Panētas salvijas lapas
Šī ir vienkārši pagatavojama uzkoda, ar kuru varētu pārsteigt konservatīvākus ciemiņus! Glāze vīna piestāv, bet, protams, nav obligāta. Ja nu tomēr, iesaku kādu pussausu, augļainu balto vai tumīgu sarkano. Piedevās piestāvēs arī kāds izsmalcināts siera gabaliņš, olīvas un svaigi zaļie salāti.
1 stunda+ 10 minūšu / 30 lapu / elementāri
Sastāvdaļas
- 150 g miltu
- 250 ml piena
- 1 ola sāls
- 30 svaigu salvijas lapu
- 2 ēd. k. olīveļļas
Gatavošana
1. Miltus samaisa ar pienu viendabīgā mīklā (bez kunkuļiem) un noliek maliņā uz stundiņu, lai iebiezinās.
2. Miltu mīklā iekuļ olu un pieber sāli, kārtīgi izmaisa.
3. Pannā sakarsē olīveļļu, salvijas lapas pa vienai apmērcē mīklā un apcep zeltaini brūnas.
4. Apceptās salvijas lapas izliek uz virtuves papīra dvieļiem, lai nosusinātu lieko eļļu. Gatavs!
Visgaršīgākās ceptas lapas ir uzreiz pēc apcepšanas, kamēr vēl nav zaudējušas kraukšķīgumu.
Jērgaļas kotletītes ar salviju vīna mērcē
Garšīgas un vasarai piestāvošas kotletītes: jēra gaļa ar savu īpašo noti, salvija ar savu un pievienotais vīns kā punkts uz i! Manuprāt, piedevās ļoti labi der rīsi vai krāsnī ceptas jaunās saknītes (burkāni, bietes u. c.), kā arī zaļi salāti, jo, kā zināms, gaļu ēst ar salātiem ir veselīgāk nekā bez.
20 minūšu / 7 kotletes / nav grūtu momentu
Sastāvdaļas
- 500 g maltas jērgaļas
- 20 g cietā siera (parmezāns, Grana Padano u. tml.)
- 20 g mīksta sviesta
- 6 vidēja izmēra svaigas ārstnieciskās salvijas lapas
- sāls un svaigi malti melnie pipari
- pēc garšas ķiplokdaiviņa
- 100 ml stipra vīna (Marsalas, šerijs, portvīns u. tml.)
Gatavošana
1. Malto gaļu liek bļodā, pievieno mīkstu sviestu un smalki rīvētu cieto sieru. Salvijas lapas sakapā sīkās strēmelītēs un arī pieber gaļai.
2. Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus, kā arī, ja vēlas, ar spiedni piespiež ķiplokdaiviņu. Visu rūpīgi samīca.
3. Ar samitrinātām rokām izveido septiņas nelielas kotletītes un cep sakarsētā pannā no abām pusēm zeltaini brūnas. Tā kā gaļas masā jau ir sviests, papildu eļļu nevajag, bet, ja liekas, ka vajag, mazliet var.
4. Kad kotletes apceptas no abām pusēm brūnas, nogriež mazu uguni un vēl kādas piecas līdz septiņas minūtes tās pasautē zem vāka. Tad pielej vīnu un vēl mazliet ļauj pavārīties, lai mērcīte viegli iebiezinās.
Ja nav vai negaršo jērgaļa, var izmantot arī liellopu vai teļa malto gaļu.