Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Īsie biežāk manipulē ar citiem

Tā dēvētais Napoleona sindroms patiešām pastāv. Polijas zinātnieki noskaidrojuši, ka augumā īsi cilvēki fiziskos trūkumus kompensē ar negantāku uzvedību, lai tādējādi izskatītos ietekmīgāki.

Aptaujājot 367 abu dzimumu pārstāvjus par viņu tumšajām rakstura iezīmēm, atklājās, ka augumā īsākie ir tendēti manipulēt ar citiem cilvēkiem, lai panāktu savu. Viņiem arī ir izteiktākas psihopātijas, narcisma un makjavellisma iezīmes jeb tieksme sasniegt mērķi ar negodīgiem paņēmieniem. "Ja cilvēki nevar būt fiziski lieli, viņi var kļūt psiholoģiski lieli. Īsāki cilvēki liek lietā tādas iezīmes kā psihopātija, lai pieprasītu cieņu, pārliktu atbildību uz citiem un atstātu iespaidu uz romantiskiem partneriem," žurnālā Personality and Individual Differences raksta darba autore Monika Kozlovska no Vroclavas Universitātes Polijā, "izskatoties spēcīgāki, šie cilvēki var pat radīt citos iespaidu, ka viņi ir garāki nekā patiesībā."

Tipisks piemērs esot Francijas imperators Napoleons Bonaparts, kura augums dažādos avotos svārstījies no 158 līdz 173 cm. Niknais karavadonis, kurš savulaik ieviesa obligāto militāro karadienestu, lai katrs franču vīrietis būtu karavīrs, un centās iekarot visu Eiropu, laikabiedriem izskatījies garāks, bet ienaidnieki viņu kariķējuši kā agresīvu punduri. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata