Mazsālīta zivtiņa svaigos salātos
Gardums visiem zivju mīļotājiem, turklāt īsteni pavasarīgs – piestāvēs gan brīvdienu brokastīm uz balkona, gan vakara ballītei dārza svētkos.
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegli
Sastāvdaļas:
- 200–300 g svaigas zivs filejas (man bija palija, bet var arī citu, ko var ēst mazsālītu, - lašveidīgās zivis, zandartu u. c.)
- sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
- 1 vidējs, stingrs tomāts
- 1 avokado
- 1 mazs sarkanais sīpols
- pāris šķēlīšu marinētu halapenjo piparu
- saišķītis kinzas
- svaigi spiesta sula no ½ laima
- šļuka labas olīveļļas
Izcili garšo uz kraukšķīgas, svaigas maizītes, un pamēģiniet arī ar rupjmaizi!
Gatavošana:
1. Zivs fileju sagriež plānās šķēlītēs, izkārto uz šķīvja un pārkaisa sāli, piparus, kā arī viegli pārslaka ar laima sulu.
2. Tomātu un avokado sagriež mazos, vienādos kubiņos, sīpolu ļoti smalki sakapā, tāpat arī marinētos halapenjo. Kinzu sīki sagriež.
3. Visu sakapāto ber bļodā, piespiež sulu no pusītes laima, pielej šļuku olīveļļas, samaisa. Pieber sāli un piparus pēc garšas.
4. Svaigos salātus liek uz zivs šķēlītēm un pasniedz galdā.
Krāsnī cepta zivs ar lakšiem un kartupeļiem
Ir klāt lakšu sezona – tā ir gana īsa, kamēr lakšu lapiņas vēl maigas un nav pāraugušas. Ar savu ķiploku aromātu lakši ir tiešām interesanti garšaugi un, manuprāt, ļoti labi sader ar zivi.
Pagatavošanas laiks: 45 minūtes
Daudzums: 2 ēdājiem
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 1 vesela, ķidāta zivs (ap 800 g–1 kg), man bija
- Arktikas palija
- 30 g sviesta
- saišķītis lakšu
- 3 nelieli, vārīti kartupeļi (bez mizas)
- ½ mocarellas bumbas
- 1 tējk. mārrutku
- sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
- 3 šķēlītes citrona un mazliet arī sulas
- saujiņa mandeļu skaidiņu
Mocarellas sieru var aizstāt ar citu sieru vai arī krēmsieru.
Gatavošana:
1. Zivi nosusina ar virtuves papīra dvieļiem, ierīvē no ārpuses un iekšpuses ar šķipsnu sāls, viegli pārslaka ar citrona sulu un liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru.
2. Vārītos kartupeļus saspaida ar dakšiņu, pievieno mārrutkus un sīki saplucinātu pusi no mocarellas bumbas. Pieber arī ēdamkaroti sakapātu lakšu, sāli, piparus un visu samaisa. Masu pilda zivs vēderā, maliņas sasprauž ar pāris zobu bakstāmajiem kociņiem.
3. Mīkstu sviestu samīca ar divām trim ēdamkarotēm sakapātu lakšu un šķipsnu sāls. Šo maisījumu vienmērīgi izsmērē uz zivs. Uzliek arī trīs citrona šķēlītes.
4. Šauj 200 grādos un cep pusstundu. Dekorē ar sviestā zeltaini apceptām mandeļu skaidiņām.