Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNMM aicina uz zinātnisko konferenci Rīgas mākslinieku grupa – 100

21. aprīlī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) saistībā ar 2021. gada izstādi Rīgas mākslinieku grupa – 100 rīko zinātnisko konferenci, veltītu biedrības vēsturei

Pēdējos divdesmit gados Rīgas mākslinieku grupas biedru radošā darbība atspoguļota daudzās monogrāfijās un izstādēs, taču konferences mērķis ir atklāt mazāk zināmas un analizētas vēstures lappuses, kas saistās ar tās veidošanās apstākļiem, dažādu periodu daiļrades meklējumiem un darbību laikabiedru skatījumā.

Ievas Kalnačas referāts būs veltīts jauno mākslinieku ideologa Jāzepa Grosvalda mākslai. Sniedzes Kāles pētījuma centrā ir Aleksandrs Drēviņš un Kārlis Johansons, kuri piedalījās Rīgas mākslinieku grupas tapšanas posmā, bet pēc Pirmā pasaules kara palika uz dzīvi Krievijā. Anna Pūtele pievērsīs uzmanību Jēkaba Kazaka drauga Kārļa Baltgaiļa atmiņām, Edvarda Šmite analizēs apvienības agrīnā tēla atainojumu presē. 

Ar XX gadsimta 20.–30. gadu tēlniecību iepazīstinās Gundega Cēbere, ar franču mākslas iespaidiem – Aija Brasliņa, ar delartisko tēlu interpretāciju – Natālija Jevsejeva. Dace Lamberga vērtēs grupas biedru daudzveidīgās darbības aspektus, bet nobeigumā Ginta Gerharde-Upeniece sniegs ieskatu mūsdienu ārzemju pētnieku atziņās.

Uz konferenci tiek aicināti ne tikai jomas speciālisti – mākslas zinātnieki, bet arī ikviens interesents, kurš vēlas padziļināti iepazīt novatoriskās grupas vēsturi, daiļradi un darbību.

Konference notiks 21. aprīlī plkst. 10–15.30 LNMM galvenās ēkas konferenču zālē 1. stāvā. Dalība pasākumā ir bez maksas. Vietu skaits ierobežots (70 sēdvietu).

LNMM lūdz konferencei reģistrēties, aizpildot pieteikšanās formu: https://bit.ly/RMG100-konference 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja