Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Pikniku prieks

Turpinām garšīgo mēnesi. Siltais laiks Lieldienās un vēl pēc tam visiem darījis priecīgāku skatu uz dzīvi, un turklāt – ar to ir klāt arī pikniku sezona! Pikniks ir viena jauka padarīšana, tāpēc šī noteikti nebūs pēdējā reize, kad piedāvājam kaut ko garšīgu apēšanai pie dabas.

Siermaizītes dažādām gaumēm

Garšīgas? Ļoti! It kā varētu šķist, kas tad tur tāds, ceptas siermaizītes, tomēr – ir vairāki piegājieni, kā tās pagatavot. Šajā receptē īpašais ir divreizējā iešaušana krāsnī, kā rezultātā maizītes sanāk kraukšķīgas un savu kraukšķīgumu saglabā arī pēc tam, kad ietītas folijā un paņemtas līdzi piknikā. 

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Daudzums: 2 sātīgas maizītes

Sarežģītības pakāpe: viegli

Sastāvdaļas:

  • 1 neliela maizīte (man bija mazā ciabatta ar sēklām)
  • gabaliņš sviesta
  • tomātu mērce (vēlams, pašvārīta)
  • 1 mocarellas bumba
  • mazliet rīvēta puscietā siera (man bija Čedaras)
  • pāris salami desas šķēļu
  • 2 sparģeļi (novārīti sālsūdenī pāris minūšu)
  • 1 šķēle kūpinātas karbonādes

Maizīšu topingus var variēt – lieliski derēs, piemēram, šampinjoni, pikantā čorizo desa u. c. 

Pagatavošana:

1. Maizīti pārgriež gareniski uz pusēm un devīgi apsmērē ar sviestu. Liek 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep piecas sešas minūtes.

2. Ņem no krāsns laukā, apsmērē ar tomātu mērci. Mocarellas bumbu sagriež šķēlēs un izkārto uz abām maizēm.

3. Uz vienas maizītes liek desas šķēles, uz otras sālsūdenī novārītus, uz pusēm pārgrieztus sparģeļus pamīšus ar strēmelēs sagrieztu karbonādi.

4. Abām maizītēm pārkaisa rīvēto puscieto sieru un šauj atkal krāsnī. Šoreiz cep 10–12 minūšu, līdz siers izkusis un skaisti sācis burbuļot. Uz desu maizes asāku garšu cienītājiem labi patiks arī marinētu halapenjo piparu ripiņas.

 

Grilētas paprikas un valriekstu smēriņš

Tā kā mērce, tā kā kas – grūti piemeklēt īsto apzīmējumu, bet vai gan tas ir svarīgi? Galvenais, ka garšīgi. Iesaku uz grauzdētām maizītēm, pie grilētas gaļas vai zivs, bet vienkāršākajā piknika variantā – ar grissini standziņām, kuras ir ērti paņemt līdzi un ar kurām var labi paņemt mērcīti.

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (plus paprikas apgriēšanas laiks)

Daudzums: neliela burciņa

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • 2 oranžās paprikas (var arī citā krāsā)
  • 1 ēd. k. olīveļļas
  • 50 g valriekstu kodolu
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • ½ tējk. kaltētu čili pārslu
  • ½ tējk. sāls
  • 1 ēd. k. citrona sulas
  • 1 ēd. k. sezama sēklu
  • ½ tējk. kumīna sēklu
  • šķipsniņa kaltēta timiāna
  • svaigs koriandrs jeb kinza (ja vēlas)

Sātīgākam variantam var pievienot (sablendēt kopā) arī mazo kārbiņu turku zirņu vai pupiņu.

Pagatavošana:

1. Papriku iztīra no sēklām un sagriež ceturtdaļās. Liek bļodā, aplaista ar olīveļļu un ar rokām apmaisa, lai viss ieeļļojas.

2. Eļļaino papriku liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 15–20 minūtēm, līdz paprikas miziņa apdeg. 

3. Papriku atdzesē, novelk mizu un liek blendējamā traukā. Pieber garšvielas, sadrupinātus valriekstu kodolus, rupji sakapātu ķiplokdaiviņu, piestā sasmalcinātas kumīna sēklas, iepriekš sausā pannā viegli apgrauzdētas sezama sēklas. Visu sablendē.

4. Pagaršo, pievieno svaigi spiestu citrona sulu un, ja vēlas, pieblendē klāt arī svaigu koriandru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Un balvu saņem...

Spēlmaņu nakts kaislības reizi gadā uzsit augstāko vilni – pagājušās sezonas laureātu vārdus atklās sestdien Valmieras teātrī.

Pēda nācijas pašapziņai

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (42) pēc valsts svētkiem aicina mazāk koncentrēties uz to, cik zaļa zāle ir aiz sētas, un vairāk rūpēties pašiem par savu vidi. Gan ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata