Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gada sākumu diriģēs Aivis Greters. LNSO koncertā uzstāsies vijolnieks Daniils Bulajevs

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) savā šāgada pirmajā koncertā Lielajā ģildē 12. janvārī plkst. 19.00 muzicēs kopā ar diviem starptautiski atzītiem Latvijas jaunajiem māksliniekiem – vijolnieku Daniilu Bulajevu un diriģentu Aivi Greteru.

Koncerta LNSO, Ešenvalds, Čaikovskis un Dvoržāks pirmajā daļā būs iespēja dzirdēt LNSO šīs sezonas rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda 2002. gadā tapušo simfonisko fantāziju Mākoņi, kas rakstīta kā veltījums komponista brāļa piemiņai, piepildot to ar gaišumu, kas mūs sasniedz no debesīm. Savukārt talantīgais vijolnieks Daniils Bulajevs, kuram jau ir vērienīga starptautiskā karjera, sniegs Pētera Čaikovska vienīgā Vijoļkoncerta lasījumu. Bulajevs saņēmis godalgotas vietas daudzos starptautiskos konkursos, kā arī jau no agras bērnības ieguvis ievērojamu starptautisku koncertpieredzi. Piecu gadu vecumā Daniils pirmo reizi uzstājās ar kamerorķestri, pēc diviem gadiem – ar simfonisko orķestri, savukārt astoņu gadu vecumā sniedza pirmo solokoncertu. Uzvarot Vindzoras Starptautiskajā stīgu instrumentu konkursā, vijolnieks kopā ar Philharmonia Orchestra uzstājies Vindzoras pilī – šo koncertu apmeklējusi arī britu karaliskā ģimene.

Vakara programmu papildinās Antonīna Dvoržāka Sestā simfonija Remažorā op. 60, kura komponēta ap 1880. gadu un caur pilnasinīgu, spožu un spēcīgu simfonismu parāda komponista radošās darbības augstākās virsotnes. Dvoržāks bija izcils melodiķis, kurš augstu vērtējis čehu tautas mūzikas enerģisko, piesātināto skanējumu, ko izmantojis arī savos darbos. Blakus Astotajai un īpaši populārajai Devītajai simfonijai arī Sestā ir viens no lieliskākajiem Dvoržāka veikumiem simfoniskajā mūzikā.

Pie diriģenta pults redzēsim Aivi Greteru, kurš starptautiskajos medijos slavēts kā viens no aizraujošākajiem Baltijas atklājumiem. Pagājušajā sezonā viņš tika iecelts par diriģenta asistentu vienlaikus gan Gēteborgas operā, gan Parīzes orķestrī. 2023./2024. gada sezonā Gēteborgas operā viņš diriģē plašu repertuāru, arī operas Nabuko, Klīstošais holandietis un Toska. Tikko, aizstājot maestro Herbertu Blumstetu, debitējis pie NDR Elbas filharmonijas orķestra diriģenta pults. Drīzumā gaidāma arī debija ar Norvēģijas Radio simfonisko orķestri un Berlīnes Vācu simfonisko orķestri. Muzikālo karjeru Greters sāka 2018. gadā kā jauniešu kora Kamēr… mākslinieciskais vadītājs. Viņa vadībā koris ieguva Tolosas koru konkursa Grand Prix (2018), Eiropas koru konkursa Grand Prix (2019) un kļuva par pirmo kori pasaulē, kurš šajā konkursā triumfējis trīs reizes. Greters saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu kategorijā Gada jaunais mākslinieks 2020.

Biļetes – Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja