. Sadala mīklu trīs daļās, izveido bumbas un tad tās saplacina plakanas (vēlāk būs vieglāk izrullēt). Ietin pārtikas plēvē vai folijā un uz 45 minūtēm ievieto ledusskapī.

3. Tad mīklas plāceņus uz iemiltotas virsmas izrullē apmēram 0,4 cm biezumā un izspiež vīriņu siluetus (ja nav formiņas, vīriņu var uzzīmēt uz kartona, tad to izgriezt, uzlikt uz mīklas un ar nazi izgriezt formu, apmēram 10 cm augstumā). Ja vīriņus iecerēts karināt eglītē, tiem ar kokteiļu salmiņu izspiež arī caurumiņu, kurā vēlāk varēs ievērt lentīti.

4. Kārto vīriņus uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, šauj 190 grādos sakarsētā krāsnī un cep apmēram 15 minūšu (labāk pieskatīt), līdz brūnīgi.

Ar piparkūku vīriņiem var glīti izrotāt eglīti – ja patīk askētiskāki rotājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata