Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šonedēļ SestDienā: Bez mīlestības nedzīvojiet

Visi sūdi atkāpjas, ja ir mīlestība! – pārliecinoši un stingri saka rakstniece Inga Gaile. Un valdība nedrīkst noteikt, ar ko gulēt. Punkts. Kādi gan argumenti vai iebildumi varētu būt pret tik (citējot jau drusku aizmirstus klasiķus) "cietu" pārliecību?

Pieļauju, ka ir un būs, jo kaislības ap abiem dzimumiem, viņu tiesībām, attiecībām, pienākumiem un iespējām pēdējā laikā nerimst – nepieminēt Stambulas konvenciju vairs principā nav iespējams un brīžiem šķiet jau gandrīz nepieklājīgi (re, arī SestDienas redaktora slejā nebūšu bez tā iztikusi, un šīs nedēļas žurnālā tās vārds minēts vairākkārt – varat meklēt un spriest paši, kur atbilstošākā kontekstā). Uz šī fona ne tikai Ingas Gailes tikko iznākušo romānu, bet arī interviju šīs nedēļas SestDienā varētu ieteikt pat kā obligāto literatūru – gluži vienkārši tādēļ, lai atgādinātu, ka stereotipus jau veidojam mēs paši (kaut pieļauju, ka dažiem gan viens, gan otrs šķitīs pārāk provokatīvs vai lecīgs). Jā, ironijas viņai, tāpat kā abām intervētājām māsām Kolātēm, nudien netrūkst, bet tiem, kurus tā aizvaino, varbūt der tā mierīgi ieelpot un paprasīt pašiem sev – kāpēc? Jo nekā radikāla jau patiesībā šajos uzskatos nav, tik tāds spurainums un spītība – sak, pat ja Freidam par to būtu ko teikt, tā es domāju un nebaidos par to skaļi runāt, ja ir iebildumi, pamatojiet!

Ar tādu pašu spītību (vai varbūt gluži citu – nevar jau zināt, vai arī tā sievietēm un vīriešiem mūsdienās nav pavisam atšķirīga), esmu pārliecināta, var noskriet arī maratonu vai piedalīties Eirovīzijā. Vajag tikai jau tīņa gados to apņemties un vēlāk skaidri nospraust sev mērķi. Pa vidu var gan paskriet mucas kostīmā (lai interesantāk), gan lēnām kalt plānus tālākiem un vēl lielākiem sapņiem. Galvenais jau apņēmība – tad pat mazā koka gabaliņā var izveidot rozi ar trīspadsmit sarkankoka lapiņām. Kā to var izdarīt Justa tēvs – un, redz, turpina ar to iedvesmot arī dēlu, kaut tas jau kāpj uz lielām skatuvēm.

Bet, ja gribasspēka nepavisam, nepavisam nav, taču to godu ļoti gribas, aizbrauciet uz Maskavu, kur viltotu ordeni var nopirkt pat tuvējā kioskā. Ja ne vairāk, spilgtus iespaidus – gluži kā mūsu žurnālisti, kuri patlaban tur seko līdzi hokeja lielajām spēlēm, – noteikti gūsiet. Vai vismaz pārliecināsieties, ka katru dienu brokastīs cīsiņus negribat. Tiešā un pārnestā nozīmē. Un ar lielāko prieku atkal gribēsies gan iegriezties pašmāju mežos, gan veldzēties Kannu sarkanā paklāja spozmē. Jo pasaule mums apkārt raiba, gluži kā cilvēki un stāsti, – spēj tik SestDienā visu salikt un izstāstīt.

Šīs SestDienas, 13. - 19. maija, numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Ar Eirovīziju nekas nebeigsies. Gribu apceļot pasauli, bet mājas vienmēr būs šeit, saka šā gada Latvijas pārstāvis Eirovīzijas dziesmu konkursā Justs Sirmais. Ikdienā viņš pārvietojas gan ar skrituļdēli, gan auto un SestDienai stāsta ne tikai par konkursu, bet arī lielajiem nākotnes plāniem, kas jau skaidri iezīmēti.

SestDienas SALONS. Puikas neraud, meitenes nebauda. Par kleitām, seksu, mīlestību, dusmām un varu. Savulaik stiprās sievietes lomu rakstniece Inga Gaile nav gribējusi, tomēr tagad kļuvusi par galveno Latvijas feministi un sarunā ar SestDienu, ironizējot par politiķu idejām, pavisam nopietni uzsver – visi sūdi atkāpjas, ja ir mīlestība.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai Latvijai jāpievienojas Stambulas konvencijai? Par un pret – juriste un Latvijas pārstāve Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta Ekspertu forumā Dace Kavasa un Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (NA).

DIENASGRĀMATA. Maratonista piezīmes. To, ka kaut kad noskries maratonu, Kaspars Vendelis apņēmies vēl pusaudža vecumā. Pirmais garais, bet nenopietnais skrējiens bijis mucas kostīmā Francijā, bet nu jau viņš sevi sauc par pilntiesīgu maratonistu – aiz muguras jau vairāki. SestDiena ieskatās maratonista dienasgrāmatā – ne tikai par to, cik grūti vai viegli uzlabot savu fizisko formu, bet arī kādas izjūtas un domas pavada gatavošanos garajam skrējienam.

CEĻOJUMS. Maskavas iespaidi, hokeja čempionātam sākoties. Nopirkt viltotu kara veterāna ordeni? Lūdzu, tuvējā kioskā. Papusdienot, vērojot kādas valstsvienības hokeja treniņu? Lūdzu. Atpazīt īstu maskavieti? Tas jau grūtāk. SestDiena stāstos un bildēs par pirmajiem iespaidiem no Krievijas un pasaules čempionāta hokejā.

PASAULĒ. Kā ietikt pasaules kino galvenajā – Kannu – festivālā, kura spēkos ir neatgriezeniski mainīt katra režisora karjeru? Dita Rietuma reportāžā no Kannām par gaidāmo prestižajā festivālā šogad, zvaigznēm un talantiem, kas jau gozējas sarkano paklāju spozmē.

PRIEKŠĀ. Vainīgs, ka laimīgs. Dejotprieks dod vairāk enerģijas, saka iemīļotais Latvijas lepnuma balvas ieguvējs un šova Dejo ar zvaigzni dalībnieks Mārtiņš Oliņš. Viņa jaunākais veikums – dalība deju uzvedumā Vainīga, kas pavisam drīz būs skatāms Zunda dārzā. Izrāde, protams, būs par attiecībām; SestDienai viņš atzīst, ka diezgan līdzīgu stāstu varētu "salasīt" par sevi.

TĒMA. No zemes izskatās labāk. Dramatisks meža platību samazinā-jums – tika seci-nāts šā gada 12. februāra SestDienas rakstā Zaļā jūdze jeb Kā Latvija līdz 22. vietai vides topā tika. Raksts analizēja Jeila Universitātes zinātnieku ik pārgadus prezentēto pētījumu par vides kvalitāti pasaulē. Nav grūti iedomāties, ka mežzinātniekus šādi pētījuma rezultāti vienaldzīgus neatstāj, tāpēc mežzinātnes institūts Silava piedāvāja SestDienai ieskatu meža monitoringā, uzsverot – nacionālā meža inventarizācija to neapstiprina.

KINO. Stāsti pašiem par sevi jeb Caur mākslu par aktuālo. No austrumeiropiešiem Īrijā līdz bēgļiem no Sīrijas. Migrācijas viļņi pēdējos gados ir bijuši un ir aktuāls jautājums visā Eiropā, kas izraisa ne tikai politiskas diskusijas, bet agrāk vai vēlāk savu nostāju liek definēt ikvienam – vienalga, kurā pusē viņš atrastos. Paskatīties uz to plašāk arī Latvijas skatītājus ar īpašu filmu programmu aicina kino.

KROGS UZ PAPLĀTES. Smaržo pa gabalu jeb Jauni apvāršņi gurmāniem. Ātrās ēdināšanas restorānu Gvatar Bolderājā, pie katoļu baznīcas, atradis ar degunu un visas interjera zvaigznes atdevis tā saimnieka bārdai, Zirnis secina, ka uz kebabnīcu jādodas ar draugu, jo viens pats pārēdīsies – viss tik garšīgs, ka nevar atrauties. Tā nu ceļojumam uz Bolderāju nākusi klāt gastronomiskā dimensija.

SestDienas VAKARIŅAS. Vienkārši un smaržīgi. Kaut virtuvē pati sevi atzīst par burta kalpu, dziedātāja Aija Vītoliņa uzsver, ka gatavo ar prieku un labprāt sarīko jautras vakariņas draugiem ar dziesmām un dejām. SestDienas lasītājiem viņa iesaka ingverkēksiņus ar kļavu sīrupu, kuru gatavošana ir vienkārša un smaržīga, un Draugu zupu, kur svarīgākais ir process – visi sanāk, kopā šķērē dārzeņus, klausās mūziku, jautri sarunājas, beigās visu apēd un ir laimīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Jumta svētki

SestDiena pirms 30 gadiem rakstīja...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata