Siermaizītes dažādām gaumēm
Garšīgas? Ļoti! It kā varētu šķist, kas tad tur tāds, ceptas siermaizītes, tomēr – ir vairāki piegājieni, kā tās pagatavot. Šajā receptē īpašais ir divreizējā iešaušana krāsnī, kā rezultātā maizītes sanāk kraukšķīgas un savu kraukšķīgumu saglabā arī pēc tam, kad ietītas folijā un paņemtas līdzi piknikā.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Daudzums: 2 sātīgas maizītes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Sastāvdaļas:
- 1 neliela maizīte (man bija mazā ciabatta ar sēklām)
- gabaliņš sviesta
- tomātu mērce (vēlams, pašvārīta)
- 1 mocarellas bumba
- mazliet rīvēta puscietā siera (man bija Čedaras)
- pāris salami desas šķēļu
- 2 sparģeļi (novārīti sālsūdenī pāris minūšu)
- 1 šķēle kūpinātas karbonādes
Maizīšu topingus var variēt – lieliski derēs, piemēram, šampinjoni, pikantā čorizo desa u. c.
Pagatavošana:
1. Maizīti pārgriež gareniski uz pusēm un devīgi apsmērē ar sviestu. Liek 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep piecas sešas minūtes.
2. Ņem no krāsns laukā, apsmērē ar tomātu mērci. Mocarellas bumbu sagriež šķēlēs un izkārto uz abām maizēm.
3. Uz vienas maizītes liek desas šķēles, uz otras sālsūdenī novārītus, uz pusēm pārgrieztus sparģeļus pamīšus ar strēmelēs sagrieztu karbonādi.
4. Abām maizītēm pārkaisa rīvēto puscieto sieru un šauj atkal krāsnī. Šoreiz cep 10–12 minūšu, līdz siers izkusis un skaisti sācis burbuļot. Uz desu maizes asāku garšu cienītājiem labi patiks arī marinētu halapenjo piparu ripiņas.
Grilētas paprikas un valriekstu smēriņš
Tā kā mērce, tā kā kas – grūti piemeklēt īsto apzīmējumu, bet vai gan tas ir svarīgi? Galvenais, ka garšīgi. Iesaku uz grauzdētām maizītēm, pie grilētas gaļas vai zivs, bet vienkāršākajā piknika variantā – ar grissini standziņām, kuras ir ērti paņemt līdzi un ar kurām var labi paņemt mērcīti.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (plus paprikas apgriēšanas laiks)
Daudzums: neliela burciņa
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 2 oranžās paprikas (var arī citā krāsā)
- 1 ēd. k. olīveļļas
- 50 g valriekstu kodolu
- 1 ķiplokdaiviņa
- ½ tējk. kaltētu čili pārslu
- ½ tējk. sāls
- 1 ēd. k. citrona sulas
- 1 ēd. k. sezama sēklu
- ½ tējk. kumīna sēklu
- šķipsniņa kaltēta timiāna
- svaigs koriandrs jeb kinza (ja vēlas)
Sātīgākam variantam var pievienot (sablendēt kopā) arī mazo kārbiņu turku zirņu vai pupiņu.
Pagatavošana:
1. Papriku iztīra no sēklām un sagriež ceturtdaļās. Liek bļodā, aplaista ar olīveļļu un ar rokām apmaisa, lai viss ieeļļojas.
2. Eļļaino papriku liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un šauj 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 15–20 minūtēm, līdz paprikas miziņa apdeg.
3. Papriku atdzesē, novelk mizu un liek blendējamā traukā. Pieber garšvielas, sadrupinātus valriekstu kodolus, rupji sakapātu ķiplokdaiviņu, piestā sasmalcinātas kumīna sēklas, iepriekš sausā pannā viegli apgrauzdētas sezama sēklas. Visu sablendē.
4. Pagaršo, pievieno svaigi spiestu citrona sulu un, ja vēlas, pieblendē klāt arī svaigu koriandru.