Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Mazvērsīte: LMI Gada balva nevērtē labākos

Otrdien, 22.februārī jau piecpadsmito reizi tiks pasniegtas Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas. Labākos vērtējusi žūrija 40 speciālistu sastāvā. Ik gadu Gada balvas pastāvēšanas laikā vērtēšanas žūrijā darbojusies arī muzikoloģe Daiga Mazvērsīte. Intervijā portālam Diena.lv viņa atzīst – jāsaprot, ka šeit netiek vērtēti labākie ieraksti Latvijā, jo ierakstus Gada balvai izvērtēšanai iesniedz mūzikas izdevēji un paši mūziķi.

Viņa arī norāda, ka 2010.gada pienesums šajā kontekstā bijis samērā bēdīgs – bez spilgtām novitātēm, tajā pašā laikā piebilstot: “Es gan parasti saku, ka neko nesaprotu latviešu mūzikā – tā man nākas secināt, jo mans vērtējums parasti atšķiras no žūrijas lēmumiem. Man ir savi kritēriji.”“Domāju, ka Gada balva ir vajadzīgs pasākums, un pirmkārt jau tas nepieciešams pašiem mūziķiem. Jo šīs balvas būtība – paši izdevēji un mūziķi iesniedz ierakstus, piedaloties pēc brīvprātības principa. Ne visa mūzikas industrija piedalās, ne visi ieraksti šīs balvas pretendentu izvērtēšanas gaitā tiek analizēti,” teic D.Mazvērsīte, atgādinot – ierakstus, kas tiks apbalvoti, izvirza izdevēji un mūziķi.Muzikoloģe arī atzīst, ka, diemžēl, Latvijā nav visaptveroša pasākuma, kurā tiktu vērtēti visi izdotie ieraksti. “Kur žūrija, vienmēr būs subjektivitāte. Vienīgais objektīvais vērtētājs būs mūzikas pircējs ar savu maciņu,”  pārliecināta ir D.Mazvērsīte. Viņa arī norāda uz likumsakarībām  - zināms, ka, ja nominantu sarakstā būs “Prāta vētra” vai Raimonds Pauls, balvas saņems viņi.D.Mazvērsīte uzskata, ka Gada balvas organizatoriem būtu jāņem piemērs no “Grammy” balvu pasniegšanas principiem – tur tiek apbalvoti arī labākie dziedātāji un labākās grupas. “Man pietrūkst šīs kategorijas, jo esošās nominācijas ir pārāk izplūdušas. Pat Igo man jautāja, kurā nominācijā iesniegt savu ierakstu. To ir tik maz, ka žanriski grūti iekļauties. Savukārt, ja būtu jāvērtē labākie dziedātāji, robežas būtu konkrētākas un žūrija vērtētu atbildīgāk,” pārliecināta ir D.Mazvērsīte.

Taču viņa atzīst, ka šis pasākums arī ar visām nepilnībām ir vajadzīgs. “Būtu žēl, ja nekas tāds nebūtu. Jo īpaši balvas par mūža ieguldījumu. Ne tikai dziedātājiem – par devumu mūzikas industrijā apbalvots, piemēram, Aldis Ermanbriks. Šogad balvu saņems Ilmārs Dzenis, kuram vispār būtu jāpasniedz Trīszvaigžņu ordenis.”

Šī gada muzikālo piedāvājumu D.Mazvērsīte vērtē kā ne pārāk iedvesmojošu. “Šogad pienesums pats ir bijis diezgan bēdīgs – spilgtu, šokējošu novitāšu nav bijis. Arī lielās grupas klusē – ja viņu nav, šķiet, ka gads ir ne tik interesants.” Viņa gan norāda, ka mūzikas industrija šobrīd ir liela bezdibeņa malā vismaz ierakstu jomā, par ko liecina arī Platformas maksātnespēja. “Varbūt šīs ir dzīres mēra laikā – priecāties par ierakstiem, kas varbūt izzudīs. Kam gan es nepiekrītu,” pārliecināta ir D.Mazvērsīte.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja