Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Lai pārceļ nākamajā klasē!

Līdz ar septembri atkal klāt jauna mācību gada sākums, un skolēni pie mācību grāmatām dodas ar dažādām sajūtām – kāds ar nepacietību gaida, kad sastaps draugus, cits raizējas, vai izdosies būt sekmīgam. Rīgas Centra humanitārās vidusskolas trešās klases skolniecei, deviņgadīgajai Anetei Albertai, jau ir skaidrs – viņa grib kļūt par ortodonti un ik pa laikam arī uzstāties kā dziedātāja. Bet visiem skolēniem viņa novēl, lai izdodas būt sekmīgiem.

Klāt septembris. Kādas ir sajūtas, kad vasaras brīvlaiks pagājis un atkal jāatgriežas skolā?

Esmu priecīga, jo atkal varēšu satikt savus draugus un arī jaukās skolotājas, tādas mums ir vairākas. Taču negribas daudzos mājasdarbus. Visvairāk to ir latviešu valodā un arī matemātikā. Matemātika man padodas labāk, zinu, ka daudziem bērniem tā sagādā grūtības, taču man tā šķiet diezgan viegla.

Iepriekš es mācījos Rīgas Ukraiņu vidusskolā, un tur bija vieglāka latviešu valoda. Mācības bija tādas, lai arī bērni, kuriem latviešu valoda nav dzimtā, var visu saprast. Tāpēc man šajā skolā gramatika liekas grūtāka.

Ukraiņu skolā gāju kopš sagatavošanas klases un pirmajā klasē. Taču mans brālis Gusts bija iestājies Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, un, lai mammai vienkāršāk mūs izvadāt pa skolām un pulciņiem, viņa tajā pašā skolā pieteica arī mani. Viens bērns no šīs klases devās mācīties kaut kur citur, un atbrīvojās vieta. Lai mani uzņemtu, bija pārrunas ar skolotājiem un zināšanu pārbaude – vajadzēja atbildēt uz daudziem jautājumiem dažādos mācību priekšmetos, bet man izdevās sevi labi parādīt un mani uzņēma.

Kas tev skolā patīk vislabāk? Un kas ne visai?

Vislabāk man patīk draudzēties ar citiem bērniem, vēl man patīk, ka pusdienās šeit ir garšīgs ēdiens. Patīk arī šaha nodarbības. Tas ir pulciņš, kuram mani izvēlējās skolotāja. Ļoti ceru, ka tas būs arī šogad.

Nepatīk, ka pēc skolas citreiz arī mājās ir jāmācās līdz vēlam vakaram. Piemēram, latviešu valodā jāizlasa vairākas lapas, jāizpilda uzdevumi un vēl jāuzraksta stāstiņš A4 lapas garumā. Pagājušogad man vēl bija pagarinātās grupas nodarbības, bet šogad vairs nebūs. Vienmēr paliku un mājasdarbus pildīju tur, skolotāja varēja palīdzēt. Šogad viss būs jādara mājās pašai.

Kas, tavuprāt, ir svarīgākais, lai sadraudzētos ar klasesbiedriem? Ne visiem bērniem tas labi izdodas.

Svarīgākais ir, lai esi izpalīdzīga, mīļa, jautra, ja kaut kas notiek un draudzene grib parunāt, uzklausi. Ne vienmēr vari to darīt, bet arī nedrīksti būt vienaldzīga un nelaipna pret citiem, ja gribi, lai tev ir draugi. 

Par ko gribi kļūt, kad izaugsi liela? 

Gribu kļūt par ortodonti, bet ik pa laikam arī uzstāties kā dziedātāja. 


Kādus vēl pulciņus tu apmeklē?

Es eju uz dziedāšanu pie Agneses Šīrantes Laumiņas rezidences Bērnu estrādes studijā, otrdienās abi ar brāli ejam uz dambreti Skolēnu pilī, man ir arī skolas koris, šahs un peldēšana.

Lielākā daļa manu pulciņu notiek turpat skolā. Ir tādi bērni, kas iet uz visiem pulciņiem, bet es esmu izvēlējusies dažus. Man ļoti patīk koris. Arī Gusts, mans brālis, dzied skolas puišu korī.

Ja esi korī iestājies, tas ir kārtīgi jāapmeklē. Mēģinājumi ir divas reizes nedēļā, bet man ļoti patīk uzstāties.

Vai tev patīk lasīt grāmatas, un vai tev ir kāda vismīļākā?

Jā, man patīk lasīt! Mums skolā ir daudz jālasa. Klasē pie sienas ir tādas kā laiviņas, kurās varam sakrāt punktus par izlasītajām grāmatām. Latviešu valodā esam sadalīti divās grupās, un katrai grupai atsevišķās dienās ir jāstāsta par izlasītajām grāmatām. Manai grupai tās ir otrdienas. Jālasa ir ne tikai obligātā literatūra no saraksta, bet vēl mājās jāizlasa mīļgrāmatas. Skolotāja iedod speciālu uzdevumu lapu, kura jāaizpilda – jāuzraksta grāmatas autors, nosaukums, cik tajā lappušu, jāizraksta mīļākā rindkopa un jānovērtē grāmata. Ir obligāts skaits, cik mīļgrāmatu jāizlasa mācību gada laikā. Bērni sacenšas, kuram kuģītī vairāk punktu. Vasaras lasīšanai arī ir saraksts ar grāmatām un uzdevumiem. Ja izlasa īpaši biezu grāmatu, tad skolotāja dod nevis vienu, bet divus punktus.

Mana mīļākā grāmata ir Nikijas dienasgrāmata, tā ir grāmatu sērija no vairākām daļām.

Ir arī citi vasaras darbiņi, piemēram, jāiekārto dārgumu kaste ar dažādiem dabas materiāliem, kaltētiem augiem un tamlīdzīgām lietām.

Pastāsti, lūdzu, kādu jautru vai neparastu atgadījumu no skolas dzīves!

Pavasarī, pirms Lieldienām, mums bija uzdevums apģērbties vienā krāsā un ņemt uz skolu nevis skolas somu, bet kādu citādāku somu. Es saģērbos visa zaļā un atnācu čībās un ar koferi!

Ko tu gribētu novēlēt šajā mācību gadā citiem bērniem un skolotājiem?

Lai viņi mācās, ir sekmīgas atzīmes un pavasarī tiek pārcelti uz nākamo klasi, un lai skolotājām nevajadzētu rāties uz bērniem un būtu viegli mūs mācīt.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Noteikti vajag cīnīties

Pulkvedis Normunds Baranovs par atšķirīgo šā gada visaptverošas valsts aizsardzības mācībās Namejs, Ukrainas mācībām, Krievijas militārā resursa ilgtspēju un par mūsu zemes priekšrocībām karā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata