Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zvaigžņu kari un zvaigžņu putekļi

No Pērnavas Rīgā ieceļojis grafikas festivāls Printmaking IN

"Printmaking IN ir starptautisks festivāla zīmols, kas 1998. gadā radies Pērnavā," saka biedrības Grafikas kamera valdes priekšsēdētāja Ieva Nagliņa, kura kopā ar saviem igauņu un latviešu kolēģiem šo pasākumu pirmo reizi atvedusi uz Rīgu. "Līdz šim festivālam ir bijusi ilglaicīga sadarbība ar Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas Grafikas apakšnozares studentiem," sarunā ar Dienu atklāj pasākuma organizatore.

Šodien, 21. jūnijā, Rīgas mākslas telpā tiek atklāta festivāla centrālā izstāde Atpakaļ haosā, kurā piedalās aptuveni desmit mākslinieku un mākslinieku grupu no Amerikas Savienotajām Valstīm. "Dalībnieku spektrs ir ļoti raibs," atzīst Ieva Nagliņa. Viņu vidū ir Moriss Eiblmens un The Amazing Hancock Brothers no Teksasas, Deniss Maknets un Cannonball Press no Ņujorkas, Tailers Krasovskis no Čikāgas, Burning Bones no Hjūstonas un citi.

Viens no izstādes māksliniekiem ir Šons Stārvārs, kurš savu uzvārdu aizņēmies no amerikāņu režisora Džordža Lūkasa leģendārās zinātniskās fantastikas filmu sērijas Zvaigžņu kari/Star Wars. "Es dzīvoju Lorelā, Misisipi ar sievu un četriem bērniem. Es radu daudz kokgriezumu un dzeru daudz Mountain Dew," savā interneta vietnē www.seanstarwars.com raksta mākslinieks, kura darbiem raksturīgs robusts un ekspresīvs stils.

"Viņi ir pilnīgi atšķirīgi," izstādē Atpakaļ haosā pārstāvēto mākslinieku daiļradi raksturo pasākuma organizatore – no plašiem vēzieniem līdz ļoti skrupulozi veidotiem, no melnbaltiem līdz ļoti krāsainiem darbiem, taču tajos var saskatīt kaut ko kopīgu. "Jāatceras, ka šie autori ierakstās underground kultūrā, līdz ar to viņu darbos nereti parādās protests pret pastāvošo iekārtu, kas tiek izteikts skarbi un drosmīgi," uzsver Ieva Nagliņa.

"Kērtiss Džons, Toms Huks, Raiens O'Malijs – šie grafikas meistari no viņpus okeāna nav tādi kā trauslās radošās personības, ko esat pieraduši redzēt šajā pusē. Viņi ir braši, stipri vīri, kuri no galvas līdz kājām klāti tetovējumiem un drīzāk atgādina Hells Angels baikerus," stāsta festivāla kurators no Igaunijas, mākslinieks Anonymous Boh, kura paša izstāde Zvaigžņu putekļi/Stardust būs apskatāma Rīgas mākslas telpas Intro zālē.

Tā būs viena no četrām ekspozīcijām, kas festivāla ietvaros tiks atvērtas 29. jūlijā – īpašā kājāmgājēju un pedāļminēju rallijā. "Tas ir izkopts pasākuma formāts Pērnavā, kad vienā dienā tiek atklātas vairākas izstādes un cilvēki kopīgi dodas no vienas vietas uz nākamo," paskaidro Ieva Nagliņa. Rīgas kontrolpunktu sarakstā būs arī Ingas Ģibietes izstāde galerijā 427, Tomasa Kūsinga izstāde Kaņepes Kultūras centrā un grupas izstāde peldošajā mākslas centrā Noass


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja