Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kāpēc policijas ziņojumos nav zilumu

Valoda ir nebeidzams prieka avots. Sakiet, ko gribat, bet daudzās vārdu spēles, lietojuma nianses, konteksts, neveiklības, sacītā izteiksme un zemteksti – nu, tīrākā izklaide un sajūsmas mirkļi!

Sevišķi, ja tas viss apkopots vienuviet un ļauj visam citam pa vidu vēl ieraudzīt arī plašāku ainu – par to, kas mums ikdienā svarīgi, kas nesen kā nācis klāt un bijis jānosauc vārdos.

Atzīšu arī, ka no gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu vācelītes ne vienreiz vien esmu aizguvusi kādu, manuprāt, lielisku jaunvārdu – pat ja oficiāli atzīts tas netiek, nereti ir trāpīgs un ikdienu bagātinošs, gluži vienkārši ļaujot beidzot nosaukt lietas īstajos vārdos.

"Valoda dzīvo savā nodabā, un varbūt tas ir pat labi," sarunā ar SestDienu saka valodnieks Andrejs Veisbergs. Tomēr jautājums, kāpēc jāsaka "hematoma", nevis "zilums", paliek uz katra paša sirds jeb – šajā gadījumā varbūt var teikt – valodapziņas.

Protams, runājot par valodu, grūti izvairīties no politikas. Atskatoties uz aizvadīto gadu, vārdos un nevārdos tas redzams spilgtāk nekā jebkad. Vēl mazliet spēlējoties ar vārdiem un salīdzinājumiem, varētu pat teikt, ka pērnā gada nevārda gods politikā jāpiešķir Saskaņai. Un, lai gan tās ilgstošais līderis Jānis Urbanovičs pats pieteicās partijas neveiksmi vēlēšanās personificēt, tomēr jāatzīst: nav jau viss tik vienkārši. Tas, vai šis politiskais spēks celsies no pelniem, vai no tā dzims kāds cits fēnikss, pagaidām ir atklāts jautājums. Ar politiku saistītajiem to, protams, būs interesanti vērot, bet valodniekiem – jau tagad, šķiet, daži vārdi iegājušies, kas drusku tā kā iezīmē šīs partijas likteni (kaut tad jau vēl redzēs, kurš vārds šajā gadījumā būs tas atbilstošākais).

Interesanti, protams, arī būtu, ja kāds no Eirovīzijas topošajiem dalībniekiem reiz visus gada vārdus un nevārdus sarindotu dziesmā – atsaucoties uz latviešu klasiķu darbiem, šķiet, varena ziņģe vismaz uz četrdesmit četriem pantiem varētu sanākt.

Bet, arī kamēr tādas vēl nav, jau šonedēļ varēs novērtēt estrādes mākslinieku ikgadējo devumu. Kas tajā kritizējams, kas atzīmējams par labu vai vismaz cerīgu esam? Par to pārdomās šoreiz dalās Uldis Rudaks. Bet, vēl runājot par latviešu valodas stiprajām pusēm, Veisbergs uzsver precizitāti. "Latviešu valoda ir ļoti konkrēta. Tulkojot tā bieži vien ir problēma, nekonkrētais angļu vārds un latviešu konkrētais," viņš saka. Atzīšu, man tas kaut kā ļoti patīk – doma, ka valoda no mums pieprasa precizitāti. Tā teikt – bez liekas ūdens liešanas ikdienā.

Tā labprāt vēl te parunātu par lētiņiem un brīvkrāniem, griboto un džampučiem. Jo vēl otrs secinājums no pērnā gada latvja-vidējā izteiku apkopojuma: kas vienam gada vārds, citam – nevārds. Vai par to vērts strīdēties? Labāk jau laikam vispirms vienkārši pamanīt un atcerēties – kaut vai tādēļ, lai kādā jaukā dienā kādu iepriecinātu, viņam tāpat vien pajautājot: "Un kad jūs pēdējo reizi bijāt gidotā tūrē uz čuhņu?"

Šīs nedēļas, 3.-9. februāra, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Latviešu valoda lielajos vējos

Valodnieks Andrejs Veisbergs par Krievijas agresijas pavērto iespēju logu, lielāko apdraudējumu latviešu valodai un par to, kurā valodā vieglāk runāt par seksu

NACIONĀLIE DĀRGUMI. Spēka dusa čuhņā

SestDiena publicē ne tikai žūrijas izraudzītos gada vārdus, nevārdus un spārnotos teicienus, bet arī iesūtītos šo titulu pretendentus, kas laurus šoreiz neplūca. Dažos gadījumos gan nav īsti skaidrs, vai iesūtītais drīzāk pretendē uz gada vārda vai nevārda statusu – tas tad jāizlemj katram pašam

POLITIKA. Nesaskaņas izrāde

Ilgstoši parlamenta lielākā partija Saskaņa pēdējās vēlēšanās nepārvarēja 5% barjeru. Vai ir dzīve ārpus Saeimas un kā to vadīt? To SestDiena centās noskaidrot, dodoties uz it kā lielākajiem jebkuras partijas svētkiem – kongresu

PASAULĒ. Amerikas šaujamieroču lāsts

Tikai janvārī vien ASV jau piedzīvotas 52 masu apšaudes, un kopumā nošauto cilvēku skaits mēneša laikā sasniedz gandrīz 3,6 tūkstošus. Šāda situācija lielvalstī turpinās jau gadiem, bet risinājums joprojām nav atrasts

TĒMA. Vēl ir, kur tiekties

Eirovīzijas nacionālajā atlasē Supernova 2023 drīz tiks izraudzīts mūsu šīgada pārstāvis starptautiskajam dziesmu konkursam maijā. Kā vienmēr – vajag tādu, kurš spēj apburt ne tikai latviešus. Bet ko īsti tas nozīmē?

LAIKA MAŠĪNA. Cīņā par balsstiesībām

Pirms 105 gadiem britu sievietēm pirmo reizi tika ļauts balsot parlamenta vēlēšanās. Tiesa, ne visām – vien tām, kuras bija vecākas par 30 gadiem un kurām (vai viņu laulātajiem draugiem) piederēja kāds nekustamais īpašums

IZPĒTĪTS. Arī skriešana spēj izraisīt atkarību

Ja fiziskas aktivitātes tiek liktas lietā, lai nebūtu jādomā par dzīves grūtībām, atkarības risks pieaug

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata