Karijs ar zivi un dārzeņiem kokospienā
Garšīgs un sātīgs ēdiens, kas, pateicoties kokospiena tumīgumam, turklāt ir arī patīkamā konsistencē. Tiklab piemērots pamatēdienam kopā ar rīsiem, cik viens pats, bez papildu piedevām. Pievienotā vērtība – labi garšo arī atdzisis!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2 - 3 porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegli
Sastāvdaļas:
- 1 paliela baltās zivs fileja (ap 300 g, man bija saldēta tilapija)
- mazliet citrona sulas
- sviests un eļļa cepšanai
- 1 puravs (baltā daļa)
- 1 šalotes sīpols
- 2 ķiplokdaiviņas
- krietna šķipsna rupji maltu koriandra sēklu
- 2 tējk. sarkanās karija pastas (Āzijas produktu stendos lielveikalos varat meklēt red curry paste)
- 2 vidēji kartupeļi
- 1 sarkanā paprika
- 1 kārba (400 g) kokospiena
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- kinza pasniegšanai
Koriandra sēklas iesaku saberzt ar piestu, jo tā var dabūt vēlamo parupjo struktūru, kad ēdot ik pa laikam sanāks uzkost kādam graudiņam un sajust garšvielas īpašo noti.
Pagatavošana:
1. Zivs fileju nosusina, sagriež nelielos gabaliņos un pārslaka ar citrona sulu. Noliek maliņā.
2. Sīpolu sīki sakapā, ķiplokdaivas arī, bet purava gaišo kāta daļu sagriež plānās ripiņās. Pannā sakarsē sviestu un eļļu un liek visu cepties. Maisot apcep, līdz puravi pusmīksti un sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi.
3. Pievieno karija pastu un rupji samaltas koriandra sēklas (vislabāk saberzt piestā), samaisa un liek klāt arī sīkos kubiņos sagrieztus kartupeļus. Maisot pāris minūšu apcep, tad uzlej ūdeni (lai tikko nosedz) un uz nelielas uguns zem vāka pasutina, līdz kartupeļi ir pusmīksti.
4. Kad ūdens izvārījies, pievieno sīkos kubiņos sagrieztu papriku, pāris minūšu maisot apcep. Lej klāt kokospienu, pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus pēc garšas, kā arī pieliek citrona vai laima sulu pēc garšas. Ļauj visam uzvārīties.
5. Pievieno malā atliktos zivs gabaliņus, apmaisa, uzliek vāku un uz pavisam mazas uguns atstāj pāris minūšu, līdz zivs izkarst cauri un ir gatava.
Olu nūdeles ar dārzeņiem vokā
Elementāri, mīļie! Nav nekā vienkāršāka par gatavošanu vokpannā, bet labā ziņa ir tāda, ka pat šādas pannas neesamība neko netraucē – šis ēdiens tikpat labi sanāks arī parastā pannā.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: ātri un lieliski
Sastāvdaļas:
- 100–120 g olu nūdeles
- 1 puravs (gaišā kāta daļa)
- mazliet sezama eļļas cepšanai
- 1 sarkanā paprika
- 1 maza brokoļa galviņa
- 2 olas
Mērcei:
- 3 ķiplokdaiviņas
- 2 ēd. k. grauzdētu sezama sēklu eļļas
- 2 ēd. k. sojas mērces
- 2 ēd. k. austeru mērces
Ja nav austermērces, var piešaut mazliet zivju mērces, kā arī hoisin mērci, bet nebūs slikti arī tad, ja iztiksiet tikai ar sojas mērci un sezama eļļu.
Pagatavošana:
1. Olu nūdeles liek bļodā un pārlej ar verdošu ūdeni, lai nosedz. Atstāj piecas minūtes savilkties, ik pa laikam pārcilājot ar dakšiņu. Tad nokāš sietā un noliek pa rokai.
2. Brokoļa galviņu sadala mazās rozetītēs, kāta daļu sakapā sīkāk un pārlej ar verdošu ūdeni. Pēc divām minūtēm ūdeni nolej, nodušo blanšētos brokoļus ar aukstu ūdeni un nokāš sietā.
3. Pagatavo mērci: bļodā lej pa divām ēdamkarotēm sojas mērces, austermērces un sezama eļļas, piespiež ar spiedni ķiplokdaivas un visu rūpīgi samaisa. Noliek maliņā.
4. Vokpannu sakarsē, ielej mazliet sezama eļļas un vispirms apcep plānās pusripiņās sagrieztus puravus un sīkos kubiņos vai strēmelēs sagrieztu papriku. Tad šos pabīda uz malām un apcep nokāstās olu nūdeles. Visu samaisa, pievieno arī brokoļus.
5. Tad pa vienai piesit abas olas, nepārtraucot maisīšanu. Visbeidzot iemaisa sagatavoto mērci, un ir gatavs! Pasniedz ar zaļajiem lociņiem.