Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rakstniecības un mūzikas muzejs Tartu izveidojis Veidenbaumam veltītu izstādi

Līdz 30. aprīlim Igaunijas Rakstniecības muzejā Tartu norisinās Latvijas Rakstniecības un mūzikas muzeja izstāde Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks, kas ielūkojas pirmā latviešu modernā dzejnieka īsās dzīves pavērsienos, informēja Rakstnieības un mūzikas muzeja pārstāve Laura Brokāne.

Izstādes Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks atklāšanas vakarā, 5. martā apmeklētājus uzrunāja Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) direktore Iveta Ruskule, sadarbības organizāciju vadītājas – Eduarda Veidenbauma Memoriālā muzeja “Kalāči” direktore Tamāra Kurzemniece un Liepas pagasta pārvaldes vadītāja Evita Šīrante –, Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Igaunijā Raimonds Jansons, kā arī Igaunijas Rakstniecības muzeja (Eesti Kirjandusmuuseum) projektu vadītāja Krista Ojasaar. Muzeju pārstāvji un sadarbības partneri pauda prieku un atzinību par veiksmīgo kopprojektu, kas ļauj atklāt jaunus aspektus E. Veidenbauma biogrāfijā, mēģinot šķetināt dzejnieka īsās, bet neparasti piesātinātās dzīves pavedienus.

“E. Veidenbaums Tartu dzīvoja laikā, kad tur veidojās daudzu jo daudzu gaišu un zinātkāru latviešu idejas, sasniegumi un domas, tajā skaitā – par brīvu un neatkarīgu Latvijas valsti. Izstāde ir lieliska dāvana gan Latvijas, gan Igaunijas simtgadē visiem interesentiem, kuri vēlēsies tuvāk iepazīt Veidenbauma daiļradi, pasaules redzējumu un gūt iedvesmu mūsdienu dzīves patiesību meklējumos,” stāsta ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Igaunijā Raimonds Jansons.

“Ar E. Veidenbauma dzeju sākas modernā indivīda izjūtu, poētikas, tēmu loks, kas ir aktuāls arī šodienas cilvēkam. Izstādes uzdevums ir parādīt, ka E. Veidenbaums un viņa dzeja latviešu literatūrā pastāv par spīti tās šķietamajai neiespējamībai, kas saistās ar dzejnieka īso mūžu, pašvērtējumu un nelielo literāro mantojumu,” skaidro izstādes idejas un satura autors, RMM mākslas eksperts Marians Rižijs.

Izstādē Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks ir iespējams iepazīties ar dažādām liecībām par Veidenbauma dzīvi, kā arī gūt ieskatu tajā, kāda nozīme dzejnieka mūžā bija Tērbatas Universitātei un pavadītajam laikam Tartu. Jaunā skatījumā Veidenbauma veikums redzams arī igauņu dzejnieka un tulkotāja Margusa Konnulas atdzejotajos darbos.

Lai iedzīvinātu E. Veidenbauma klātbūtni Tartu un aktualizētu viņa dzeju apmeklētāju pieredzes kontekstā, RMM piedāvā iesaistīties aizraujošās aktivitātēs. Izmantojot virtuālo karti ir iespēja doties pastaigā pa dzejnieka iemīļotajiem maršrutiem un iepazīt viņa dzīvesvietas, daloties ar iespaidiem sociālajos tīklos (#VeidenbaumsTartu). Izstādes rīkotāji aicina arī katru pašu samēroties ar Veidenbauma sasniegumiem un izglābt kādu viņa dzejoli no iznīcības.

Informācija par izstādi latviešu valodā pieejama īpašajos, ar roku darinātajos Veidenbauma lietas ceļvežos.

Izstādes Eduards Veidenbaums – neiespējamais dzejnieks koncepcijas autors: Marians Rižijs, kuratore: Lelde Vaivode, scenogrāfs: Mārtiņš Kalseris, video māksliniece: Ineta Sipunova, konsultants un tulkotājs: Marguss Konnula

Izstāde skatāma Igaunijas Rakstniecības muzejā (Eesti Kirjandusmuuseum), Vanemuise 42, Tartu, Igaunijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja