Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Salvija interesantā

Zināma kā labs ārstniecības augs, taču man ir aizdomas, ka latvieši ne pārāk daudz izmanto salviju ēdienos. Iesaku to beidzot pamēģināt! Salvijai piemīt īpatnējs, viegli rūgtens aromāts un spēcīga smarža. Šoreiz svaiga salvija jērgaļas bumbiņās un interesanta uzkoda vasaras vakariem dārza svētkos.

Panētas salvijas lapas

Šī ir vienkārši pagatavojama uzkoda, ar kuru varētu pārsteigt konservatīvākus ciemiņus! Glāze vīna piestāv, bet, protams, nav obligāta. Ja nu tomēr, iesaku kādu pussausu, augļainu balto vai tumīgu sarkano. Piedevās piestāvēs arī kāds izsmalcināts siera gabaliņš, olīvas un svaigi zaļie salāti.

1 stunda+ 10 minūšu / 30 lapu /  elementāri 

Sastāvdaļas 

  • 150 g miltu
  • 250 ml piena
  • 1 ola sāls
  • 30 svaigu salvijas lapu
  • 2 ēd. k. olīveļļas

Gatavošana 

1. Miltus samaisa ar pienu viendabīgā mīklā (bez kunkuļiem) un noliek maliņā uz stundiņu, lai iebiezinās.

2. Miltu mīklā iekuļ olu un pieber sāli, kārtīgi izmaisa.

3. Pannā sakarsē olīveļļu, salvijas lapas pa vienai apmērcē mīklā un apcep zeltaini brūnas.

4. Apceptās salvijas lapas izliek uz virtuves papīra dvieļiem, lai nosusinātu lieko eļļu. Gatavs!

 

Visgaršīgākās ceptas lapas ir uzreiz pēc apcepšanas, kamēr vēl nav zaudējušas kraukšķīgumu.


Jērgaļas kotletītes ar salviju vīna mērcē

Garšīgas un vasarai piestāvošas kotletītes: jēra gaļa ar savu īpašo noti, salvija ar savu un pievienotais vīns kā punkts uz i! Manuprāt, piedevās ļoti labi der rīsi vai krāsnī ceptas jaunās saknītes (burkāni, bietes u. c.), kā arī zaļi salāti, jo, kā zināms, gaļu ēst ar salātiem ir veselīgāk nekā bez.

20 minūšu / 7 kotletes /  nav  grūtu momentu 

Sastāvdaļas 

  • 500 g maltas jērgaļas
  • 20 g cietā siera (parmezāns, Grana Padano u. tml.)
  • 20 g mīksta sviesta
  • 6 vidēja izmēra svaigas ārstnieciskās salvijas lapas
  • sāls un svaigi malti melnie pipari
  • pēc garšas ķiplokdaiviņa
  • 100 ml stipra vīna (Marsalas, šerijs, portvīns u. tml.)

Gatavošana 

1. Malto gaļu liek bļodā, pievieno mīkstu sviestu un smalki rīvētu cieto sieru. Salvijas lapas sakapā sīkās strēmelītēs un arī pieber gaļai.

2. Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus, kā arī, ja vēlas, ar spiedni piespiež ķiplokdaiviņu. Visu rūpīgi samīca.

3. Ar samitrinātām rokām izveido septiņas nelielas kotletītes un cep sakarsētā pannā no abām pusēm zeltaini brūnas. Tā kā gaļas masā jau ir sviests, papildu eļļu nevajag, bet, ja liekas, ka vajag, mazliet var.

4. Kad kotletes apceptas no abām pusēm brūnas, nogriež mazu uguni un vēl kādas piecas līdz septiņas minūtes tās pasautē zem vāka. Tad pielej vīnu un vēl mazliet ļauj pavārīties, lai mērcīte viegli iebiezinās.

Ja nav vai negaršo jērgaļa, var izmantot arī liellopu vai teļa malto gaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata