Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Garša atklāj personību

Zinātniski pētījumi izskaidro, kādēļ dažiem cilvēkiem patīk sāļa garša, bet citiem salda vai asa.

Kādēļ daļa cilvēku krituši uz saldumiem, citi ir kā traki uz sāļiem našķiem, bet vēl kāds sajūsminās par asu ēdienu? Atbilde varētu slēpties rakstura iezīmju kopumā jeb mūsu personībā. Vismaz tā liek domāt gadu desmitu gaitā veiktu zinātnisku pētījumu rezultāti.

Ja var ticēt šo darbu autoriem, tad iecienītais ēdiens var ļoti daudz pastāstīt par katra indivīda dabu.

IMPULSĪVIE SĀĻĀ CIENĪTĀJI

Ja esat no tiem, kas teju katrā veikala apmeklējuma reizē ieslidina iepirkuma grozā kartupeļu vai kukurūzas čipsu krāsaino paku, sāļos riekstiņus vai cepumus, tad pastāv augsta iespējamība, ka esat impulsīvs cilvēks. Tāds, kurš meklē jaunas pieredzes, vēlas izmēģināt citādas garšas. No vienas puses, tas ir labi – enerģiskie jaunu ceļu meklētāji dzīvē mēdz sasniegt vairāk nekā pārlieku konservatīvie. Tomēr šai medaļai ir arī otra puse. Proti, impulsīvie bieži vien ir azartiski, ātri aizsvilstas un iekuļas likstās. Turklāt sāļie našķi lielā daudzumā pilnīgi noteikti nenāk par labu veselībai.

Tos, kuri šos pašus našķus izvēlas ar asu garšu un dod priekšroku mēli svilinošiem ēdieniem, zinātnieki sliecas uzskatīt par piedzīvojumu meklētājiem, asu izjūtu cienītājiem. Tieksme pēc adrenalīna mudina daļu cilvēku izmēģināt pārtiku, kam citi pat neuzdrošinātos pieskarties. Pat ja uz paciņas gan ar vārdiem, gan attēliem brīdināts par ļoti asu ēdienu. Šo saistību jau 1988. gada eksperimentā atklāja Japānas zinātnieki, un tā apstiprināta arī vairākos vēlāk veiktos eksperimentos.

NOMIERINA NEPĀRLIECINĀTOS

Interesantas lietas atklātas par saldumu mīļotājiem. Šie cilvēki nejūtas pietiekami pašpārliecināti, un viņiem ik pa laikam nepieciešams pozitīvs novērtējums no apkārtējiem. Bieži vien saldumu cienītāji ir atkarīgi no kādas sociālās grupas, jo nav pārliecināti, ka vienatnē tiks galā ar visiem dzīves izaicinājumiem. Pārliecības trūkums nereti noved pie depresīva noskaņojuma, kas tiek kliedēts ar šokolādi un citiem saldumiem, jo tiem piemīt spēja iedarbināt smadzeņu centrus, kas liek mums sajusties labāk. 2006. gadā veiktā pētījumā arī noskaidrots, ka saldumu ēdājiem ir svarīgi ik pa laikam pabarot dažādas maņas – smaržu, tausti, dzirdi. Šos cilvēkus īpaši iepriecina mūzika, ķermeņa procedūras, aromāti un citas labsajūtu uzlabojošas lietas.

Labprātīgie dārzeņu un augļu ēdāji ir labs paraugs bērniem ne vien ēdienkartes, bet arī personības ziņā. Zinātnieki uzsver, ka šie cilvēki ir apveltīti ar labu iztēli, ir radoši, asprātīgi un atvērti jaunai pieredzei, vēsta britu portāls Daily Mail. Esot eksotiskās zemēs, šie cilvēki drīzāk centīsies nogaršot iepriekš nepamēģinātas dabas veltes, nevis lokālos pusfabrikātus vai našķus.

UZMANIETIES NO RŪGTĀ

Vēl viena interesanta grupa ir dīvaino uzkodu cienītāji. Gandrīz katrā draugu kompānijā ir kāds, kurš košļā grauzdētu cūkas ādu, kāpurus glazūrā, jēlu gaļu vai kādu vēl eksotiskāku ēdienu. Lai arī apkārtējie viņus mēdz uzskatīt par dīvaiņiem, pētījumi parāda, ka tieši šie cilvēki visvairāk rūpējas par savu veselību un viņiem ir zemākais ķermeņa masas indekss. Turklāt 2015. gada pētījumā noskaidrots, ka šos indivīdus aizrauj viss jaunais.

Ja paziņu vidū ir kāds aizrautīgs tumšās šokolādes vai asnu ēšanas fans, vai arī ļoti spēcīgas kafijas dzērājs, tad gan vajadzētu būt uzmanīgiem. Rūgtās garšas vilina cilvēkus ar tumšām personības iezīmēm – narcisus, psihopātus, shēmotājus un tamlīdzīgus amorālus ļautiņus. Savulaik Insbrukas Universitātes pētnieki noskaidroja, ka rūgtās garšas cienītāju vidū ir vislielākais cietumā pabijušo cilvēku īpatsvars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai būtu ko teikt

Kas ir pats, pats svarīgākais, domājot par valsti, domājot par Latviju un mūsdienām? Vienam tie ir līdzcilvēki, citam ainava un daba, vēl citam – atsevišķas personības vai personīgais stāsts. Tieši c...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata