Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lai studē, atgriežas mājās un strādā!

Vēl pirms pusgada kādai jaunai līvānietei, par spīti viņas izcilajām, patiesi apbrīnojamām sekmēm skolā, bija visai maz cerību studēt augstskolā. Vienkārši tāpēc, ka viņa zināja - pat tad, ja augstskolā tiks tā dēvētajā budžeta vietā, tik un tā nespēs samaksāt par kopmītnēm, nebūs nauda ne e-taloniem, ne mācību materiāliem. Taču tad viņa gluži nejauši uzzināja, ka ar optisko šķiedru ražošanas uzņēmuma Z-Light un tā vadītāja Daumanta Pfafroda atbalstu ir iespēja iegūt stipendiju. Gana lielu, lai varētu studēt, nelauzot galvu par ikdienas tēriņiem.

Tagad meitene ir viens no tiem 14 Līvānu novada jauniešiem, kuriem šogad tika piešķirtas stipendijas, kuru kopējais apjoms pārsniedz 13 tūkstošus latu. Iepriekšējo gadu laikā, pateicoties D. Pfafroda iniciatīvai atbalstīt studētgribētājus, augstskolās zināšanas papildināja 63 Līvānu novada jaunieši no trūcīgām ģimenēm. Pats D. Pfafrods, kungs jau sirmot sākušiem matiem un gudrām, laipnām acīm, domā, ka vairākums atbalstīto jauniešu nemaz nezina, no kurienes viņiem stipendija. Un nevajagot ar. «Es vienkārši domāju, ka katra laba lieta nes augļus,» saka uzņēmējs.

Ne izklaidei, bet izglītībai

«Mūsu valstī ir daudz miljonāru, kuri savu bagātību izrāda glancētos žurnālos un dīki pavada laiku saviesīgos pasākumos,» taču Līvānos, lūk, ir bagāts un krietns cilvēks, kurš dalās savā bagātībā ar jaunajiem un gudrajiem, piesakot Latvijas lepnumam D. Pfafrodu, raksta līvāniete Ginta Kraukle. Lai motivētu viņus studēt eksaktās zinātnes, veidot savus uzņēmumus un attīstīt Latvijas ekonomiku.

Pats D. Pfafrods par savu ideju izveidot Līvānos fondu, kas atbalsta jaunos cilvēkus, izsakās daudz pieticīgāk. Ko tur liegties, Līvānos ģimenes vidējie ienākumi ir zemāki nekā valstī un daudzi vecāki vienkārši nevar atļauties saviem bērniem augstāko izglītību. «Pirms astoņiem gadiem es aizgāju uz Līvānu domi un neslēpu, ka labprāt finansētu fondu, kas piešķir jauniešiem stipendijas studijām augstskolā, bet lūdzu Līvānu domei kādu, kas organizētu visus darbus, kas saistīti ar stipendiju sadali,» stāsta uzņēmējs. «Pie pilsētas domes izveidoja stipendiju fondu, un mēs vienkārši devām līdzekļus, lai saskaņā ar nolikumu jauniešiem piešķirtu līdzekļus viņu studijām.»

Astoņu gadu laikā ir atradušies vēl vairāki ziedotāji, kuri iegulda naudu fondā jauniešu stipendijām. Taču Z-Light joprojām ir vislielākais ziedotājs, kas šiem nolūkiem ik gadu atvēl aptuveni 8000 latu. «Man drusku skumji, ka daudzas bagātas organizācijas gatavas sponsorēt dažādus izklaides pasākumus, taču ilgtermiņā līvāniešu dzīvei tas nekādu labumu nedod. Tādēļ mūsu kompānija principiāli neziedo naudu izklaides pasākumiem vai eksotiskiem braucieniem,» paskaidro uzņēmējs.

Sākumā bijusi doma izvirzīt jauniešiem, kuri saņēmuši stipendiju, prasību atgriezties Līvānos. Tagad vairs nekas tāds netiek prasīts, tomēr D. Pfafrods cer, ka jaunieši, ieguvuši labas zināšanas, gribēs atgriezties un strādāt dzimtajā pusē. «Ja vien ir darbvietas, viņi labprāt atgriežas savās mājās,» domā uzņēmējs. Viņš gan neslēpj, ka nav pētījis, cik no stipendiātiem ir atgriezušies un ar ko viņi nodarbojas. Tam neesot laika. Viņš neesot arī meklējis stipendiātus, lai lūkotu viņus aicināt strādāt savā uzņēmumā. Pēc tā neesot nekādas vajadzības.

Reklāmu nevajag

Vai tiešām kāds ir gatavs ziedot, neprasot neko pretī? Nu kaut vai labu slavu savam uzņēmumam. Šīs aizdomas uzņēmējā izraisa nīgru smīnu. Ne Latvijā, pat ne Austrumeiropā D. Pfafroda uzņēmumam reklāmas nevajag. Augsto tehnoloģiju uzņēmums SIA Z-Light, kurš gatavo optiskās šķiedras produkciju, ir viens no vadošajiem uzņēmumiem savā nozarē pasaulē. Teju simtprocentīgi visi produkti tiek eksportēti uz Rietumeiropu, ASV, Izraēlu. Pērn Z-Light strādāja ar 4,2 miljonu latu apgrozījumu un nepilna miljona latu lielu peļņu.

«Mums nekad nav bijušas problēmas savu ražošanas uzņēmumu nodrošināt ar pietiekami augstas kvalifikācijas darbaspēku,» uzsver uzņēmējs, kurš pats ar optisko šķiedru ražošanu ir saistīts vairāk nekā 30 gadu un bija viens no pirmajiem Eiropā, kas sāka tā saukto optisko šķiedru kūļu ražošanu. «Mēs esam pietiekami prestižs uzņēmums, mēs nekad neesam alkuši pēc reklāmas. Es pat domāju, ka vismaz 75% stipendiātu nemaz nezina, ka Z-Light viņam ir piešķīris stipendiju.»

D. Pfafrods pat uzsver, lai mēs neaizmirstam - uzņēmumiem, kuri ziedo, ienākuma nodokli samazina par 85% no ziedotās summas. Tāpēc varot uzskatīt, ka Z-Light atvēl jauniešiem naudu, kas tik un tā būtu nonākusi valsts budžetā. «Man kā uzņēmējam liekas, ka valstī ne vienmēr pareizi tiek sadalīti tie līdzekļi. Tāds nu ir mans viedoklis,» atklāti pasaka uzņēmējs.

Jaunieši «bīda» progresu

Tomēr pats augsto tehnoloģiju uzņēmuma vadītājs principiāli iestājas par to, lai nauda tiktu ziedota, un tieši jauniešu intelektuālajam potenciālam. «Es redzu, ka jaunieši bīda progresu. Arī mūsu uzņēmumā personāla speciālisti skatās, lai darbinieku vidējais vecums nav pārlieku augsts,» neslēpj uzņēmējs. «Jaunie cilvēki ir enerģiski, viņš grib apliecināties. Augsto tehnoloģiju jomā šīs īpašības ir ļoti svarīgas, jo es redzu, ka arī mūsu uzņēmumā daudzas jaunās idejas nāk no jauniem cilvēkiem.»

Ginta Kraukle, būdama Līvānu novada domes darbiniece, zina stāstīt, ka daļa no D. Pfafroda izveidotā fonda stipendiātiem ir atgriezušies Līvānos: šīs pilsētas slimnīcā strādājot jauns ārsts fizioterapeits Jānis Sondors, savukārt Zane Gaiduka vada Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centru un pati palīdz jaunajiem uzņēmējiem.


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi