Jaunā pētījumā noskaidrots, ka vārīšanas procesā no smagajiem metāliem ūdenī tiek noņemtas elektriski lādētās daļiņas jeb joni. Tie pielīp tējas lapām un atstāj dzērienu, kad lapas tiek izņemtas, vēstīts žurnālā ACS Food Science and Technology publicētā ziņojumā.
"Mēs neapgalvojam, ka tējas lapas vajadzētu izmantot kā ūdens filtru," publikācijā uzsver Ziemeļrietumu universitātes materiālu zinātnes profesors Vinajaks Dravids, "mērķis bija izmērīt tējas spēju absorbēt smagos metālus. Identificējot šo efektu, mūsu pētījums izgaismo tējas potenciālu pasīvi veicināt smago metālu iedarbības samazināšanu."
Tējai jau sen tiek piedēvētas ārstnieciskas īpašības, taču tās lielākoties saistītas ar pašās lapās esošajām vielām.