Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Austrālijā ar panākumiem izskanējuši Latvijas Universitātes kora Balta koncerti

Latvijas Universitātes (LU) koris Balta un tā mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza no 9. līdz 21. novembrim Austrālijā sniedza koncertus un meistarklasi un piedalījās Latvijas valsts proklamēšanas 104. gadadienas svinīgajos pasākumos, informēja kora pārstāvji.

Sidnejas Latviešu namā 13. novembrī notika Dziesmu svētku virsdiriģentes Māras Marnauzas meistarklase Austrālijas latviešu koristiem un diriģentiem, kurā piedalījās ne tikai Sidnejas Jauktā kora dziedātāji un koris Balta, bet arī ar Zoom starpniecību Melburnas koru dziedātāji un diriģenti. Meistarklases mērķis bija sniegt atbalstu Vispārējo latviešu Dziesmu svētku repertuāra apguvē. M. Marnauza ir gandarīta par meistarklasē paveikto un uzsver: "Īpaši nozīmīgi tika novērtēts dziesmu satura skaidrojums un no tā izrietošās mūzikas interpretācijas nianses."

LU sieviešu koris Balta sniedza Austrālijas Latviešu 58. Kultūras dienu Atskanēšanas koncertus 17., 18., 20. novembrī. Īpašas emocijas kora Balta dziedātājām raisīja koncerti Latvijas valsts proklamēšanas 104. gadadienas svinīgajos pasākumos 17. novembrī Poļu namā Kanberā un 18. novembrī Sidnejas Latviešu namā. Svinīgie pasākumi tika atklāti ar Latvijas prezidenta Egila Levita uzrunu videoformātā. Klātesošos svētkos sveica Latvijas Republikas vēstnieks Austrālijā Marģers Krams. Tai sekoja ģenerālleitnanta Raimonda Graubes svētku runas video. Koris Balta sniedza koncertus abos pasākumos. Īpaši saviļņojoši 18. novembrī Sidnejā izskanēja Raimonda Tigula Rīta un vakara dziesma un Zigmara Liepiņa Svētī debesīs šo zemi kopkorī ar Sidnejas vīru kori un jaukto kori Skanda diriģentes Māras Marnauzas vadībā.

Kora Balta koncerta programmu Austrālijā kora mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza raksturo kā daudzveidīgu un emocionāli krāsainu: "Koncertos skanēja latviešu tautas dziesmu apdares un oriģinālmūzika no 2023. gada Dziesmu svētku repertuāra, kā arī Norvēģijas, Somijas, Spānijas, Zviedrijas, Dienvidāfrikas un ASV komponistu mūzika. Austrālijas publika bija sajūsmināta un emocionāli aizkustināta par kora Balta vokālo dziedājumu un emocionāli smalko mūzikas izpildījumu."

Austrālijas koncertu apmeklētāji atzinīgi novērtēja kori Balta kā vienu no labākajiem Latvijas koriem, kas uzstājies Austrālijā.

"Sajūta bija tāda, ka pasākums notiktu Latvijā. Kopdziesmu dziedāšana bija ļoti īpaša – plecu pie pleca ar Sidnejas latviešu dziedātājiem. Taču vislielākā nozīme ir cilvēkiem, kuri bija klātesoši un kuriem sirdī īpaša vieta ir Latvijai. Tas arī radīja šo īpašo svētku sajūtu – it kā otrā pasaules malā, bet tai pat laikā starp savējiem. Prieks un reizē apbrīns par latviešu kultūras tradīciju uzturēšanu, par to, ka mazai saujiņai latviešu izdodas turēties kopā, lai kurā pasaules malā atrastos," iespaidos par 18. novembra Svētku pasākumu Sidnejā dalās kora Balta dziedātāja Rūta Bergmane.

Pasākuma tiešraidi atbalstīja Latvijas Ārlietu ministrija un to iespējams noskatīties tiešsaistē:

Koris Balta pateicas par atbalstu Latvijas Ārlietu ministrijai, Valsts Kultūrkapitāla fondam, LU fondam, LU Kultūras centram, Kanberas un Sidnejas latviešu biedrībām, Austrālijas ģimenēm, kas laipni un sirsnīgi uzņēma kora Balta dziedātājas savās mājās, kā arī Ilonai Brūveris personīgi par kultūras projekta organizēšanu.

 

Latvijas Universitātes kori Balta ir dibinājusi tā mākslinieciskā vadītāja un diriģente, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente Māra Marnauza 1999. gadā. Koris ir daudzu starptautisko konkursu laureāts, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kora konkursa fināla Lielās balvas (2013) un 1. vietas (2018) ieguvējs. Tas ir viens no labākajiem koriem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Interkultur organizācijas Pasaules koru reitingā, sieviešu koru kategorijā, koris Balta pašlaik ieņem 8. vietu.

Plašāk: http://choir.lv/balta.

Kora aktualitātēm iespējams sekot Facebook lapā facebook.com/korisBalta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja