Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

SestDienas receptes: Pildītās gaļas pankūkas un aknu torte

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Sarmīte Ķīsele, kura jau 20 gadu dzīvo Šveicē.

Joprojām ikreiz pēc ciemošanās Latvijā Sarmītei līdzi brauc pilns koferis ar iemīļotiem produktiem, kādus Šveicē neatrast: "Vedu līdzi griķus, pelēkos zirņus, žāvētu gaļu, Spilvas kečupu, sieriņus Kārums, zefīru Maigums, konfektes Vētrasputns, arī šokolādi, par ko daudzi brīnās, jo šveiciešu šokolāde taču ir pasaulslavena! Jā, tā ir laba, bet mūsējai ir mūsu garša. Tāpat latviešiem ir labākie čipsi – lai var vairāk salikt koferī, pārduru ar adatu iepakojumu, lai iziet liekais gaiss… Reiz manai gardumu bagāžai lidostā konstatēja pārsniegtu svaru, bet es izvēlējos piemaksāt, jo neko no labumiem izkrāmēt ārā nespēju! Pat ne saulespuķu sēklas, kuru Šveicē nav, bet man tik ļoti patīk uzgrauzt jau kopš bērnības…"


Komm Morgen Wieder jeb pildītās gaļas pankūkas

"Ļoti garšo kopš bērnības! Es pati tās mīļi saucu par komervīderiem, un interesanti, ka nevienā vāciski runājošā zemē ēdienu ar šādu nosaukumu nepazīst. Atceros, ka tradicionālajā receptē pildījumā bija arī vārītas, maltas plaušas. Tā kā plaušas te, Šveicē, nevar nopirkt, esmu savu pankūku recepti pārveidojusi un pildījumā lieku vārītu, maltu gaļu ar rīsiem un dillēm – nav ne vainas!"

45 minūtes
10 brangu pankūku
grūti nav

Vajadzēs:

Pildījumam
- ½ glāzes rīsu
- 1 kg maltas liellopu gaļas
- 1 sīpolu
- 2 ķiplokdaivas
- piparus, sāli, dilles

Pankūku mīklai
- 2 glāzes piena
- 10 ēd. k. miltu
- 2 olas
- sāli, cukuru

Gatavošana:

1. Uzliek katliņā sālsūdenī vārīties rīsus. Sakuļ olas, pievieno sāli, cukuru un nedaudz piena. Samaisa un pieber izsijātus miltus. Tad turpina maisīt un pakāpeniski pielej atlikušo pienu, līdz beigās sanāk pašķidra masa bez kunkuļiem.

2. Sacep pannā sīpolus ar ķiplokiem, pievieno malto gaļu un turpina cept, pa laikam apmaisot. Ja rauj klāt pie pannas, pielej mazliet ūdens vai buljona. Pēc sajūtas bagātina maisījumu ar pipariem un sāli.

3. Kad gaļa gatava, to sajauc ar rīsiem un dillēm. Ja maisījums šķiet pasauss, iemaisa vēl nedaudz buljona vai ūdens, jo pildījumam jābūt sulīgam un mitram.

4. Cep pankūku pannā lielas, plānas pankūkas no abām pusēm, bet ne pavisam gatavas. Pēc tam liek pankūkās gaļas pildījumu, aizloka un apcep vēlreiz no abām pusēm uz pannas smuki brūnīgas. Pasniedz ar krējuma, svaigu diļļu un ķiploku mērci.


Aknu torte otrai dienai

"Šo uzkodu parasti gatavoju svētku priekšvakarā. Tā kā Šveicē liellopu aknas ir ļoti dārgas (gaļa šeit vispār ir patiešām dārga, 10–90 Šveices franku kilogramā!), receptē izmantoju vistu aknas. Bet jums, tautieši, iesaku pamēģināt abus variantus. Lieliska uzkoda, kuru pasniedz aukstu, – vislabāk garšo, ja pa nakti savilkusies ledusskapī."

apmēram 40 minūšu
5 PERSONĀM
nav grūti

Vajadzēs:

- 1 kg svaigu aknu
- 3 olas
- 3 ēd. k. rīvmaizes
- 1 glāzi kefīra
- 1 sīpolu
- 2 ķiplokdaivas
- piparus, sāli
- vēl 500 g sīpolu
- majonēzi

Gatavošana:

1. Aknas kopā ar sīpolu un ķiplokdaivām samaļ gaļas mašīnā un sajauc ar kefīru, olām, rīvmaizi, pipariem un sāli.

2. Aknu maisījumu cep uz nelielas pannas (ap 20 cm) sakarsētā eļļā kā biezas pankūkas. Sanāk 3–4 plācenīši atkarībā no pannas lieluma, tikai apgriežot jāuzmanās, lai nesalūst.

3. Pēc tam nomizo sīpolus, sagriež gredzenos un apcep uz pannas sakarsētā eļļas un sviesta maisījumā viegli zeltainus. Noliek atdzesēties un pēc tam sajauc ar majonēzi pabiezā maisījumā.

4. Kad plācenīši padzisuši, kārto torti – apakšā aknu pankūka, tad sīpolu un majonēzes kārta, tad atkal aknas, un tā, kamēr torte gatava. Virspusē paliek aknu plācenis, ko dekorē pēc patikas, un liek ledusskapī uz nakti savilkties.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

Bodegas Faustino ir viena no prestižākajām vīna kompānijām, ko pārvalda viena ģimene.

Kompānija tiek dibināta 1861. gadā. Bodegas Faustino ir atpazīstams ar Gran Reserva vīniem, kas ir iemantojuši Pasaules slavu un līdera lomu no Rioja reģiona, Spānijā.

Boudegas Faustino vīniem ir internacionāla reputācija, kas liecina par izcilas kvalitātes vīnu.

Vīna darītavai pieder 650 hektāri vīna dārzu, kam ir vairāk kā 150 gadus sena vēsture un tradīcijas.

 

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Filmas liek smadzenēm piepūlēties

Rudens ir pateicīgs laiks tumšo vakaru pavadīšanai kinoteātrī vai vismaz pie televizora ekrāna. Un tā nemaz nav slikta ideja.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata