Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Liepājas Mākslas forumu atklās Krista Auznieka monoopera Apzināšanās

Mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums atklāšanā 27. septembrī plkst. 19.00 apmeklētāji tiks aicināti iziet savu apzināšanās ceļu. Koncertzāles Lielais dzintars Lielo zāli piepildīs Krista Auznieka monoopera Apzināšanās, skanot Evijas Vēberes dziedājumiem senajā budistu valodā un trio Art-i-Shock instrumentspēlei, ko apvīs Katrīnas Neiburgas pārpasaulīgās videoprojekcijas

Monoopera Apzināšanās pirmatskaņota 2023. gadā koncertzālē Cēsis. Iegūstot augstu kritiķu novērtējumu, tā tika nominēta Lielajai Mūzikas balvai. Atskaņojums Liepājā būs vien otrais visā Latvijā, un tas labi saskan ar Liepājas Mākslas foruma desmitgades tēmu Pēctecība, kas ietver aicinājumu apstāties, ieklausīties sevī un pasaulē, un padomāt kā tālāk būt.

Monodrāma paver skatu uz viena cilvēka ceļu iekšup. Libreta teksts Krista Auznieka tulkojumā, redakcijā un kopsavilkumā ir balstīts Sattipathāna Sūtrā tulkojumā no pāli valodas, kurā runāja Ziemeļindijā Budas dzīves laikā. Tā ir agrīnā budisma un teravādas rakstu valoda, tuva sanskritam.

“Ar pāli valodu pirmoreiz saskāros desmit dienu klusuma retrītā 2015. gadā ASV austrumkrasta laukos, kādas divas stundas ārpus Bostonas. Šajā retrītā izņemot klusumu pa laikam varēja dzirdēt dziedājumus pāli valodā, kuros ietērpti pasakaini 2500 gadu veci teksti par prāta dabu, tā attiecībām ar matēriju un pētījumiem par to, kas atrodas aiz prāta un matērijas,” par pirmo saskari ar šo valodu stāsta komponists Krists Auznieks.

Ik gadu komponists apmeklē šādus klusuma retrītus un arī 2023. gadā, strādājot pie operas Apzināšanās Parīzes Cité rezidencē 10 dienu klusuma pauzē pie Florences viņš rakstformā rūpīgi studējis Sattipathāna Sūtru, kas ir viens no fascinējošakajiem tekstiem par apzināšanās tematu.

“Tiešā tulkojumā Sattipathāna Sūtra nozīmē kaut ko līdzīgu vārdu savienojumam “apzināšanās izveidošana”. Tajā smalki aprakstīts, kā cilvēkam strādāt ar prātu, lai iepazītu tā dziļāko dabu, kā vērot ķermeniskas sajūtas, ne vien tādas, ko uzreiz sajūtam, kā sāpes, bet arī smalkas vibrācijas, kuru sajušanai nepieciešams patiešām spēcīgs prāta fokuss. Tāpat šis teksts runā par morāli un ētiku kā pamatu, lai vispār šādu koncentrācijas pakāpi varētu sasniegt,” stāsta Auznieks.

Šie senie teksti vēstī par to, ka ir tikai viens veids dzīvo būtņu attīrīšanai, skumju un ciešanu pārvarēšanai, lai ietu pa patiesības ceļu: tas ir, četrkāršā apziņas izveidošana – ķermenis, sajūtas, prāts un prāta saturs.

Katru no tiem klausītājs apzinās dedzīgi ar pastāvīgu nepastāvības apziņu, vērojot ķermeni ķermenī, sajūtas sajūtās, prātu prātā un prāta saturu prāta saturā, esot brīvs no vēlmēm un nepatikas pret prāta un matērijas pasauli. Apvienojot mūziku, senos tekstus un neatkārtojamas vizualizācijas, komponists ar šo monooperu vēlas klausītājiem dot iespēju tuvoties šim apzināšanās stāvoklim.

Sattipathāna Sūtra paredz to, ka tas ir vienīgais veids būtņu attīrīšanai, lai pārvarētu bēdas un skumjas, lai izdzēstu ciešanas un sēras un lai dotos patiesības ceļā.

 

Festivālu Liepājas Mākslas forums organizē SIA Lielais dzintars. Biļetes uz festivāla maksas notikumiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv. Plašāka informācija par festivālu: www.lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja