Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Šonedēļ SestDienā: Būt centrā

Kamēr Rīgas mērs turpina neveiksmīgās cīņas ar, šķiet, nu jau kašķejiska vēriena remontdarbiem galvaspilsētas centrālajās ielās (vienu bedri aizlāpa, trīs vietā), bet lietus vasaras pēdējo mēnesi pārvērtis gandrīz mūžīgā upē, kas apskalo no visām pusēm, īpaši augšas, Carnikavas nēģi sarosījušies svētkiem. Precīzāk, ne jau nēģi, bet nēģu ēdāji jeb, kā cēli vietējos savā Latvijas ceļojumstāstā dēvē Elīna Kolāte, – cari.

Arī citur viss notiek. Skrundas bijušās militārās pilsētiņas teritorijai beidzot atrasts pielietojums. Un ticu, ka tās raibā un nebūt ne vieglā pagātne neskādēs, – iemūžināta šīs nedēļas SestDienas rakstā, bet vēlāk arī filmā un grāmatā, varbūt pat dos ne tikai vēstures mācību, bet arī iedvesmu kādam mākslas darbam. Jo, jāatzīst, ap to apvītie notikumi, atmiņas un stāsti pilnīgi droši būtu kārtīga Holivudas grāvēja cienīgi.

Viss attīstās arī ap pavasarī daudz piesauktajiem Panamas dokumentiem – nekas nav aizmirsts, noplūdinātā informācija joprojām tiek pētīta un vērtēta, un dažviet tās iespaidā arī par likumu maiņu tiek domāts. Bet, kā SestDienai uzsver viena no galvenajām projekta "vaininiecēm" Mara Kavra, lai darbs vainagotos panākumiem, galvenais ir laba komanda, kur visi tās dalībnieki spēj pārkāpt savam ego lielāka mērķa vārdā. Nu, gluži kā olimpiskajās spēlēs, kur sportistam vienam pašam bez treneru un galu galā arī līdzjutēju atbalsta grūti.

Tāpat ego jāpārkāpj, ja grib veidot savu biznesu. Ko jaunu iesākt nekad nav viegli, taču var palīdzēt labs padoms. Un, kā SestDienai uzsver par jauno uzņēmēju labo krustmāti dēvētā Vita Brakovska, – galvenais ir būt kaut nedaudz izsalkušam. Tas palīdz radošumam, un, ja ir tas, pat riteni var no jauna izdomāt un ar to pelnīt.

Kāds tam visam sakars ar centru, kas minēts virsrakstā, jūs jautāsiet? Pavisam vienkārši. Kāds labs paziņa vasaras skrējienā, kad gribas būt visur un visu paspēt, sastiepa kāju un pēc nogulētas nedēļas mājās atzina – laikam jau vajadzēja apstāties. Un, ja augusta vidū tiešām apstājas (vienalga, piespiedu kārtā vai no brīva prāta), šķiet, esi centrā – ne tikai apkārt esošajiem daudzajiem stāstiem, bet arī krītošo zvaigžņu lietum un mūzikas vibrācijām no dabas un koncertiem. Ja paveiksies, kā bundziniekam Pēterim Lundem, varbūt pat spalvas celsies gaisā, tirpas izskries cauri un asaras būs acīs – no īstenības, kas tajā visā. Un, iedvesmojoties no tā paša Pētera, gribas vēl ieteikt – varbūt pamēģiniet nespēlēt pēc notīm. Lai interesantāk. Un pašam prieks par to, ko dari.

Šīs SestDienas, 19. – 25. augusta, numurā lasiet:

LAIKA MAŠĪNA. Divas Dienas vienā dienā. Pučs beidzās tik ātri, ka 1991. gada 21. augustā nācās izdot divus laikraksta numurus. Otrais – pēcpusdienā – publicēja tikko pieņemto konstitucionālo likumu, kas atjaunoja Latvijas neatkarību de facto. Tagad šis Dienas numurs attēlots likuma ceturtdaļgadsimta jubilejas pastmarkā, kuru prezentēs 21. augustā Saeimā. 

TUVPLĀNĀ. Nespēlē pēc notīm. Tagad mēs pārtiekam no atsevišķām dziesmām – industrija mūzikas klausīšanos padarījusi mazāk vērtīgu, secina The Sound Poets un vēl divu Latvijā pazīstamu grupu bundzinieks Pēteris Lunde. Intervijā SestDienai viņš gan atzīst, ka pats dzīvo ārpus rāmjiem un standartiem, ir laimīgs, ka var pilnu darba dienu veltīt savai sirdslietai, un dalās pārdomās, vai maz ir iespējams apzināti sacerēt hitu.

FOKUSĀ. Skrundas slepenā vistu kūts. Slepenība, bīstamais starojums, arī ballītes un sava paralēlā dzīve – dažādi mīti un nostāsti joprojām apvij kādreizējo PSRS bāzi un militāro pilsētiņu Skrundā. Drīz vien tā atkal tiks nodota armijniekiem – tikai šoreiz tur taps Nacionālo bruņoto spēku bāze.

NEDĒĻA BILDĒS. Caur ērkšķiem uz lauriem. Ko sportistiem nesusi šī nedēļa ne tikai sporta, bet visas pasaules centrā esošajās olimpiskajās spēlēs Rio? SestDiena apkopo pagājušās nedēļas spilgtākos mirkļus bildēs.

AIZKULISES. Nozagts Brazīlijā. Kā ir šīs nedēļas dzīvot Brazīlijā brīžos, kad esi ārpus sporta arēnām, spožiem sportistu sasniegumiem un kritieniem? Māris Zembergs tieši no Rio arī par visu ārpus olimpiskajām kaislībām – zādzībām, (ne)drošību, bīstamajiem Zikas odiem un vietējo satiksmi.

TĒMA. Skandāla aizsāktā lavīna. Panamas dokumentu skandāls, kas izgaismoja neskaitāmu pasaules vareno ēnu darījumus, lēnām aizsācis pārmaiņas ne tikai ārzonu uzņēmumu regulējumā, bet arī žurnālistikā. SestDiena pēta, ko tas mainījis un kur pārmaiņas vēl varētu tikai sākties.

PASAULĒ. Ēdiena izšķērdētāji. Gandrīz 800 miljonu pasaules iedzīvotāju cīnās par katru maltīti, taču citi ik gadu atkritumos izmet pārtikas daudzumu, ar ko pietiktu, lai pabarotu visus badacietējus. To apzinoties un negaidot centralizētu risinājumu, vairākas Eiropas valstis mēģina risināt problēmu pēc saviem ieskatiem.

PORTRETS. Uzņēmēju krustmāte. Ar Robina Huda pieeju un eņģeļa plecu – Vita Brakovska ir tas cilvēks, kas jau iesūnojušu grāmatvedi var iedvesmot idejai par savu biznesu. Ne visiem ir uzņēmēja gēns, bet, ja nepamēģināsi, nekad neuzzināsi, uzskata Vita un ne tikai iesaka izgudrot riteni no jauna, bet var arī parādīt, kā biznesu izveidot tiešām no jebkā.

MĀKSLA. Ģēniji un idioti. Ar jaunu filozofiju ne tikai pret ziloņiem un klauniem, bet arī dzīvi un citām mākslām – tā sevi piesaka laikmetīgais cirks. Ko īsti nozīmē būt cirka māksliniekam XXI gadsimtā, un ko vēl bez brieža ragiem un trikiem var redzēt uz skatuves?

PRIEKŠĀ. Svētki kopīgai radīšanai. Būšana pie dabas uzpilda ar enerģiju, taču iekšēji būt tuvumā ar to jāprot arī ikdienā pilsētā, saka etnomūzikas dziedātāja, kurā rit azerbaidžāņu un latviešu asinis, – Leila Alijeva. No 19. līdz 21. augustam Druvienas pagasta Silmačos viņa piedalīsies pirmajos mūsdienu tautas mūzikas svētkos Radagars. Tur būs skatuve visām debespusēm, stāsta māksliniece.

CEĻOJUMS. Carnikava – 100 neizmantotu nosnaušanās iespēju zeme. Noskaidrot vietu, uz kuru Latvijā nevajag braukt sēņot, izzināt visu par īstajiem un patiesajiem nēģiem, izbaudīt piejūru, dārzus un arhitektūras pērles deviņdesmito stilā un galu galā gremdēties arī pārdomās par mūžību, krustošanos un veciem un jauniem baroniem. To visu var, aizbraucot uz Carnikavu, – vismaz kopā ar Elīnu Kolāti.

KROGS UZ PAPLĀTES. Rūmenes vāgūzī. Aizmaldījies lauku restorānos, Zirnis nolemj, ka tādai vietai jābūt ar laika mašīnas efektu, un nav vīlies, atklājot Café Rūmene, pēc kuras apmeklējuma viņam rodas sajūta, ka varbūt pats labākais Rūmenē jau ir redzēts un nobaudīts. Par desertu olimpiskajā krēma brilē gatavošanas disciplīnā, viņaprāt, zeltu būtu pelnījis tieši šī restorāna pavārs.

SestDienas VAKARIŅAS. Ēdam kopā! Papildu pievienoto vērtību ēdienam dod tā baudīšana pie viena galda kopā ar visiem mājiniekiem, ir pārliecināts kardiologs Vilnis Dzērve. Tā kā pats labprāt izvēlas zivi, arī SestDienas lasītājiem viņš iesaka Līdakas kapu, kura recepte tapusi ar mazdēliem Somijā, kad loms bija svaigs un no mājām vēl šis tas līdzi, un Peldošās salas, kuru galvenais noslēpums – laikā beigt karsēt mērci, lai tā nesavelkas puķēs.

Kā arī PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata