Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nodilušas riepas apdraud tāpat kā alkohols

Braukšana ar nolietotām riepām nav ne varonība, ne meistarības apliecinājums, bet pārgalvība, kuras sekas var būt pat bēdīgākas nekā sēšanās pie stūres alkohola reibumā. Pie šāda skarba secinājuma nonākuši Velsas zinātnieki.

Kārdifas Universitātes pētnieki eksperimentā pārliecinājās, ka līdz atļautajam minimumam nodilušas riepas pat uz sausa asfalta dramatiski pagarina bremzēšanas distanci. Braucot ar ātrumu 90 km/h, bremzēšanas ceļš ar šādām riepām ir pat sešas septiņas reizes garāks, nekā nepieciešams, lai noreaģētu un apstātos iereibis autovadītājs ar labas kvalitātes riepām. Ja ceļu klāj ūdens, sniegs vai apledojuma kārta, situācija kļūst vēl dramatiskāka.

Zinātnieki aprēķinājuši, ka šādu riepu saķere ar ceļu ir par 36 procentiem sliktāka nekā riepām ar 4 mm protektoru, vēsta portāls Daily Mail. Līdz ar to bremzēšanas ceļš ir par vairākiem desmitiem metru garāks, nekā nepieciešams, lai apstātos automašīna, pie kuras stūres ir iereibis vadītājs. Pētnieki lēš, ka dzērājšofera reakcijas ātrums pēc pāris alus kausu iztukšošanas ir par 120 milisekundēm lēnāks nekā skaidrā prātā esoša vadītāja.

Jāpiebilst, ka Apvienotajā Karalistē nav prasības aprīkot automašīnas ar ziemas riepām, tādēļ daudzi autovadītāji pat decembrī brauc ar vasaras riepām, kuru protektors nodilis līdz minimālajam pieļaujamajam dziļumam – 1,6 mm. Latvijā ziemas riepas nedrīkst lietot, ja to protektora dziļums ir mazāks par 4 mm, bet vasaras – par 1,6 mm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata