Melnu vai baltu? Ar cukuru vai bez? Pagatavošanas tehnikas un rituāli ir dažādi, taču viena lieta ir nemainīga: simtiem miljonu cilvēku dienu sāk ar kafijas tasi. Ja vien zinātnieki varētu kaut kādā veidā ietekmēt šo tradīciju, viņi liktu pie rūgtenā dzēriena vienmēr pieliet pienu.
Kafija pati par sevi nāk par labu organismam, taču kombinācijā ar pienu efekts ir divkāršs.
PATĪKAMI UN LIETDERĪGI
No senākiem pētījumiem jau zināms, ka kafija ir pilna ar antioksidantiem. Tajā ir pārpārēm polifenolu, kas samazina iekaisumu. Ņemot vērā iekaisumu graujošo ietekmi uz organisma spēju normāli funkcionēt, kafija spēlē nozīmīgu lomu veselības draudu novēršanā. Kā zināms, iekaisums ir ķermeņa reakcija uz visdažādākajiem draudiem. To var izraisīt organismā nonākušās baktērijas, toksīni, fiziskas traumas, pat ārkārtēja ķermeņa temperatūra. Iekaisuma ietekmē tiek traumēti ķermeņa audi, turklāt hronisks iekaisums palielina diabēta, sirds slimību, vēža un reimatoīdā artrīta risku.
Jaunā pētījumā noskaidrots, ka kafijā esošajiem polifenoliem iekaisuma neitralizēšana padodas labāk, ja vienlaikus ar tiem organismā nonāk aminoskābes. Tās padara antioksidantus vēl efektīvākus iekaisuma mazināšanā. Kur gan var atrast šīs olbaltumvielu veidošanā nepieciešamās aminoskābes? Protams, pienā. Piens ir bagāts ar olbaltumvielām un satur visas deviņas neaizstājamās aminoskābes, kas nepieciešamas cilvēkiem.
PAPILDU JAUDA
Kafija pilnīgi noteikti nav vienīgā polifenolu mājvieta. Šie antioksidanti atrodami arī augļos un dārzeņos, tējā, sarkanvīnā un alū. Tie ir pietiekami izpētīti, taču lielākoties zinātnieki koncentrējušies tieši uz šo vielu individuālajām spējām, ignorējot kombinācijas ar citām molekulām. Tieši tādēļ Kopenhāgenas Universitātes pētnieki iesaistījās neapgūtā lauciņa izpētīšanā.
Viņi mākslīgi izveidoja iekaisumu šūnās un sāka to ārstēšanu. Dažas šūnas saņēma atšķirīgas tīru polifenolu devas, bet citās tika ievadīti antioksidanti, kas jau bija reaģējuši ar aminoskābi. Trešās, kontroles grupas inficētās šūnas nesaņēma nekādu palīdzību.
Rezultāti parādīja, ka kafijas un piena jeb polifenolu un aminoskābju kombinācija divas reizes efektīvāk apkaroja iekaisumu nekā antioksidanti vieni paši. Tas ļāva darba autoriem secināt, ka rīta kafijas tase ar pienu organismam nāks vairāk par labu nekā melna kafija, ziņo žurnāls Journal of Agricultural and Food Chemistry.
LABVĒLĪGI IETEKMĒ ORGANISMU
"Mēs parādījām, ka polifenoli reaģē ar aminoskābi un tā spēja mazināt iekaisumu šūnās pastiprinās. Tādējādi ir skaidrs, ka šim kokteilim varētu būt arī labvēlīga ietekme uz cilvēka organismu," rezumē darba grupas vadītāja profesore Marianna Nisena Lunda un sola turpināt pētījumus arī ar dzīvām būtnēm – sākotnēji dzīvniekiem.
"Es varu iztēloties, ka kaut kas līdzīgs notiek, piemēram, gaļas ēdienā ar dārzeņiem vai smūtijā, ja tiek pievienots proteīns, piemēram, piens vai jogurts," viņa piebilst.
Jaunais pētījums pievienojas daudziem atklājumiem par kafijas pozitīvo ietekmi. To vidū ir arī vispārēja ilgmūžība, depresijas novēršana un diabēta riska mazināšana.