Viens no 100 lečo variantiem
Var teikt arī – no 1000 variantiem, jo mājās vārītam lečo patiešām ir nebeidzamas variācijas! Vienīgi neiztikt bez sīpoliem, paprikas un, manuprāt, arī kabačiem. Mans lečo šoreiz ir tikai no oranžās paprikas, tāpēc krāsa tāda rāmāka, bet droši var izmantot arī sarkanās un dzeltenās.
Apmēram 1,5 stundas / vairākas burciņas / nav grūti
Sastāvdaļas
- 140 g augu eļļas
- 2 ēd. k. sāls un svaigi malti melnie pipari
- 2 lauru lapas
- ap 130 g cukura
- apmēram pusglāze ābolu etiķa
- 6 sīpoli
- 2 kabači (kopā ap 1,5 kg)
- 1 čili pāksts
- 5 oranžas un sarkanas paprikas
- 1 zaļa paprika
- 6 ķiplokdaiviņas
- 4 gatavi tomāti (1 kg)
Gatavošana
1. Kabačus, papriku un sīpolus sagriež kubiņos, ķiplokus sakapā. Tomātus sablendē. Ja tiem ir bieza miza, var pirms tam noblanšēt un mizu noņemt.
2. Lielā katlā lej eļļu un etiķi, pieber sāli, cukuru, ieliek lauru lapas. Visu samaisa un uzkarsē, ik pa laikam apmaisot.
3. Kad vārās, liek klāt sīpolus un karsē pāris minūšu, tad pievieno papriku un maisot vāra vēl piecas minūtes. Pieliek kabačus un ķiplokus un vāra vēl 15–20 minūšu.
4. Pievieno katlā sablendētos tomātus, samaisa un pavāra vēl 10 minūšu. Pagaršo, vai kā netrūkst, tad lej izkarsētās burkās un aizvāko. Es glabāju ledusskapī.
Lečo var likt klāt arī konservētos tomātus savā sulā (svaigo vietā), kā arī pievienot tomātu pastu.
Bāze zupām un mērcēm
Gatavosim sofrito! Tie ir olīveļļā zemā temperatūrā lēni cepti dārzeņi – sīpoli, burkāni un selerijas kāti vienādās attiecībās. Sacepto sofrito var sadalīt porcijās un uzglabāt saldētavā, bet ziemā izmantot sautējumu, zupu un mērču gatavošanai.
40 min (30 min. cepšanai) / 1 porcija / nav sarežģīti
Sastāvdaļas
- 100 ml olīveļļas
- 1 paliels sīpols
- 2 normāli burkāni
- 2–3 selerijas kāti
- sāls pēc sajūtas (ja vēlas)
Gatavošana
1. Sīkos gabaliņos sagriež sīpolu, burkānu un selerijas kātus.
2. Palielā, dziļā pannā uzkarsē olīveļļu un vispirms viegli apsautē sīpolus, pēc tam pievieno selerijas un burkānu gabaliņus.
3. Nogriež mazu uguni un lēni, saudzīgi karamelizē dārzeņus apmēram 30–40 minūšu, ik pa brīdim apmaisot.
4. Kad dārzeņi maina krāsu un kļūst zeltaināki, sofrito ir gatavs. Ja vēlas, var pievienot sāli.
Sofrito ieteicams gatavot pannā bez pārklājuma, tad garša sanāk labāka.