Vienkāršā brokoļu krēmzupa ar kraukšķi
Pati zupa tiešām ļoti vienkārši pagatavojama, un arī kraukšķis nav nekas sarežģīts – patiesībā ir divi kraukšķi, no kuriem viens ir gardi maizes grauzdiņi, bet otrs – blanšētas svaigu brokoļu rozetītes. Īsti pavasarīgi!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2 porcijas
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta
Sastāvdaļas:
- 1 šalotes sīpols
- 250 g brokoļa
- 30 g sviesta
- 0,5 l dārzeņu buljona
- sāls un pipari pēc garšas
- 20 g svaigā krēmsiera
- maizes grauzdiņi (recepti skatīt padomā!)
Maizes grauzdiņus gatavo šādi: maizes šķēles sagriež kubiņos, pārlaista ar olīveļļu, pārkaisa sāli un oregano, apmaisa, izlīdzina cepešpannā un cep 160 grādos cepeškrāsnī 15 minūšu, līdz tie ir brūni zeltaini.
Pagatavošana:
1. Sīpolu sīki sakapā. Brokoli sadala rozetītēs, resno kātu arī var izmantot, bet tikai tad, ja nav sīksts, – tad to sīki sagriež.
2. Katlā izkausē sviestu un apcep sīpolus, līdz tie caurspīdīgi. Pielej karstu buljonu, noregulē nelielu uguni un liek buljonā vārīties brokoļus.
3. Pēc trim minūtēm izņem pāris brokoļu rozetīšu – tās paredzētas zupas dekorēšanai pie pasniegšanas (izņemot laikus, brokoļi saglabās zaļo krāsu un arī nelielu kraukšķīgumu). Pārējie brokoļi paliek katlā un vārās vēl piecas minūtes.
4. Zupu sablendē, iemaisa svaigo krēmsieru, sāli un piparus pievieno pēc garšas. Pasniedz ar malā atliktajām brokoļu rozetītēm un maizes grauzdiņiem.
Citronu krēma lemon curd variācija
Pazīstams kā angļu brokastu smēriņš, lemon curd ir kaut kas tāds, ko arī latviešu virtuvēs vajadzētu ja ne ieviest uz palikšanu, tad vismaz pamēģināt. Īpaši jau šajā periodā, kad ziemu nomaina pavasaris, viss vēl tāds puspelēks… Citronu krēms iedos spirgtumu!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: patīkama izmēra burciņa
Sarežģītības pakāpe: samērā viegli
Sastāvdaļas:
- 60 g sviesta
- 220 g cukura
- 3 olas
- 2 tējk. norīvētas citrona miziņas
- 6 ēd. k. svaigi spiestas citrona sulas
Ļoti garšīgi citronu krēmu var izmantot, iepildot to smilšu mīklas groziņos kopā ar svaigām zemenēm vai arī kā papildinājumu Pavlovas kūkai.
Pagatavošana:
1. Sviestu un cukuru ar mikseri saputo krēmīgā masā. Pa vienai piesit olas: vienu, tad pakuļ, otru, atkal pakuļ, tad trešo.
2. Norīvē citrona miziņu (divas tējkarotes), izspiež citrona sulu un gan miziņas, gan sulu pievieno sviesta un olu masai.
3. Tad trauku ar masu liek karsta ūdens peldē kādā lielākā katlā un maisot karsē 30 minūšu.
4. Karsēšanas beigās citronu krēmam pēc konsistences jālīdzinās pudiņam, bet, kad tas atdziest, sabiezinās vēl vairāk. Krēmu pilda tīrā burciņā un glabā ledusskapī.