Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Darbinieku trūkst. Ko darīt?

Arvien biežāk dzirdam diskusijas par tautsaimniecības bremzēšanos, ko rada virkne dažādu aspektu, un viens no tiem ir darbinieku trūkums. To īpaši sāpīgi izjūt ražojošie uzņēmumi.

Piemēram, tādas nozares kā pārtikas ražošana un kokrūpniecība, kas nodarbina lielu skaitu cilvēku maiņās, mēdz pat atteikties no pasūtījumiem, jo nevar nodrošināt to pienācīgu izpildi. Vienlaikus liels skaits atbilstošas kvalifikācijas darbinieku atrodas ģeogrāfiski tālu, un abu pušu "satikšanās" mēdz būt sarežģīta. Trīs ceturtdaļas Latvijas lielo uzņēmumu, kas nodarbina 250 un vairāk cilvēku, atrodas Rīgas reģionā, kur bezdarba līmenis ir vairāk nekā uz pusi zemāks nekā Latgalē, kur pērn bezdarba līmenis bija 9,8%. 

Arī citviet pasaulē lielie uzņēmumi atrodas galvenokārt ostu un valsts galvaspilsētas tuvumā. Tomēr Eiropas attīstīto ekonomiku prakse ir reģionālā darbaspēka mobilitātes veicināšana. Šajā ziņā būtisku lomu spēlē personāla nomas aģentūras. Piemēram, Vācijā pērn, pēc oficiālajiem datiem, 800 000 iedzīvotāju, kas ir apmēram 1% no valsts kopējā iedzīvotāju skaita, darbu ieguvuši ar aģentūru starpniecību. Arī Nīderlandē 850 000 jeb apmēram 4,9% no kopējā iedzīvotāju skaita nodarbināti šādā formātā. Ja salīdzinām Nīderlandes un Latvijas iedzīvotāju skaitu, attīstot nodarbinātību pēc līdzīga scenārija, Latvijā varētu atrast darbu 88 tūkstošiem cilvēku. Tas savukārt nodrošinātu augstākas ražošanas jaudas vietējiem uzņēmumiem, lielāku pienesumu ekonomikai un mūsu valsts konkurētspējas pieaugumu ne vien Baltijas, bet arī Eiropas mērogā.

Mēs Latvijā jau esam pieraduši daudzas nodarbinātības problēmas risināt ar ārvalstu darbaspēka ievešanu. Patlaban mūsu valstī sastopami daudzi viesstrādnieki no Uzbekistānas un Baltkrievijas. Te strādā arī cilvēki no Ukrainas. Latvijas Televīzija, balstoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, nesen vēstīja, ka ārvalstu darbaspēka apjoms Latvijā kopš 2015. gada ir dubultojies. 2015. gadā bija izsniegtas aptuveni 8000 uzturēšanās atļauju, no kurām 6694 bija darba ņēmējiem un pārējās – viņu ģimenes locekļiem, bet šogad izsniegtas jau 17 726 spēkā esošas uzturēšanās atļaujas, no kurām 15 558 – tieši darba ņēmējiem. Turklāt šī tendence visdrīzāk turpinās attīstīties. Vai esam gatavi šo situāciju pieņemt? Gribas domāt, ka par nodarbinātības jautājumiem atbildīgajām valsts institūcijām jādara viss, lai veicinātu vietējo iedzīvotāju nodarbinātību. Arī uzņēmējiem primāri tautsaimniecībā ir jāiesaista vietējie iedzīvotāji. Personāla noma, filiāles reģionos un darbinieku mobilitāti veicinoši risinājumi ir tikai daži no variantiem. Svarīgi ir raudzīties uz situāciju ar atvērtu skatu un laikus aizgūt labākās prakses piemērus no citām Eiropas valstīm

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ietekmē globālie procesi

Nozīmīga saražoto preču daļa tiek eksportēta, tādēļ svarīgs ir pieprasījums ārvalstīs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses